Erwin Koeman en Patrick Lodewijks: ‘De gezelligheid bij veel amateurclubs is geweldig’

Deelacties:

Uit de Voetbalkrant

Erwin Koeman en Patrick Lodewijks zijn het eens: ‘De gezelligheid en de sfeer bij veel amateurclubs is geweldig’

Ze speelden samen bij FC Groningen en de een was de trainer van de ander bij Feyenoord. Daarnaast speelden ze allebei voor PSV. Middenvelder Erwin Koeman van 1979 tot en met 1982 en van 1990 tot en met 1994 en doelman Patrick Lodewijks van 1983 tot en met 1989 en van 1998 tot en met 2002. Een Eindhovense Groninger en een geboren Eindhovenaar over VV Acht, WVVZ, PSV en Oranje.

Koeman (60) werd geboren in Zaandam, maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Groningen, waar hij voetbalde bij de amateurs van Helpman en GRC Groningen. In 1978 kwam hij als zeventienjarige bij de selectie van FC Groningen, om een jaar later naar PSV te gaan. Jammer genoeg kon hij niet uitgroeien tot een vaste waarde en werd op huurbasis weer aan Groningen uitgeleend. Na drie seizoenen vertrok hij naar het KV Mechelen van Aad de Mos en beleefde daar zijn hoogtepunt als speler. Met de Belgische club werd hij kampioen, won de beker, de Europacup II en de Europese supercup. Bovendien werd hij in 1988 met het Nederlands elftal Europees kampioen.”

Lodewijks (55) begon zijn voetbalcarrière bij WVVZ. Deze roemruchte Eindhovense club fuseerde in 2011 met ESV. De familie Lodewijks was zeer verweven met de vereniging. De vader van Patrick was voorzitter en op een bepaald moment speelden er zeven spelers met de achternaam Lodewijks in het eerste elftal. De talentvolle doelman werd gescout door PSV en was tussen 1987 en 1989 tweede keeper achter Hans van Breukelen. Later keerde hij terug bij de roodwitten en was toen reservedoelman achter Ronald Waterreus. Daarnaast stond hij jarenlang onder de lat bij FC Groningen en Feyenoord.

Patrick Lodewijks"‘Ik kijk er naar uit om samen met Erwin en Ronald te starten bij Oranje’

“Hij achtervolgt mij”, grinnikt Koeman, als ter sprake komt waar ze allemaal samen hebben gespeeld en getraind. Lodewijks weerlegt dit snel: “We hebben vijf seizoen samen bij Groningen gespeeld en toen Erwin assistent-trainer werd bij PSV, kwam ik inderdaad weer terug. Toen hij later trainer werd van Feyenoord, stond ik daar al onder contract en bij Everton ben ik de Koemannen weer gevolgd. Bij Oranje wordt het echter mijn derde periode en voor Erwin pas zijn eerste. Dus hij sluit straks eigenlijk bij mij aan. Niettemin kijk ik er naar uit om samen met Erwin en Ronald te starten bij Oranje. Haha!”

Scouten
Koeman trapt nog geregeld een balletje in het zesde elftal van VV Acht uit Eindhoven. “Ik was vijftien, toen ik al in het eerste van GRC speelde. Mijn vader was daar trainer en had hierover een conflict met het jeugdbestuur. ‘Wat moest een jochie van 15 in het eerste?’ Ik maakte echter toch mijn debuut. Tegen Appingedam scoorde ik meteen en gaf een assist. Toen was de discussie snel verstomd. Daarna ben ik pas naar FC Groningen gegaan. Tegenwoordig worden spelertjes al op hun achtste gehaald. Er is voor allebei wel iets te zeggen.”

Lodewijks is het hier wel eens. “Je kunt je vraagtekens zetten of het goed is om zo jong kinderen al te scouten. Er ontstaan hierdoor immers ook een heleboel teleurstellingen. Er zijn niet zo heel veel spelers die écht doorbreken. Bij kinderen die jarenlang in de jeugdopleiding hebben gezeten en dan afvallen, kan zomaar een hoop frustratie ontstaan. Anderzijds krijgen ze wel een goede opleiding. Als je talentvol bent, is het wel interessant om bij een profclub te trainen en te spelen.” Koeman: “Ik snap het dat clubs al heel vroeg jongens binnenhalen, maar zelf ben ik wel blij dat dit in mijn tijd nog niet zo was. Ik heb een geweldige jeugd gehad en kon lekker met mijn vriendjes voetballen. Pas op mijn vijftiende werd het écht serieus.”

PSV/av
“Ik heb altijd al wel een connectie met amateurvoetbal gehad”, zegt Koeman. “En gehouden, want toen ik bij Groningen speelde, ging ik vaak op zondagmorgen nog even naar mijn oude club kijken. De gezelligheid en de sfeer die bij veel amateurclubs hangt, is niet te vergelijken met betaald voetbal. Op een gegeven moment werd ik trainer bij PSV en speelde op zondag geregeld mee bij PSV/av. Op een feestje raakte ik in gesprek met René van Kemenade en hij vroeg me of ik lid wilde worden bij Acht. Mijn zoon en dochter speelden er al, dus dat leek me wel een goed idee. Bij Acht heb ik nog diverse jaren meegedaan bij het eerste. Als ik kon tenminste. Een geweldige tijd!”

