Fam. Boogers geboren voetballers en.. fietsers met allure

Deelacties:

(door Thieu Vlemmix) Als we het hebben over de familie Boogers, dan denkt de geboortige Zeelstenaar onder ons zonder twijfel allereerst aan café De Gouden Appel en het gezin van Piet en Dymf. Dik vóór het midden van de vorige eeuw (1935) baten zij het café al uit. Hun kinderrijke gezin bestaat uit negen kinderen: Adriaan, Zus, Mien, Pietje, Bart, Sjannie, Fer, Hans en Ton.

Daarvan neemt Fer in 1965 het café over. Daarna Hans – samen met Joop Tournier - en tenslotte Fer (samen met Els) nog eens voor ongeveer vijftien jaar. De Gouden Appel blijft daarmee meer dan een halve eeuw in hun handen. Maar kenmerkend is ook, dat het voetballen ze in het bloed zit. Twee van hen nemen – evenals hun latere schoonbroer Toon Wouters - ook nog een enerverende afslag naar het wielrennen.

Genoeg stof voor een gesprek hierover met Ton en Willie.   
Vader Piet(je) Boogers is in zijn jonge jaren al een goeie linksbuiten in het dan nog niet zo lang bestaande UNA elftal. Tientallen jaren later treedt er een hele reeks van zonen in zijn voetsporen…..

Adriaan staat me vaag bij als een stylist. Bart is dat zeker niet en dringt ook nooit door tot de kern van UNA 1. Maar hij is wel sterk in de persoonlijke  duels. Een sportieve speler ook, die taak doet en een flink deel van het middenveld bestrijkt. De jongere Fer is een voetbaltalent en staat als typische  rechtsbuiten al heel snel in het eerste van onze geelzwarten. Ze kunnen er ook allebei wat van op de fiets en worden begin zestiger jaren zelfs gerekend tot de beste amateurwielrenners in Oost Brabant en Limburg.

Het is de periode vanaf de helft vijftiger jaren tot in de zeventigers, dat het wielrennen in Zeelst leeft en hoogtij viert. Met het jaarlijkse hoogtepunt ‘De Nacht van Zilst’ als een zinderend spektakel onder de regie van organisator en bakker Piet de Bont. Ook schoonbroer Toon Wouters mengt zich nog serieus in de wielerdebatten. Het grootste deel van die ‘debatten’ speelt zich af tegen de onvergetelijk muzikale achtergrond van de enerverende jaren zestig met namen als Roy Orbison, Paul Anka, Jim Reeves, The Cats, The Byrds, Fleetwood Mac, The Rolling Stones, Bob Dylan, The Monkees, etc. Het fietsen gebeurt meestal buiten het voetbalseizoen, in de zomermaanden. De twee Fer en Bart brengen volop titels en bloemen mee terug naar het feesttempel De Gouden Appel.

UNA
Hans heeft wellicht technisch wel de beste voetbalbagage van allemaal maar haalt het uiteindelijk bij UNA net niet. Ton, de jongste, daarentegen wel. Hij speelt uiteindelijk twaalf jaar in UNA 1. Aanvankelijk als rechtsbuiten, maar met het veranderen van de voetbalsystemen verandert de voetballenige speler mee. Veelal rechts op het middenveld, maar uiteindelijk als opkomende rechter vleugelverdediger.  

Gedroomde opvolgers
De zoons Tommy en Brian zijn later gedroomde opvolgers. Allebei sportieve jongens en voetballers met een goeie technische ondergrond. Daarvan reikt Brian het verst en heeft daar waarschijnlijk ook de beste instelling voor.

Tommy (foto bij Marvilde), een grensgeval tussen UNA 1 en 2, lijkt laconieker, maar geeft in feite al heel gauw de voorkeur aan het pure plezier en voetballen met vrienden als Stijn Louwers en Ralf Deenen. Uiteindelijk speelt de handige aanvaller enkele jaren in dienst van buurman Marvilde met hen samen.

