EFC gaat ondanks verlies nacompetitie in, Sparta´25 volgend seizoen ook eersteklasser.

Vandaag werd de laatste ronde gespeeld in de 1e Klasse E. Het werd een spannende en doldwaze middag waarin EFC zich wist te plaatsen voor de nacompetitie en Sparta´25 middels een gelijkspel wist te handhaven. VOAB en TOP werden de degradanten en Moerse Boys, Erp en TSC gaan de herkansing in.

(Door Peter Bussers) Het kampioenschap was reeds lange tijd vergeven aan RBC. De Roosendalers wonnen ook vandaag weer bij de nummer twee WNC (1-3). Hiermee eindigt RBC op maar liefst 68 punten uit 24 wedstrijden. RBC won 22 van de 24 wedstrijden en speelde alleen gelijk tegen de uiteindelijke nummer drie Almkerk en de nummer tien Erp.

WNC gaat als winnaar van de 2e periode de nacompetitie in terwijl Almkerk de periode overneemt van RBC. De laatste nacompetitieplek ging vandaag naar EFC, dat voorafgaand aan het duel met Moerse Boys ook de beste papieren had. Makkelijk ging het echter niet.

EFC had genoeg aan een punt maar kwam na zesentwintig minuten spelen op achterstand. Op dat moment stond concurrent Emplina met 0-1 voor bij SC ’t Zand, wat zou betekenen dat niet EFC maar Emplina de nacompetitie in zou gaan. Direct na rust kwam t’ Zand op 1-1 waardoor de vierde plek weer in handen was van EFC.

Zo’n 25 minuten voor tijd verdubbelde Moerse Boys de score en was het billen knijpen voor EFC. Ruim tien minuten later kwam er aanvankelijk goed nieuws vanuit Tilburg waar t’ Zand op 2-1 was gekomen. Het gevaar kwam nu echter van Sparta’25, dat zestig minuten lang met een man minder speelde. Sparta’25 kwam middels een vrije trap van Dirk Biemans op gelijke hoogte met de nummer laatst en uiteindelijke degradant VOAB waardoor het nog één doelpunt nodig had. Het doelpunt viel niet meer waardoor de manschappen van Roel Nabuurs dus, ondanks verlies, de nacompetitie in mogen. Daar gaat EFC komende zaterdag (1 juni) op bezoek bij SC Kruisland, de nummer 14 uit de vierde divisie B.

Trainer Roel Nabuurs: "Het is een raar gevoel, verloren en toch een prijsje. Morgen zal dan het goede gevoel overheersen denk ik. Na een moeilijke start van de competitie is dit een mooi toetje. We gaan er onbevangen in en dan zien we wel hoe het loopt."

Sparta’25 is volgend jaar ook weer eersteklasser en dat is een knappe prestatie te noemen van de Beek en Donkenaren. Ook Sparta’25 had vandaag genoeg aan één punt, maar dan om zich veilig te spelen. Dat zou geen probleem mogen zijn daar VOAB officieus al gedegradeerd was en Sparta’25 het eerste duel met 7-3 wist te winnen.

Toch kwam er na ruim een half uur spelen een kink in de kabel toen aanvaller Daan van Heijnsbergen mocht vertrekken met twee gele kaarten. Op slag van rust moest het vervolgens ook nog een doelpunt incasseren. Sparta’25 had echter wel het geluk dat concurrent SC ’t Zand op dat moment ook op achterstand stond en TSC nog 0-0 stond tegen Erp.

Ondanks de achterstand werd de situatie echter eigenlijk nooit echt penibel. Zeker niet toen Erp ook nog voor kwam in Oosterhout bij TSC. Sparta'25 kwam dus zelf ook nog op gelijke hoogte en sluit zodoende het seizoen dan ook af met een knappe zesde plaats en verloor na kampioen RBC en de nummer twee WNC de minste wedstrijden.

Aanvoerder Philippe Cleutjens: “Natuurlijk super mooi dat we wederom een spannend seizoen naar onze hand hebben gezet. Onze voorzitter zei terecht na de wedstrijd in het kleedlokaal; “misschien is het resultaat dit seizoen nog wel knapper dan het kampioenschap vorig jaar”. En daar sluit ik me volledig bij aan. Hebben het weer op wilskracht gedaan en denk dat het dik verdiend is dat we de handhaving zonder nacompetitie hebben behaald. Bizar ook dat het één doelpunt had gescheeld vandaag, of we hadden zelfs nacompetitie voor de 4e divisie. Maar heel eerlijk, deze 6e plek is goed.”

Onderin was het ook nog spannend bij de strijd om directe degradatie. VOAB was dus voor aanvang van de wedstrijd officieus gedegradeerd, het was nu de vraag wie de tweede degradant zou gaan worden. Moerse Boys en TOP hadden evenveel punten waarbij eerstegnoemde ploeg een iets beter doelsaldo (+15 om +18).

TOP kwam al vroeg op achterstand tegen Almkerk terwijl Moerse Boys na bijna een half uur spelen op voorsprong kwam. Geen vuiltje aan de lucht dus. Toch zou het uiteindelijk nog spannend gaan worden. TOP kwam nog voor rust op 1-1 en kwam in de 57e minuut op een 2-1 voorsprong en Almkerk moest een minuut later met tien man verder. Vijf minuten later stonden er nog maar negen op het veld nadat een speler van Almkerk geblesseerd het veld moest verlaten en alle wisselmomenten gebruikt waren

Tot grote opluchting in Moers kwamen de oranje hemden op 2-0 tegen EFC, maar nog was het niet gedaan. TOP kwam op 3-1 waarna Almkerk nog iets terug kon doen. TOP bleef echter volop aanvallen en was nog tweemaal trefzeker. Verder kwam het echter niet waardoor het doek is gevallen voor TOP en Moerse Boys de nacompetitie in mag.