Erwin Koeman: ‘Ik heb een geweldige jeugd gehad en kon lekker met mijn vriendjes voetballen’

Voor Lodewijks geldt dit veel minder, omdat hij meteen na zijn actieve spelerscarrière keeperstrainer bij Feyenoord werd. “Ik loop vanaf mijn zestiende in het betaald voetbal rond en weet dus heel goed wat er wordt gevraagd van spelers en trainers. Voor zelf nog voetballen bij de amateurs, had ik helemaal geen tijd meer. Ik heb in Herten (huidige woonplaats van Lodewijks, red.) Nog wel eens op vrijdagavond meegedaan met 35plus-voetbal. Als veldspeler. Dat was erg leuk en ging me nog goed af. Maar voor de rest ben ik voornamelijk bezig geweest met trainen. En met de zorg voor mijn kinderen…”

Altijd feest
Met het eerste van Acht voetballen in de Kempen of op het eigen sportpark De Leeuwenkuil; Koeman kijkt er met genoegen op terug. “Ik heb zoveel plezier gehad. Het was iedere week feest! Het is niet te vergelijken, maar dit kom je niet tegen in het betaald voetbal. In de kantine van Acht hebben we heel wat feestjes gevierd, waarbij ik geregeld als dj fungeerde.” Lodewijks hoort het grinnikend aan: “Toen ik in de jeugd van PSV speelde, ging ik nog wel eens kijken bij WVVZ, maar daarna kon dit niet meer.”

Lodewijks is een neef van oud-voetbaltrainer Ben Lodewijks. Een man waaraan hij heel veel heeft gehad. Ook in moeilijke tijden. “Toen mijn vrouw overleed (Yvonne Lodewijks was in 2015 betrokken bij een dodelijk verkeersongeval, red.), was hij de eerste die ik belde. Ik was nog in Rotterdam en mijn kinderen moesten worden opgevangen. Ben is een hele aardige, rustige man. Ik geloof niet dat hij als trainer ooit een gele kaart heeft gehad.” Ook Koeman kan zich het dramatische voorval nog goed herinneren. “Ik zat toen met Ronald bij Southampton en volgens mij werden we gebeld door iemand van Groningen. Tja, dan is alles plotseling relatief.”

EK in Duitsland

Na het komende WK in Qatar gaan Koeman en Lodewijks aan de slag bij het Nederlands elftal. Onder leiding van bondscoach Ronald Koeman moet kwalificatie voor het EK in 2024 worden gerealiseerd. “In Duitsland”, benadrukt Koeman. “Voor Ronald en mij is de cirkel dan rond. Daar hebben we samen ons grootste succes behaald.” Ook Lodewijks kijkt er naar uit. “We hebben een uitstekende selectie, met jongens die nog wel een paar jaar meekunnen. Bovendien dienen zich al weer enkele talenten aan. Hopelijk kan ik als keeperstrainer een bijdrage leveren aan nieuwe successen voor Oranje.”

Koeman als trainer
Koeman was na zijn loopbaan als speler (hij stopte in 1998) eerst jeugdtrainer en assistent- trainer bij PSV. Vervolgens werd hij hoofdtrainer bij achtereenvolgens RKC Waalwijk, Feyenoord, FC Utrecht, FC Eindhoven en wederom RKC Waalwijk. In Engeland was hij assistent van broer Ronald (Southampton en Everton) en in Turkije van Philip Cocu (Fenerbahçe). Ook was Koeman bondscoach van Hongarije en Oman, om eind 2021 zijn carrière als hoofdtrainer af te sluiten bij het Israëlische Beitar Jeruzalem. Na het WK in december wordt Erwin assistent van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman.

Lodewijks als trainer
Nadat hij in 2007 stopte als doelman van Feyenoord, werd Lodewijks keeperstrainer bij de Rotterdamse club. Tussendoor combineerde hij dit met het hoofdtrainerschap van Jong Feyenoord en de functie van keeperstrainer bij Oranje (onder Guus Hiddink). In het kielzog van de gebroeders Koeman maakte hij een uitstap naar Everton, om in 2018 weer keeperstrainer te worden van het Nederlands elftal. Dit keer onder Ronald Koeman en Frank de Boer. Na het desastreus verlopen EK 2020 werd de technische staf van Oranje vervangen. Na het WK, later dit jaar, keert Lodewijks bij het Nederlands elftal, om opnieuw te gaan samenwerken met Ronald en Erwin Koeman.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Theo Kampschoer Oud-KNVB scheidsrechter
17 februari 17:58
Erwin Koeman, een liefhebber, realist en voetbalkenner bij uitstek. Heel bijzonder is zijn waardering voor het Amateurvoetbal ! Erg leuk dat ik hem als scheids heb mogen meemaken. Daar kunnen veel ex-profs een voorbeeld aannemen. Bedankt Erwin.
Bas reijnen
15 november 18:47
Erwin heeft nog eens een beerse boys string (was onderdeel van de fanshop) in zijn achterzak gekregen. Daar kwam hij thuis pas achter. Dat werd nog eens met veel hilariteit op de terug wedstrijd dun herdacht in het gezellige Acht.
Gerard tiels
15 november 15:03
Mooi verhaal van twee heel gewone mensen. Ik wens jullie veel succes na het WK samen met Ronald
Herman schreur
15 november 9:16
Mooi interview van beide ik wens ze heel veel succes toe naar het wk.