Een-Tweetje met scheidsrechter: Roland Meulen

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Roland Meulen.
Meulen is sinds 2015 actief als scheidsrechter. In september 2022 begon Meulen pa aan de cursus SO-III binnen de KNVB en vanaf die tijd fluit hij officiële wedstrijden binnen het amateurvoetbal. .

We stellen Roland een aantal vragen hoe het hem vergaan is na 8 jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Roland Meulen, 51 jaar, geboren en tot het eurotijdperk (dus 2002) gewoond in Weert. Daarna via omzwervingen in Helmond en Eindhoven gesetteld in Best. Ik heb 3 kinderen, waarvan een tweeling, in de leeftijd van 17, 15 en 15 jaar. Ik woon op dit moment samen in Best met Juanita in best. Juanita heeft ook 3 kinderen, in de leeftijd van 21, 19 en 17 jaar. Dus je begrijpt het al, soms is het gezellig druk in ons huis, maar gelukkig is ons huis groot genoeg om de privacy op te zoeken. Mijn oudste zoon Milan is ook scheidsrechter. Jullie zullen hem wel vaker op de velden zien, en Jelle voetbalt nog steeds bij Best Vooruit. In het dagelijkse leven ben ik accountant/fiscalist en samen met 3 andere collega’s vormen we de maatschap DRIE Accountants & Adviseurs. We zijn dus met vier personen maar om steeds de naam te wijzigen dan blijven we aan de gang.     

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Jarenlang, vanaf de mini’s, ben ik trainer geweest van de jeugd bij Best Vooruit. Ik vond het heerlijk om 3 keer per week op de voetbalvelden te staan om de jongens en enkele meiden met plezier te begeleiden bij het voetbal. Coach en trainer tegelijk. Het ging met name om het plezier in het spelletje, maar ik was te fanatiek dus wilde naast het plezier ervoor zorgen dat ze echt voor de winst gingen, niet alleen bij wedstrijden maar ook trainingen. Dat lukte helaas niet altijd, waardoor er naderhand straftrainingen volgden….. Nee geintje, de kids gingen ook naderhand met plezier naar huis (in de meeste gevallen dan). Toen Milan stopte met voetbal om zich te richten op het fluiten, heb ik ook een fluit in de hand genomen. Ik wilde bezig blijven in het voetbal, want het trainen werd me te druk met een eigen kantoor. Samen met Milan heb ik dan ook alle opleidingen gevolgd (tot en met SO III). Het was een goede keuze want ik doe het nog met erg veel plezier.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Je kunt me omschrijven als iemand die op het veld net zoals in het dagelijkse leven dezelfde persoon is. Logisch ook, want waarom zou je een andere rol innemen. Dat betekent dat ik rustig ben op het veld. Ik begrijp ook goed dat bepaalde beslissingen emoties oproepen. Tijdens een wedstrijd houd ik hier rekening mee. Spelers mogen best iets roepen of zeggen dat ze het er niet mee eens zijn als het maar met respect gaat. Ik leg de situatie dan kort uit wat ik bedoel of wat ik gezien heb bij een rustig moment in de wedstrijd. Als je begrip toont, is een speler vaak geneigd beslissingen te accepteren. Dat geldt uiteraard niet in alle gevallen, waardoor je steevast en duidelijk moet optreden. Ziektes en discriminatie tolereer ik totaal niet, dat is voor mij zerotolerance. Omdat ik van het spelletje hou zal ik niet schromen mooie doelpunten en acties te “ohh-en en te ahh-en”. Ook als het net niet lukt. Oftewel, ik ga met de spelers om zoals ze met mij omgaan.    

