Evaluatie brede aanpak voetbalpiramide

Deelacties:

Om een toekomstbestendige voetbalpiramide te realiseren, is in de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 een aantal dingen veranderd in de standaardcompetitie van de mannen senioren.

Zo zijn de teams in de derde divisie, vierde divisie en eerste klasse gemengd ingedeeld en is de naam ‘hoofdklasse’ veranderd in ‘vierde divisie’. De teams in de eerste klasse en lager kregen in hun competitie te maken met extra degradatie. Hierdoor is de structuur van de piramide gewijzigd. Deze krijgt het komende seizoen de gewenste vorm.

Uiteraard wil de KNVB weten wat de ervaringen zijn met de veranderingen en of de beoogde verbeteringen inderdaad zijn gerealiseerd. Het seizoen 2024/’25 staat daarom in het teken van een evaluatie. De evaluatie bestaat uit een online onderzoek onder de spelers, trainers en bestuurders in het najaar van 2024, gevolgd door bijeenkomsten met bestuurders in het voorjaar van 2025. Nadere informatie over het onderzoek en de bijeenkomsten volgt in het nieuwe seizoen. Gezien deze evaluatie vinden komend seizoen geen veranderingen plaats in de standaardcompetitie mannen.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@Frank
28 juni 9:27
Ik snap jouw reactie maar ben het er niet mee eens. Dat de KNVB luistert naar verveningen is goed. maar zij moeten wel een duidelijke koers varen. Nu proberen zij iedereen te please wat averechts werkt. Waar staat de KNVB voor en voer dat beleid uit. naar mijn mening zou dat moeten zijn om het voetbal naar een hoger niveau te brengen en talent te laten ontwikkelen. voor al dat andere hebben wij recreatief voetbal op lager niveau.
Frank
27 juni 15:26
Opvallend dat de KNVB in veel van onderstaande berichten de zwarte Piet toebedeeld krijgt. Het zijn echt de verenigingen die hier ‘ja’ tegen gezegd hebben…
reactie
26 juni 16:28
@pilot suggestie geen team dat t zoekt buiten 1e elftallen, om zondag om 14:30 te voetballen.
@Pilot
26 juni 15:30
Dat is echt het failliet van het amateurvoetbal, om 2e elftallen toe te laten in de pyramide. Dan krijg je net zo'n belabberd systeem als in België. Maar én een O23-competitie aanbieden én een 2e elftallen competitie, zorgt ervoor dat het niveau omlaag ging. Voorheen kon een speler in het 2e elftal in de reserve hoofdklasse of reserve 1e klasse prima op niveau komen om het jaar erna in de 2e klasse uit te komen. En in de jeugd speel je ook op niveau. Dat gaat op zich prima. Het probleem zit 'm erin dat als je iedereen op z'n eigen niveau wil laten spelen, dat je dan een 6e klasse moet gaan invoegen en de reisafstanden weer groter worden. Kortom (en zoals hieronder genoemd): je doet het nooit voor iedereen goed. Maar dat ga je over een week met de indelingen ook weer zien! Hier aan de zijlijn had iedereen het anders gedaan (met het belang voor zijn/haar vereniging voorop)
073 regio voetbal liefhebber
26 juni 14:51
Ik moet die Piettie toch wel gelijk geven dat de KNVB een behoorlijk grote autoritaire voetbal bond is , die uit is op eigen gewin , en helaas niet naar de voetbal clubs zal luisteren . Want ze hebben de afgelopen twee seizoenen bij verschillende clubs een hoop ellende en voetbal verdriet veroorzaakt met die versterkte degradatie regeling
Peet
26 juni 12:39
De KNVB moet stoppen met het pleasen van zoveel mogelijk verenigingen. Je doet het toch nooit goed en van ieder gaatje in de regelgeving wordt gretig gebruik gemaakt. Grootste probleem blijft zaterdag/zondag scheiding. Helemaal gescheiden zoals het was is o.a. niet goed voor de doorstroming en alles weekendvoetbal stuit op (te)veel weerstand. Nu is het probleem verlegt naar 1e-2e klasse. De KNVB gebruikt de poulegrootte (12-14 clubs) om het aantal degradanten naar de 2e klasse op te vangen. De ene club wil naar de zondag, de andere naar de zaterdag 2e klasse. Er zijn nu al meer dan een handvol verenigingen met een 1e elftal in de 2e klasse of hoger op zowel de zaterdag en de zondag. Kijkend naar de ontwikkelingen wordt dit op korte termijn alleen maar meer en veranderd de 2e klasse in een equivalent van de reserve hoofdklasse. Dan zijn er verenigingen die naast za en zo 2e klasse of hoger nog een U23 team hebben en een 2e elftal wat in de reserve hoofdklasse speelt. Maar naar de 1e Divisie promoveren willen ze niet. Kijk naar Jubbega. Willen van de zaterdag 1e klasse naar de zondag, maar liever niet onderaan in de 5e klasse beginnen. Expres verliezen is geen optie, dus trekken ze zich een wedstrijd of 5 voor het einde terug om zo vrijwillig te degraderen naar de 2e klasse zondag. Daarmee de competitie in een klap qua kampioenschap en degradatie beslist - er is zelfs een rechtszaak over geweest. De KNVB moet deze optie niet faciliteren. Overstappen is onderaan