Een-Tweetje met scheidsrechter Milan Meulen

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de jongeling Milan Meulen, zoon van scheidsrechter Roland Meulen. We stellen Milan een aantal vragen hoe het hem vergaat is met fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Mijn naam is Milan, 18 jaar oud en woon in het mooie Best. Ik woon momenteel nog bij mijn ouders, helaas zijn mijn ouders gescheiden dus wissel per week van huis. Ook zit ik op het MBO in Eindhoven, De Rooi Pannen > Opleiding Horeca ondernemer / manager. Ik zit in leerjaar 2 momenteel. Naast mijn opleiding werk ik bij de Albert Heijn (Boterhoek) en bij Restaurant Suus in Best. Bij beide bedrijven werk ik vol trots en plezier, vooral bij Restaurant Suus omdat mijn hart ligt in de Horeca en zeker in dit bedrijf.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Het begon al heel erg vroeg, thuis op de bank als ik samen met ons pap voetbal aan het kijken was. Ik keek niet alleen naar het voetbal, maar vooral naar die ene man die overal op het veld te vinden was, de scheidsrechter! Wat voor beslissingen maakt hij, welke gebaren horen daarbij en hoe kan hij zo goed omgaan met weerstand? Ik wist gewoon dat ik zoiets ook wou kunnen en doen… Ik heb me aangemeld bij Best Vooruit, zaalvoetbal toernooitje op 9 jarige leeftijd. Vond het zo interessant en leuk dat ik door ben gegaan bij de mini’s, F’jes, E’tjes ect. Sinds vorig seizoen samen met Gijs, Jasper en mijn vader de opleiding gedaan bij de KNVB SOIII en nu actief op de velden rondom Brabant. Daarnaast was mijn keuze ook snel gemaakt omdat ik zelf al heb gevoetbald, ik speelde in de Jo13-6, dat zegt al heel erg veel vond ik zelf… Maar zelfs daar bakte ik er niet zoveel van, toen liep ik al uit de baan van de bal. Scheidsrechterwaardig dus.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Het is natuurlijk erg moeilijk om jezelf goed te omschrijven, iedereen heeft natuurlijk een andere indruk over een iemand. Ik zelf zou mezelf beschrijven als een rustig persoon op en rond het veld, niet echt reageert op weerstand en ‘vrienden’ probeert te maken op het veld door mee te praten met hun taal/onderwerpen. Daarnaast kom ik serieus over vind ik zelf! Op het voetbalveld kun je dan ook echt met mij praten en een babbeltje maken.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Nou, kortom arriveer je dus bij een club en dan hoop je tegenwoordig ontvangen te worden, in de meeste gevallen gebeurt dit nog wel. Dan maak je gezellig een praatje met de mensen van de club. Met slecht weer hoop je dan ook in de bestuurskamer te blijven zitten maar de helden van de dag staan al op het veld in die zeikregen… Dus ook ik kom dan naar buiten om mezelf als 17 jarige puber te laten zien. Je loopt naar de trainers en maakt een praatje met hun, kleine warming up en dan snel naar binnen. Shirtje aan, de kinderfoto’s van die 29 jarige voetballers controleren & mijn gelukkige assistenten van de dag aanspreken en aangeven wat ze vandaag aan mij zullen hebben. En telkens als ik het veld oploop zie je dan ook die spelers kijken, gaat dat jongetje ons fluiten? Elke wedstrijd is dan ook echt anders, de ene wedstrijd mag je naar het mooie voetbal kijken.. Week erop lijkt het alsof je leven zuur wordt gemaakt en kun je niet zonder veel administratiewerk naar huis. Dat maakt het nou zo mooi, scheidsrechter zijn!

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Dat ik toch echt een rustige jongen ben die handelt op wat ik zie. En wat ik het belangrijkste vindt is dat voetballers zien dat ik onpartijdig fluit… Omkopen met een worstenbroodje lukt dan ook echt niet vaak helaas. Daarnaast hou ik van grapjes op het veld en probeer ik de geest van de wedstrijd in te zien. Fluit echt zo min mogelijk en laat zelfs lichte overtredingen door gaan mits dit mogelijk is. Na afloop ook echt vaak complimenten over de manier waarop ik door laat voetballen, altijd fijn om te horen.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Uiteindelijk hoop ik toch wat meters omhoog te maken. Ik vind het hartstikke gezellig in deze laagste klassen van het amateurvoetbal, en hou er echt van om deze mooie potten te fluiten. Maar ik hoop op langere tijd toch meters omhoog te maken en te kijken wat een mooi niveautje is wat ik zelf aankan, en ik natuurlijk nog steeds met het zelfde gevoel naar een wedstrijd kan gaan… Plezier! Daarnaast hoop ik ook nog veel mooie jaren te maken als scheidsrechter in het voetbal.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Niet veel mensen zeggen het, maar het leven als scheidsrechter is gewoon echt heel mooi! De emoties vanuit spelers en trainers, commentaar die je krijgt op een achterbal die je geeft, de mooie clubs waar je langs komt en het publiek wat langs het veld komt kijken voor hun vriend, zoon of kennis. Maar het allermooiste is dan ook dat wij als scheidsrechters de 90 minuten volmaken, ik heb geen trainer die mij wisselt omdat ik een achterbal fout geef… Het heeft dus ook nog voordelen!

