Een-tweetje met scheidsrechter Timo van der Velden

Deelacties:

In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS laten we bij regelmaat een scheidsrechter uit het amateurvoetbal aan het woord. 
Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan scheidsrechter Timo van der Velden. We stellen Timo een aantal vragen hoe het hem vergaat na 3.5 jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek: Mijn naam is Timo van der Velden, 21 jaar en thuiswonend in Vlijmen. Ik studeer Toegepaste Wiskunde, maar op dit moment volg ik een minor Aviation management. Daarnaast ben ik werkzaam als bezorger bij de Jumbo. Ook ben ik voorzitter van COVS ’s-Hertogenbosch. In mijn drukke leven is er gelukkig ook nog tijd voor mijn lieve vriendin Lotte, waar ik nu bijna 1.5 jaar mee samen ben.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden: Tijdens mijn voetbalperiode bij vv Haarsteeg kreeg ik (te) weinig speeltijd in de jeugdteams. Ik was keeper en eigenlijk was er voor mij geen plek. Toen ben ik op zaterdagochtend de jeugd gaan fluiten en dat vond ik zo leuk dat ik de cursus verenigingsscheidsrechter en de SO3 ben gaan volgen. Als scheidsrechter werd ik beter begeleid dan keeper. Uiteindelijk gunde Haarsteeg mij de overstap naar de KNVB. Haarsteeg ben ik nog steeds dankbaar voor het krijgen van mijn eerste cursussen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter: Ik ben een bescheiden persoon en zo ben ik ook als scheidsrechter. In het veld kom ik rustig over, maar wanneer het moet dan laat ik ook mijn andere kant zien. Dan komt de leider in mij naar boven en treed ik op waar nodig. Daarnaast ben ik fan van het spelletje en zie ik graag tempo in het spel. Ik laat het spelletje zijn gang gaan en zal niet pietluttig fluiten. Spelers moeten voelen waar de grens is.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB: Tijdens de SO3 cursus begin 2018 ben ik gestart bij de jeugd. In November 2018 vond ik dat ik te weinig O17 en O19 wedstrijden kreeg, dus wegens het gebrek aan uitdaging ben ik overgestapt naar de zaterdag senioren. Binnen anderhalf jaar gepromoveerd van de reserve 3e klasse, naar de 3e klasse voor standaardteams. Daar ben ik nu nog in actief en volg ik de SO2 cursus met Jos Halmans als coach. In het seizoen 19/20 volgde ik het APS (Ambitie Programma Scheidsrechter) onder leiding van René de Loos. JP Loontjens uit Breda was mijn coach en van hem ik veel geleerd. Daarnaast had René een middag met Danny Makkelie geregeld, daar heb ik veel van opgestoken en zijn tips gebruik ik nog steeds.  

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter: Voetballers zijn mij vaak als de grootste van het veld. Regelmatig krijg ik de vraag of ik bij hoekschoppen mee wil doen in hun voordeel. Dat zijn wel leuke dingen op het veld en met deze grapjes krijg je een betere band met spelers.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter: Zoals eerder gezegd ben ik een bescheiden jongen, dat ben ik ook in mijn doelen. Op korte termijn hoop ik de SO2 met succes af te ronden. Daarnaast is het Ontwikkel Traject Scheidsrechter (OTS) nog één doel voor mij. De bijeenkomsten die we hadden in het APS vond ik heel leuk en leerzaam. Onder extra begeleiding wil ik mezelf ontwikkelen als scheidsrechter en persoon. Op de lange termijn wil ik naar de hogere klassen/divisies van het (amateur)voetbal.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi: Tussen de voetballers op het veld staan en onderdeel uitmaken van het spelletje. Vroeger ging ik met mijn vader veel voetbal kijken op de zaterdagmiddag. Nu sta ik zelf tussen die gasten waar ik vroeger naar keek. Dat doet mij veel goeds.

Persoonlijk

Hobby's: Veel samen zijn met mijn vriendin en leuke dingen doen samen, met vrienden naar de sportschool. Een leuke Netflix- of Videolandserie misstaat ook niet. Tot slot heb ik een seizoenskaart van Ajax.

Een leven zonder fluiten: Voetballen op zaterdagmiddag

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal: Eindeloze gezeur en gemauw van spelers en trainers over de kleinste dingen. Daarnaast ook spelers/trainers die niet reëel zijn.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: Dit vind ik een lastige, zo lang loop ik nog niet mee. Dan ga ik voor een collega-scheidsrechter. André de Vaan, bijna 70, leermeester voor mij en fitter dan de meeste spelers.

Sterke punten als scheidsrechter: Sprintsnelheid, kalmte in het veld en kaartenbeleid.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS: Heel belangrijk. In het weekend gaan we vaak eenzaam op pad en dan is het fijn dat je doordeweeks terecht kan bij een organisatie als de COVS. Heerlijk trainen, contact met collega’s en gezellig een potje voetballen. Ik adviseer vooral jonge scheidsrechters om lid te worden van een COVS in jouw regio. Je komt met jongens van jouw leeftijd in contact en het is geweldig om dan je hobby te delen met elkaar.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit: 22-jarige man sterft nadat hij in 10 minuten een fles Coca Cola opdrinkt

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: Ik vind het zorgelijk. Het is zo onnodig en zinloos. Iedereen komt voor zijn plezier bijeen op het voetbalveld, ook de scheidsrechter, houdt het dan een beetje gezellig. Emotie hoort erbij, maar er zijn grenzen. Daders moeten hard aangepakt worden!!

Assistent-scheidsrechters: Ben in 2019 op de Donosti Cup in Spanje geweest. Week zonder assistenten gefloten, viel me niet tegen. Spelers/speelsters accepteerde dat je niet altijd alles kon zien. Daarnaast geeft het een extra uitdaging in het veld en zo leer op je een andere manier te fluiten. Clubs met zogenoemde puntenpakkers moeten zich kapot schamen…

Tot slot

Wat vind je van dit initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS: Een aangename verassing, maar vooral heel leuk dat Amateurvoetbaleindhoven ook buiten de regio om scheidsrechters verkiest. Complimenten voor de redactie!

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter: Scheidsrechters en voetballers staan niet recht tegen over elkaar, maar staan naast elkaar op het veld. Beiden hebben een passie voor het spelletje.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Supporter amateur club
03 december 16:28
als jullie er niet zijn dan kunnen wij het spelletje wel ver geten
Cees bouman
01 december 16:34
Leuk dat jongen scheidsrechters nog willen fluiten met al dat gezeur en gescheld in je vrije tijd te moeten aan horen 👍💪