EFC, De Braak en BES/De Valk uitgeschakeld in de nacompetitie

De nacompetitie verloopt verre van succesvol voor de ploegen uit onze regio, of beter gezegd de competities welke AVE belicht.

Door Peter Bussers
Afgelopen donderdag gingen Reusel Sport, VV Gestel en Hegelsom al ten onder in de nacompetitie. Vandaag vonden ook EFC, BES/De Valk (zaterdag), De Braak (zaterdag), RKSV de Ster, Almkerk, TSC en Vlijmense Boys (zaterdag) hun Waterloo.

EFC, dat in haar laatste zes competitiewedstrijden slechts één overwinning wist te behalen, ging vandaag onderuit tegen vierdedivisionist SC Kruisland. Kruisland was duidelijk een maatje te groot voor het team uit Eersel en creëerde vele grote kansen. Gescoord werd er echter niet en een strijdend EFC leek dan ook de verlenging te gaan halen. In de 89e minuut ging het alsnog mis. SC Kruisland kwam op een verdiende 1-0 voorsprong na een hard schot van Fouad Idabdelhay. SC Kruisland gaat in de volgende ronde op bezoek bij de nummer twee van de 1e Klasse E WNC.

Zaterdagploegen BES/De Valk, De Braak en Vlijmense Boys werden ook allemaal uitgeschakeld. BES/De Valk begon nog goed aan het duel en kwam na een klein half uur spelen ook op een 0-1 voorsprong. Toch ging het net als bij EFC ook mis voor BES/De Valk. Het thuisspelende Alblasserdam kwam op gelijke hoogte en wist voor rust ook nog een voorsprong te pakken middels een strafschop. Direct na rust was het weer raak en was het verzet gebroken, zeker na de 4-1 die een klein kwartier voor tijd viel. Vier minuten daarna stond het ineens 6-1.

De Braak nam het op tegen de nummer vier van de 4e Klasse H Haaften. De Helmonders kwamen na 18 minuten spelen op een 1-0 voorsprong via Kadir Cagla. Op slag van rust wist het team uit Haaften, dat vorig seizoen nog 3e Klasse speelde, op gelijke hoogte te komen. De Helmonders waren daardoor niet terneergeslagen en schoten uit de startblokken. Het was Wesley Smits die na twee minuten spelen de 2-1 liet aantekenen.

Haaften, dat in de competitie slechts één van de laatste zes wedstrijden wist te winnen, kwam na ruim een uur spelen wederom op gelijke hoogte. Gescoord werd er vervolgens niet meer waardoor het verlengen werd. Ook in die verlenging leek er geen doelpunt meer te vallen totdat minuut 119 aanbrak. Het was de aanvoerder Noorthoek van Haaften, die zijn ploeg naar de volgende ronde wist te schieten.

De klassengenoot van De Braak en BES/De Valk, Vlijmense Boys, verloor haar wedstrijd ook na verlenging. Het duel leek in de eerste helft al beslist te worden daar het thuisspelende RWB na veertig minuten al met 3-0 leidde. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen maar in een paar minuten tijd knokte het team uit Vlijmen, middels twee doelpunten, zich helemaal terug in de wedstrijd. De eerste kans in de tweede helft was voor RWB, maar het eerste doelpunt voor Vlijmense Boys. Zodoende stond er na negentig minuten spelen een 3-3 op het scorebord.

Na amper vijf minuten spelen in die verlenging leken de Boys op een 3-4 te komen maar werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Vlijmense Boys bleef de betere ploeg maar kwam in de tweede helft van de verlenging wel op een 4-3 achterstand. Een minuut voor tijd werd het duel vervolgens defnitief beslist; 5-3.

Voor twee ploegen uit de 1e Klasse E zit het seizoen er ook op. Na 45 minuten spelen zag het er allemaal geweldig uit voor de uiteindelijke nummer drie van de 1e Klasse E Almkerk. Almkerk stond namelijk op een 0-2 voorsprong. Direct na rust wist de nummer drie van de 1e Klasse C VELO de aansluitingstreffer te scoren. Een klein kwartier later leek de ploeg uit Wateringen, dat aan haar derde seizoen in de 1e Klasse bezig is, op gelijke hoogte te komen. Het doelpunt werd tot grote opluchting aan Almkerk-zijde afgekeurd wegens buitenspel.

Het bleef vervolgens spannend tot aan de slotfase maar in blessuretijd wist VELO alsnog op gelijke hoogte te komen. Een vreselijke domper voor Almkerk, maar het werd nog allemaal erger. Enkele minuten na de 2-2 viel direct in de eerste minuut van de verlenging ook de 3-2. Op slag van rust kwam VELO via een discutabele goal ook nog op 4-2. Almkerk probeerde nog van alles in die laatste vijftien minuten en was drie minuten voor tijd ook succesvol; 4-3.  Verder dan dat ene doelpunt kwam het echter niet.

TSC kwam voor het derde opeenvolgende jaar uit in de nacompetitie. Twee jaar terug speelde het voor promotie naar de 1e Klasse maar werd het uitgeschakeld door SC Kruisland. Vorig seizoen kreeg het een herkansing en was het wel succesvol. TSC, dat tweede was geworden achter kampioen Emplina, bereikte. de finale en wist deze te winnen van Union. TSC sloot haar eerste jaar in de 1e Klasse af met een negende plaats waardoor het nu dus opnieuw de nacompetitie in moest, maar nu voor klassenbehoud. Het team uit Oosterhout kreeg vandaag bezoek van zaterdag tweedeklasser IFC uit Hendrik Ido Ambacht dat een periode overnam van kampioen Spartaan’20.

Bij rust was het nog 0-0 maar na tien minuten spelen in de tweede helft kwam de tweedeklasser op een 0-1 voorsprong. TSC ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker maar dat werd ruim tien minuten voor tijd bemoeilijkt door een rode kaart. Enkele minuten voor tijd viel de beslissing; IFC kwam via een counter op 0-2 en nauwelijks een minuut later ook op 0-3, waardoor TSC volgend seizoen weer zal uitkomen in de 2e Klasse.

Ook Erp heeft de eerste ronde van de nacompetitie niet overleeft. In de thuiswedstrijd tegen Theole ging de nummer 10 uit de eerste klasse E met 1-2 onderuit, waardoor Erp is afgedaald naar de tweede klasse.