Erp verslaat met late treffer negenkoppig FC Eindhoven/av

In een verhit duel aan de Velddoornweg heeft Erp de kraker met FC Eindhoven/av in de eerste klasse naar zich toe getrokken. Vooral na twee rode kaarten voor de thuisploeg in de tweede helft was Erp de betere partij, wat uiteindelijk leidde tot de winnende 1-2 van Bob van den Berg.

Door Nick Dierckx

“Vorige week maakte ik eigenlijk ook de winnende, maar toen sloeg de tegenstander de bal met de hand van de lijn,” vertelt matchwinner Van den Berg na de wedstrijd. “De penalty ging er toen gelukkig gewoon in, haha.” Nu komt hij wél op naam van Van den Berg, die een perfect aangesneden voorzet van Roy Verhagen in de 82e minuut binnen knikte.

Het was de tweede keer in de wedstrijd dat de bezoekers op voorsprong kwamen. Al in de tiende minuut was het raak. Na een vlotte combinatie tussen Joep Offermans en Jorg van Zutphen werd de Erp-speler aangetikt in de zestienmeter. Scheidsrechter Rene de Loos was onverbiddelijk en wees naar de stip. Aanvoerder Yoeri Vissers legde de bal goed en schoot beheerst binnen: 0-1.

Heel lang konden de bezoekers niet van deze voorsprong genieten. Vier minuten later was het een een-tweetje tussen Luc Scholten en Sabri Haruna welke door laatstgenoemde voorbij doelman Dennis van Ballegooy werd geschoten: 1-1. Het spelbeeld was in de eerste helft duidelijk: FC Eindhoven/av legde met regelmaat vlotte combinaties op de mat, wat leidde tot een aantal grote kansen. In de 19e minuut had Abdelauoli Azmani de 2-1 op zijn schoen, maar hij schoot voor leeg doel vanuit een lastige hoek op de paal. De (kleine) kansen voor de thuisploeg stapelden zich op, maar Van Ballegooy hoefde niet te vissen.

De tweede helft kende een volledig ander spelbeeld. Erp kwam sterk uit de rust en bepaalde het spel. “We wisten in de rust dat we het anders moesten gaan doen. We kwamen te weinig aan voetballen toe, veel lange ballen. Dat had ook met de laaghangende zon te maken, waardoor het niet makkelijker werd.”

Op het veld werd het onvriendelijker. Het tempo werd regelmatig uit de wedstrijd gehaald door kleine, onnodige overtredingen, waarvoor de scheidsrechter consequent – en terecht – floot. Toen Romano Schalks een stevige overtreding maakte op de aanvoerder van Erp, kwam de vlam in de pan. Een opstootje met vele spelers ontaarde, waarbij meerdere gele kaarten werden uitgedeeld. Twee daarvan waren voor Eindhovense doelpuntenmaker Haruna – eentje voor zijn bijdrage in het opstootje en eentje voor het door blijven praten tegen de scheidsrechter – die kon inrukken.

En dat was enkele minuten nadat verdediger Servet Yazgan kon gaan douchen: hij herstelde een defensieve fout van een medespeler met een overtreding en kreeg daarvoor ook zijn tweede gele kaart. Binnen vijf minuten moest FC Eindhoven/av met negen man verder. Logischerwijs vertaalde dit zich naar een veldoverwicht voor de bezoekers uit Erp, die zoals Van den Berg aangaf, “slim genoeg zijn om niet in het spel van de tegenstander mee te gaan.”

Toch moest ook een speler van Erp nog inrukken, al was dat zeer discutabel. Stef Munsters, volgens de scheidsrechter, zijn tweede gele kaart na een vermeende overtreding. Enige probleem: de overtreding werd niet door Munsters gemaakt maar door een ploeggenoot én Munsters had nog geen gele kaart gekregen.

Met tien tegen negen trok Erp de overwinning over de streep, mede dankzij de doelman die in de laatste minuut van de wedstrijd een inzet van dichtbij knap pareerde. Drie punten voor de bezoekers dus, die dankzij deze overwinning over de Eindhovenaren heen wippen op de ranglijst.

FC Eindhoven/av: 3. Van Bokhoven, 4. Yazgan, 5. Pasaribu, 7. Haruna, 8. Van Stipdonk (2. Diallo), 9. Azmani, 12. Schalks (20. Kovani), 14. Scholten, 19. Van Gool, 21. Cenik, 22. Markgraaf

Erp: 1. Van Ballegooy, 2. Jansen, 3. Van den Berg, 4. Munsters, 6. Verhagen, 7. Vissersm 8. Van Zutphen, 9. De Jong, 10. Van Hoof (14. R. Hanenberg), 11. Delisse, 15. Offermans (12. Bekkers)