FC Eindhoven: Zullen ze ooit de Eredivisie halen?



Er zijn veel traditionele clubs in Nederland. Deze zijn vooral te vinden in de hoogste divisie, de Eredivisie. Oogverblindende namen als Ajax Amsterdam of Feyenoord Rotterdam hebben een rijke historie en talrijke supporters. Tegelijkertijd is de hoogste divisie een van de meest gevolgde van het land en duizenden fans gebruiken Eredivisie weddenschappen om de wekelijkse hoogtepunten nog spannender te maken en hun team mee te juichen.

De Eerste Divisie is niet minder spannend. Want ook drie gedegradeerde teams, tal van jonge talenten en clubs die al meer dan 40 jaar op promotie wachten, zullen dit jaar voor tal van spannende momenten zorgen.

FC Eindhoven in een oogopslag
FC Eindhoven, opgericht op 16 november 1909, is een Nederlandse voetbalclub uit Eindhoven. De club speelt momenteel in de Eerste Divisie, de op een na hoogste divisie van het Nederlandse voetbal, maar heeft in de loop van haar geschiedenis ook in de hoogste Nederlandse divisie, de Eredivisie, gespeeld en is daar zelfs een keer kampioen geworden.

Het team werd ook ooit gekroond tot winnaar van de Nederlandse beker. Deze sportieve successen zijn echter al lang voorbij en dateren van tientallen jaren geleden. FC Eindhoven speelt zijn thuiswedstrijden in het Jan Louwers Stadion, dat een capaciteit heeft van iets meer dan 4.500 toeschouwers.

Eeuwig bestaan in de Eerste Divisie?
FC Eindhoven heeft een record dat enerzijds opmerkelijk is. Geen enkel ander team in de Eerste Divisie is al zo lang in de competitie. FC Eindhoven maakt al een ongelooflijke 46 jaar deel uit van de op één na hoogste divisie van Nederland en wordt dus niet alleen beschouwd als een bijzondere traditionele club.

Vooral sinds het seizoen 2016/17 bevindt de ploeg van de huidige hoofdtrainer Ernie Brandts zich meestal in het laatste derde deel van de tabel en moet het eerder tegen degradatie vechten dan met promotie flirten. Daarvoor eindigde FC Eindhoven regelmatig goed en leek promotie vaak binnen handbereik. In 2014/15 eindigden ze als 2e in de Eerste Divisie, voordat een 4e plaats in 2015/16 werd gevolgd door een sportieve ineenstorting.

Maar vorig seizoen was de eerste opleving. Min of meer verrassend kon de ploeg uit Eindhoven zich naar de derde plaats spelen en eindelijk terugkijken op een positief seizoen. Dit geeft natuurlijk een boost die de hele club voor zichzelf wil gebruiken om dit jaar eindelijk weer eens te promoveren naar de Eredivisie.

Het team heeft in de jaren zeventig bewezen dat het kan promoveren. Het seizoen 1974/75 was de laatste keer dat FC Eindhoven de Eredivisie haalde. Twee jaar later degradeerde de ploeg naar de Eerste Divisie en sindsdien wachten duizenden Eindhovense fans op de terugkeer van de ploeg naar de eerste divisie.

De aartsrivaliteit met PSV Eindhoven
Twee voetbalclubs in één stad betekent in de eerste plaats rivaliteit en veel explosieve derby's. De aartsrivaliteit met PSV Eindhoven kwam echter niet zozeer voort uit de fysieke nabijheid van de twee clubs als wel uit verschillende geloofsovertuigingen. In die tijd was FC Eindhoven een rooms-katholieke club, terwijl PSV een protestantse club was met protestantse supporters.

De gloriedagen van FC Eindhoven lagen tussen 1930 en 1950, toen ze duidelijk de betere ploeg van de stad waren en PSV meestal domineerden. Maar het tij keerde. Tussen 1956 en 1976 waren er zes ontmoetingen in de Eredivisie. PSV won er vijf, één eindigde in 2:2.

Maar de rivaliteit is niet meer zo explosief als vroeger. Een van de redenen hiervoor is dat FC Eindhoven in sportief opzicht duidelijk onder PSV staat en de laatste belangrijke clash enkele decennia geleden plaatsvond. Hoewel de fanclubs nog steeds niet goed tegenover elkaar staan, werken de clubs zelf op verschillende gebieden met elkaar samen. Ze werken samen in de jeugdafdeling en in het vrouwenvoetbal.

Ook vinden er van tijd tot tijd vriendschappelijke wedstrijden plaats tussen FC Eindhoven en PSV. In 2016 won FC Eindhoven zelfs de wedstrijd, wat de laatste en enige overwinning was in het recente verleden. Al is het nog niet duidelijk wanneer FC Eindhoven terugkeert in de Eredivisie. De rivaliteit zal zeker weer oplaaien en Nederland zal een derby beleven die lang op zich heeft laten wachten.

Maar er is als het ware een mini-derby tussen FC Eindhoven en PSV. Want het tweede team van de club uit de Eredivisie speelt ook in de Eerste Divisie. In de confrontaties met PSV Eindhoven II zijn er altijd spannende momenten en laten de fans elkaar voelen dat er nog steeds sprake is van rivaliteit.

De vooruitzichten voor het huidige seizoen
Door hun goede klassering vorig seizoen is het te verwachten dat FC Eindhoven het momentum wil meenemen naar het nieuwe seizoen en wil voortbouwen op hun goede prestaties van vorig jaar. Maar dit zal allesbehalve gemakkelijk zijn. Op papier is de ploeg van hoofdcoach Ernie Brandts niet een van de favorieten in de Eerste Divisie. Met een marktwaarde van iets meer dan 6 miljoen euro zit FC Eindhoven meer in de middenmoot.

Het feit dat er vorig seizoen drie ploegen uit de Eredivisie zijn gedegradeerd, maakt de titelstrijd spannend, maar tegelijkertijd bijna onmogelijk vanuit het oogpunt van FC Eindhoven. Willem II Tilburg, Heracles Almelo en PEC Zwolle willen zo snel mogelijk terugkeren naar de topsport.

Maar natuurlijk mag FC Eindhoven niet onderschat worden. Samen met coach Ernie Brandts is het doel om een eenheid te creëren die voor promotie speelt en uiteindelijk de sprong terug naar de Eredivisie maakt.

De start van het seizoen was zeker succesvol en FC Eindhoven wist zich te nestelen in het eerste derde deel van de ranglijst. Ze hebben al de basis gelegd voor succes in het seizoen 2022/23. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de gepromoveerde teams definitief zijn. Wat nu al duidelijk is, is dat FC Eindhoven definitief wil terugkeren naar de Eredivisie voor hun 50-jarig bestaan.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Fce
30 september 8:40
Rob penders is nou de trainer