Hoe zijn de afgelopen tijd als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Ik ben nog niet zo lang bij de KNVB. In september 2022 begonnen we in Helmond met de SO-III cursus. Vanaf die tijd leid ik wedstrijden via de KNVB, weliswaar in de laagste klassen, maar dat maakt mij totaal niet uit. Ook in de lagere klassen wordt het spel met bevlogenheid gespeeld. Je komt bij clubs waarbij zeker bij de eerste elftallen soms wel 100 man publiek langs de kant staan. Het hele dorp komt naar de helden van die dag kijken. Waanzinnig mooi, het is een complete sfeer, vaker derby’s, leuke gesprekken vóór en na de wedstrijden in de bestuurskamer, maar ook veel vaker tussen de spelers in de kantine. Dan worden de momenten nog even aangehaald en er wordt in de meeste gevallen nog even gelachen over bepaalde blunders en leuke momenten. Ja, je hebt ook wat lastige momenten in een wedstrijd. Gewoon rustig blijven, dan komt het uiteindelijk allemaal goed.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik merk dat de voetballers om me heen mij zien als een rustige persoonlijkheid. Ik praat niet veel, alleen bij rustmomenten, zoals bij een wissel, blessure of bij rust. Ik laat veel doorspelen. Voetballers vinden dat fijn dat er niet veel gefloten wordt. Vooral als verenigingsscheidsrechter bij Best Vooruit en Wilhelmina Boys weten de voetballers dat ze me niet kunnen beïnvloeden op welke manier dan ook. Draaft een speler te veel door, zien ze heus wel aan mij of ze te ver zijn gegaan, zonder dat ik iets hoef te zeggen.  

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Ik ben 51 jaar, ik fluit nu 8 jaren. Dat is te laat om een carrière te maken. Als ik het spel kan volgen, de wedstrijd met senioriteit kan leiden, dan is dat voor mij genoeg. Of het nu een eerste elftal is in de lagere klassen of een 1e of 2e elftal in de hogere klassen, maakt me niks uit. Hoe meer publiek, hoe leuker het is. En als beloning een keer een wedstrijd waar het echt om gaat.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Als scheidsrechter sta je midden tussen de spelers. De adrenaline vliegt links en rechts om je oren. De voorbereiding van de spelers als je bij een club aankomt, de praatjes met de echte clubmensen, het fanatieke publiek langs de kant, emotie, ontladingen. Je maakt het allemaal mee in een wedstrijd. Complimenten krijgen van spelers, toeschouwers en bestuursleden dat de wedstrijd goed geleid is, dat is het ultieme gevoel na een wedstrijd. Want hoe je het wendt of keert, je moet echt tegen kritiek kunnen en zelf ook kritisch zijn. Heerlijk, als je een park af rijdt, waar de emoties om je heen voelbaar waren en waar ik als scheidsrechter onderdeel van was.

Persoonlijk

Hobby's:
Naast voetbal ben ik voorzitter van de Evenementencommissie van een tennisvereniging Smashing ´89 in Best en tennis ik sommige toernooitjes. En als klap op de vuurpijl ben ik ook nog penningmeester en bestuurslid van Best Vooruit. Verder ga ik graag met onze camper weg in de warme maanden. En de koude maanden zit ik vaker in de sauna. Heerlijk ontspannen.

Een leven zonder fluiten:
Tja, dan ga ik weer lekker trainen.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Ik heb niet echt ergernissen. Het enige dat opvalt is dat de ontvangst van scheidsrechters bij de grotere clubs te wensen over laat. Ze bieden nog net een kop koffie aan in de kantine en na de wedstrijd mag je blij zijn dat je nog een drankje krijgt, laat staan dat je nog iemand te spreken krijgt. Bij de kleinere dorpsclubs zijn de ontvangsten en naderhand de praatjes zeer uitnodigend en zelfs erg gezellig.

Supporters, trainers en spelers langs de lijn:
Toevallig zag ik deze week via social media dat een scheidsrechter in de Turkse competitie door een voorzitter is gemolesteerd. Ook enkele supporters kwamen het veld op om de scheidsrechter te schoppen tegen zijn hoofd. Ik heb deze escalatie nog nooit eerder gezien. Emotie mag, maar laat het bij jezelf. Die voorzitter moet gewoon de bak in en nooit meer bij voetbalwedstrijden laten komen. Ik zie bij mijn wedstrijden dat er best wat emotie langs de lijn getoond wordt maar niet vervelend of zodanig dat de wedstrijd gestaakt moet worden.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Ik heb niet echt een enkeling te noemen maar wel een team dat ik vaker heb gefloten, namelijk Brabantia 2 op zondag. Ik heb dit team al 3 keer gefloten, ik heb in geen enkele wedstrijd gezeur of gemekker gemerkt naar mij als scheidsrechter. De acceptatie van beslissingen is denk ik vastgeroest in dat team. Ik heb dat na de wedstrijd geuit naar de spelers en de trainers/coaches. Je hebt altijd wel een beslissing waar spelers het niet mee eens zijn, dat is bij dat team ook wel zo, maar dit vind ik wel heel bijzonder. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Sterke punten als scheidsrechter:
Ik ben altijd kritisch naar mezelf toe, maar als ik iets mag noemen, is dat de rust die ik heb tijdens de wedstrijden en beslissingsmomenten.

