Eindhovense voetbalclubs zien wangedrag in amateurvoetbal toenemen

Deelacties:

Volgens de KNVB neemt het aantal incidenten in het amateurvoetbal steeds verder toe. Agressief gedrag wordt bij sommige voetbalclubs steeds meer de norm, zo zien ook verschillende voetbalclubs in regio Eindhoven. Wel wordt het probleem bij verschillende clubs op een andere manier ervaren.

Studio 040, 20 september 2024

In het seizoen 2023/2024 werden volgens de KNVB 1864 wedstrijden gestaakt door wanordelijkheden, ook steeg het aantal tuchtzaken met 10 procent.
In Eindhoven zijn er ook clubs die een toename aan incidenten zien “sinds anderhalf jaar wordt het steeds erger”, vertelt John Vervloet voorzitter van Wilhelmina Boys. Volgens Vervloet komen verbale incidenten vaak voor maar ook fysieke incidenten nemen toe. “Complete gevechten komen steeds vaker voor met hele teams”, legt hij uit.

Vervloet merkt op dat vooral jongeren steeds vaker respectloos gedrag vertonen, zowel richting andere voetballers als naar de wedstrijdleiding. “Het begint bij de jeugd van 15 en 16 en sijpelt langzaam door naar de volwassenen”, vertelt hij. Willem van Dullemen voorzitter van FC Eindhoven bevestigt dit: “Bij jongens midden in de puberteit zijn de lontjes wel vaker kort.”

Ouders
Het probleem ligt niet alleen bij de jongeren. Ook hun ouders vertonen regelmatig wangedrag. "Ouders roepen soms dingen waarvan je denkt: mijn god", zegt Vervloet. Bij FC Eindhoven wordt streng opgetreden tegen ouders die zich misdragen. "Wij proberen ook de toeschouwers in toom te houden. Bestuursleden lopen langs de lijn en spreken mensen aan als er slecht taalgebruik wordt gehoord", aldus Van Dullemen.

Cultuurverschillen
Toch verschilt het per club hoe groot het probleem is. Zo geven DVS en FC Eindhoven aan het probleem nauwelijks te ervaren, terwijl ze het probleem bij Wilhelminaboys vaak tegenkomen. Waarom het verschil per club zo groot is kan aan verschillende dingen liggen. Zo vertelt de voorzitter van FC Eindhoven: “Het ligt ook aan de sociaal-economische situatie van de leden. Clubs met veel welgestelde leden hebben over het algemeen minder agressiviteit.”
 
“Wij hebben hier 30 nationaliteiten en dat loopt voortreffelijk”

Didden ziet in de dorpscultuur een belangrijke reden waarom er bij DVS in Aalst-Waalre weinig problemen zijn: "Wij zijn nog echt een dorp. Dat bedoel ik niet verkeerd, maar hier wonen vooral mensen uit het dorp en niet te veel buitenlanders." Ook Vervloet van Wilhelminaboys ziet in cultuurverschillen een mogelijke oorzaak van de problemen. “Bij clubs waar veel cultuurverschillen zijn steekt het vaker op dan bij de dorpsclubs.” 

Bij FC Eindhoven zijn ze het hier echter niet mee eens. “Wij hebben hier 30 nationaliteiten en dat loopt voortreffelijk." Volgens Van Dullemen moet je deze cultuurverschillen ook doorbreken door de Nederlandse voetbalcultuur uit te leggen. “Zo zijn er ook veel expatouders hier die het vrijwilligerssysteem niet begrijpen, daarom nemen wij de tijd om dat goed uit te leggen.”

Buitenspel
De KNVB kwam onlangs met het idee om de buitenspelregel af te schaffen bij amateurwedstrijden; zij denken hiermee het aantal incidenten te verminderen. FC Eindhoven en Wilheminaboys geven aan groot voorstander te zijn van dit idee. “Het is zo dat lang niet iedere wedstrijd een scheids de leiding heeft die conditioneel goed is. Je bent afhankelijk van de clubscheids en als een fout dan een doelpunt oplevert, zorgt dat voor een hoop gezeur”, legt Van Dullemen uit.
 
“Tegen sommige elftallen hebben we gezegd dat we afscheid willen nemen als hun gedrag niet verandert”

Bij RPC denken ze hier anders over: "Dit idee is nutteloos, het is slechts een hele kleine oorzaak van ongewenst gedrag", aldus secretaris Stephan Smits. Vervloet geeft ook aan dat “veel scheidsrechters zich geïntimideerd voelen”. Bij RPC is dit intimiderende gedrag voor veel scheidsrechters reden om geen wedstrijden meer te fluiten. "Het corps scheidsrechters bij onze club is flink afgenomen. Ook de pupillenscheidsrechters fluiten vaak maar even ná hun diploma, maar haken ook snel af vanwege commentaar van ouders en leiders."

Volgens Vervloet is het noodzakelijk dat clubs ook kritisch naar zichzelf kijken. “Wij schamen ons als wij verhalen over onze teams horen, als er een onderzoek komt werken wij daar ook graag aan mee.  Je moet niet alleen klagen over andere clubs je moet bij je eigen club ook vooraan staan. Wij hebben ook wel eens gesprekken met elftallen en dan zeggen we dat als ze zo doorgaan we afscheid nemen.”

(Bron Studio 040)

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.