Achilles ’29

Brian daarentegen is een absolute topper in UNA 1. Al vanaf de E’s zit hij (samen met diverse later bekende spelers als o.a. Virgil van Dijk) in de opleiding van Willem II (zie foto onder: Brian midden, Virgil rechts). 
Daarna keert hij terug bij UNA. Maar niet voor lang. Trainer Eric Meijers (spraakmakend, dikwijls te zien bij Veronica Inside met de kreet ‘wat een kutkeeper’) blijkt erg gecharmeerd van onze spits. En dus verkast de aanvaller voor twee jaar (2015 en 2016) naar Groesbeek. Bij Achilles ’29 (zie foto), dat na zijn nationale titel bij de amateurs naar het Betaald Voetbal is gepromoveerd, zal Brian soms potten breken, soms niet. Snel, handig en lichtvoetig kan hij op alle aanvallende posities uit de voeten.

Na flink gerommel rondom de selectie en financiële perikelen bij Achilles keert hij – eerst op huurbasis - na anderhalf seizoen weer terug op de Zeelster zandgrond. De club uit Groesbeek raakt niet veel later zijn positie in het op één na hoogste voetbalplatform weer kwijt.          

Van A2, via A1 naar UNA 1
In zijn laatste jaar bij de junioren is Ton aanvankelijk ingedeeld bij A2. Het is ‘t seizoen dat deze interviewer zelf trainer is van A1 en al gauw hevel ik Ton over naar A1. Ik zie het wel zitten in de actieve en beweeglijke rechtsbuiten. Het wordt een succes in het seizoen waarin UNA A1 – met onder andere Bram Louwers en Frans Bergmans als sterke verdedigers - maar nipt de titel aan PSV A2 moet laten.

En later, meteen na zijn overgang naar de senioren, lukt ook een tweede sprong: Ton speelt zich in UNA 1. Daarin bezet de speler met de grootste actieradius van alle Boogersen, meestal een positie op het middenveld, maar is soms ook opkomende vleugelverdediger. Ton herinnert zich als de beste spelers waarmee hij samenspeelde: Jack Sandkuijl , Twan Notten, Frank Dingen en Frank Weijers. Bijzondere wedstrijden zijn voor deze winnaar van talloze persoonlijke duels, de vriendschappelijke wedstrijd tegen het PSV van Jan van Beveren - waartegen hijzelf nog een uitgelezen kans oog in oog met de wereldkeeper niet kon benutten - en de geslaagde  nacompetitiewedstrijden tegen Schijndel en RKTVV.     

Functies
Onvermijdelijk voor een UNA man is natuurlijk z’n bijdrage als vrijwilliger. Zo is hij jeugdtrainer van C1, D3 en F1; dat laatste team zal de geschiedenis ingaan als ‘de toppers van de toekomst’. Wat wil je, met toptalentjes als Eelco Horsten, Guus Joppen, Niek van Boekel, Tommie van de Wiel, Tommy Boogers, Corné Neggers en keeper Mark Faassen.

Dan is er nog het trainerschap van UNA 2. En ooit maakte hij ook deel uit van de carnaval’s Raad van Elf.
En dan zijn we in het heden aanbeland. Ton heeft intussen al een flink aantal jaren zitting in de Seniorencommissie voor de lagere elftallen. Alles bijeen is het natuurlijk geen toeval dat dit ook z’n bekroning krijgt in de vorm van de verkiezing tot ‘UNA man van het jaar’. En zo geschiedt.

Muziekfeesten
Ze doen veel samen, Willie en Ton. Ze gaan ook naar grote muziekfestijnen. Behalve naar die van De Toppers. Dan mag Willie de hort op. Met de vriendin Anja en haar twee dochters Claudy en Roxan en samen met Brian en Tommy. Maar ook de Duitse topzangeres en acrobate Helene Fischer (in Düsseldorf) en onze eigen Guus Meeuwis worden bezocht.  

Quiz     
De jaarlijkse UNA Quiz heeft in de top dikwijls een groot Boogers gehalte. Zo was er de laatste keer nog de strijd tussen de koppels Tommy Boogers-Niek van Boekel en het zo vader zo zoon … Brian en Ton Boogers. Het ging om de tweede plek. De pure Boogers combinatie wint. Tot slot willen Ton en Willie het nog even hebben over de Padel sport. “Dankzij corona de snelst groeiende sport momenteel”, zo proberen ze. “Het is een mix tussen tennis en squash”, zo klink het verder. Maar dan haak ik af. Het was een mooi interview, met veel sport, maar Padel….   

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?