Wat moet de KNVB veranderen om meer gediplomeerde scheidsrechters op het veld te krijgen:
Ik denk dat het goed is om jaarlijks spelers deel te laten nemen aan meetings van scheidsrechters. Spelers zien fluiten als een obstakel, dat scheidsrechters altijd maar het middelpunt zijn van gezeik en gehoon. Dat is echt niet zo. Alleen valt het op dat spelers de spelregels binnen het voetbal niet kennen, voornamelijk hands en strafbaar buitenspel. Ook het beoordelen van situaties in het veld is voor spelers lastig. Door meetings te organiseren binnen de eigen vereniging kunnen met beeldmateriaal situaties voorgelegd worden waar spelers op kunnen zelf op kunnen reageren. Bij deze meetings staan de potentiële scheidsrechters ook vanzelf wel op. Maar goed, zo’n meeting moet ook weer iemand voorbereiden en daar schort het ook weer aan.

Overige

Welke aanpassing/spelregel(s) zou jij als scheidsrechter graag willen zien:
Heel eerlijk, de pasjescontrole voor aanvang van de wedstrijd, is een crime. Je bent een kwartier bezig om de spelers te vergelijken met de foto. Dat is echt niet te doen, soms staan er jeugdfoto’s op, soms heeft iemand zijn baard laten staan of is ineens kaal. Ik zou deze controle door de tegenstander zelf laten doen. Bij problemen komt de scheidsrechter er aan te pas. Zo leg je de administratieve ballast bij de tegenstander.

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:
Triest. Net zoals ik hierboven als schetste bij die scheidsrechter in Turkije. Eigenlijk zouden scheidsrechters met 2-en naar een wedstrijd moeten gaan. Nu zijn ze maar alleen. Beslissingen kunnen breder gedragen worden en na de wedstrijd kunnen ze samen het veld af in plaats van alleen. 

Assistent-scheidsrechters:
Onmisbaar. Buitenspel is voor een scheidsrechter gewoonweg lastig te zien. Zeker bij de grensgevallen. Soms draait een spel met een lange bal van achter naar voren. Op dat moment is het moeilijk te zien of iemand dan randje buitenspel staat. In de meeste gevallen zeg ik dan dat ik het echt ook gezien heb zodat er geen discussie ontstaat.

Tot slot

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Toon je respect, dan krijg je respect!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


John Vervloet
26 januari 17:48
Wij als vv Wilhelmina Boys zijn blij met jullie hulp en deskundigheid als scheidsrechters Mooi stukje Ronald
@Henk kuijltje
25 januari 7:55
Je hebt gelijk, hij is waardeloos
Henk Kuijltje
25 januari 1:13
Martin Swinkels gij had 54 jaar geleden al moeten stoppen met fluiten
Martin Swinkels
24 januari 12:26
Wat jouw zoon Milan betreft die gaat volgens mijn waarneming van wedstrijden die ik van hem heb gezien als scheidsrechter een mooie toekomst tegemoet. Dit schrijf ik als "ervaring deskundige" (zelf ben ik reeds 54 jaar actief in de arbitrage wereld in verschillende functies zoals Scheidsrechter - Rapporteur en Begeleider. Succes en plezier gewenst.
Willy Kamps vv Riethoven
24 januari 10:55
Goedemorgen Roland, leuk interview. Tot zondag bij de wedstrijd De Weebosch - Riethoven.
Milan
24 januari 10:35
Hele mooie woorden!!
Jack
24 januari 10:22
Roland je hebt er een hele mooie bijdrage van gemaakt. Veel plezier op de velden.