beginnen, net als bv Quick 20 enkele jaren geleden. En zo zijn er nog wel een paar zaken meer die geëlimineerd moeten/kunnen worden. Op basis van geloofsovertuiging krijgen de zaterdagclubs een streepje voor om de speeldag te kiezen. Bij Staphorst geloof ik het wel (mee eens is iets anders), maar er zijn een hoop clubs die geloof als drogreden gebruiken om niet op de zondag te hoeven. Om dat goed te maken houdt de KNVB voor de 4e Divisie en 1e klasse rekening met de indeling. Maar de zaterdag is een factor sterker dan de zondag waardoor er scheefgroei komt. Als er op 2e klasse niveau maar 4 teams zijn uit West II zondag, dan moet de KNVB hun gewoon indelen bij de zaterdag teams uit West II ipv 100km+ reisafstanden. Das ook beter voor het milieu. Verder ben ik ook voor een connectie tussen de reserve klassen en de reserve teams van de BVO's. Dezelfde piramide aanhouden voor reserve teams als voor de standaard teams. Dus dat de kampioen van de hoogste reserve klasse instroomt in de 1e of 2e Divisie, mits het 1e elftal niet daar al speelt of lager.
Jurgen Driessen
26 juni 12:19
De grootste fout die de KNVB gemaakt heeft is het opdoeken van de 6 e klasse, dat is mede oorzaak van het verdwijnen van voetbalclubs in kleine dorpen. Het zou goed zijn als deze klasse terugkeert. Ook het vergroten van de klassen van 12 naar 14 teams is niet bevordelijk voor het animo van de spelers om nog te willen voetballen, spelers hebben duizend en één andere hobby's en bezigheden in deze tijd.
Pilot sugestie
26 juni 11:20
Je ziet dat de jeugd geen behoefte meer heeft om in een 2e elftal te spelen. en liever op jonge leeftijd naar zaterdag danwel zondag 14:30 uur gaan. Voor de kleinere clubs is het zaak om hun jeugdopleiding op orde te krijgen. bij ons loopt in de jeugd misschien wel 10% jeugdspelers rond van omliggende dorpen. Ik denk door de afname van leden dat de kleinere clubs meer moeten fuseren. iig in de jeugd zodat hun jeugd niet naar andere clubs gaan. Ik zou niet weten waarom dit het plezier weg moet halen bij teams die al jaren in de 4e of 5e klasse spelen. het is een feit dat er in de 5e en 4e klasse veel minder prestatiedruk ligt dan in de 2e of 1e klasse. daar ligt de focus meer op de 3e helft. de jeugd kan in een jong elftal zich door ontwikkelen en kunnen meeliften op de betere trainers die in een 2e en 1e klasse rondlopen. ook het meetrainen met het hogere 1e elftal geeft deze jongens een beter platform om door te ontwikkelen. het gaat bij het amateurvoetbal toch ook op ontwikkelen en presteren?? het niveau gaat alleen maar omlaag. laten we daar eens naar kijken
Mening
26 juni 11:11
Goede reacties hieronder. KNVB kijk hier naar!
@pilot suggestie
26 juni 10:50
Wat als zo'n team dan kampioen wordt? Dit haalt toch wel het plezier weg bij de teams die al jaren in de 4e/5e klasse voetballen. De kleine clubs hebben ook spelers nodig. Anders bloeien al 5e klassers dadelijk dood omdat ze te weinig spelers hebben week in, week uit. Zo te zien denk jij alleen maar aan de grote clubs. Om de jongeren aan het grotere werk te laten ruiken, heb je toch 2de elftallen? En als ze niet met een beetje prestatie druk om kunnen gaan, hebben ze zoiezo weinig te zoeken in een hoog spelend eerste elftal.
Pilot suggestie
26 juni 10:37
KNVB wanneer gaan wij het amateurvoetbal redden? de grote verenigingen zijn aan het opleiden voor de kleinere clubs in de 5e en 4e klasse. Wanneer starten jullie met een pilot om een jong elftal toe te voegen aan de 5e klasse. Door een jong team te laten beginnen in een lagere klasse, creëert de vereniging een duidelijk pad voor talentontwikkeling. Spelers kunnen zich in hun eigen tempo ontwikkelen en doorgroeien naar hogere elftallen binnen de club. Dit draagt bij aan een duurzame talentenpiramide binnen de vereniging De 5e klasse biedt een relatief laagdrempelige omgeving zonder de enorme druk die komt kijken bij hogere divisies. Dit geeft jonge spelers de ruimte om fouten te maken en daarvan te leren zonder de stress van prestatiegerichte verwachtingen Samenvattend kan het laten instromen van een jong eerste elftal in de 5e klasse leiden tot een betere ontwikkeling van spelers, teamcohesie, financiële voordelen, en een sterkere gemeenschap. Deze strategie kan de algehele structuur en toekomst van de vereniging op een positieve manier beïnvloeden
Peter Verstraaten
26 juni 10:34
Helemaal mee eens Piettie! Laten we echter ook daadwerkelijk gebruik maken van de mogelijkheden om deze puinhoop te evalueren. En ja, ook ik realiseer me dat het waarschijnlijk allemaal (wederom) geen zoden aan de dijk zal zetten.
Piettie
26 juni 10:05
De KNVB gaat evalueren??? Hebben ze nog nooit gedaan, iedere keer op nieuw top down beleid, accepteren en slikken, autoritaire bond gewoon