Persoonlijk

Hobby’s: Naast dat ik fluit, ben ik zelf ook nog actief op de tennisbaan bij Smashing’89 in Best, daarnaast zie ik het werken bij restaurant Suus ook als een hobby omdat het altijd hartstikke gezellig is en we een leuk team hebben, en natuurlijk gezellig naar vrienden toe en een feestje bouwen.  

Een leven zonder fluiten: Mijn opleiding afronden en proberen een onderneming te starten als Horeca ondernemer. Maar een echt leven zonder fluiten bestaat momenteel niet voor mij.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Echt grote ergernissen heb ik niet… Wat wel erg irritant is, en durf bijna te zeggen dat vele scheidsrechters dit ook hebben. Als je een team fluit met een scheidsrechter in het voetbalteam. Vaak denken deze dat ze de regeltjes beter weten dan jij en hebben ze letterlijk overal commentaar op, en de opmerking: ‘Ga dan zelf fluiten!’ kun je niet maken, want dat doen ze al… Sta je ook nog eens voor lul. Daarnaast als je niet wordt ontvangen kan als ergernis worden ervaren, maar verder is het een hartstikke mooi vak!

Supporters, trainers en spelers langs de lijn: Meestal is het heel leuk, de sfeer die het publiek meebrengt is hartstikke mooi. Er is niks mooier dan supporters die bij elke situatie ‘HEUJ SCHEIDS’ roepen en spelers oppeppen, dit maakt een wedstrijd net wat fanatieker. Maar ook kan je te ver gaan, alles kan en mag bij mij behalve dreigementen vanuit publiek, spelers of trainers. Helaas is het in de tijd dat ik voor de KNVB fluit al 2x mis gegaan en ben ik bedreigd… In deze gevallen ben ik naar binnen gegaan en gaan we een kwartiertje zitten en afkoelen. Ook benut je de tijd om de aanvoerders en trainers op de hoogte te brengen wat er gebeurt is. Daarnaast moet ik zeker beide keren de clubs bedanken (VOAB en UNA) voor de manier waarop je wordt begeleid in zo’n moment. Er staat ten alle tijden iemand klaar die je steunt en helpt in dit soort momenten.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: Je hebt in elk team betere spelers… Dus echte voetballertjes die opvallen heb ik niet echt te vertellen…  

Sterke punten als scheidsrechter:
De rust die ik neem bij beslissingen, ik laat mijn emoties heel laag in situaties en spreek mensen rustig aan op hun gedrag. Daarnaast denk ik doordat ik tijdens het spelletje richting spelers loop en uitleg geef over waarom ik een situatie op deze manier beoordeelt heb, meer respect krijg een situatie erna omdat de spelers weten dat ik nog een x langsloop met uitleg. Zie ik iets niet of maak ik een foutje, kom ik hier ook echt eerlijk voor uit en zie je aan de spelers dat ze het accepteren, mits het natuurlijk 3x in een minuut gebeurt, dan vragen de spelers zich af of ik niet na de wedstrijd een brilletje moet halen.

Wat moet de KNVB veranderen om meer gediplomeerde scheidsrechters op het veld te krijgen:
Afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er toch veel scheidsrechters van mijn leeftijd zijn, zo ben ik begonnen samen met Jasper Versteegh en Gijs Weemaes en nu train ik in Eindhoven bij het COVS en ook daar lopen jongens rond van onze leeftijd! Dit motiveert in ieder geval mij, maar ook hun om door te blijven fluiten doordat je over de wedstrijden kan sparren met elkaar! Daarnaast doen we samen activiteiten en gaan we een weekendje weg om meer informatie te krijgen. Om meer gediplomeerde scheidsrechters te krijgen zul je dus misschien van dit soort activiteiten moeten doen, al heeft het niks te maken met fluiten… Je leert elkaar kennen en kunt ervaringen delen.

Welke aanpassing/spelregel(s) zou jij als scheidsrechter graag willen zien: Echte aanpassingen heb ik niet echt. Wel hoop ik dat in de toekomst toch een stukje meer respect terug gaat komen… Dit bedoel ik niet alleen naar de scheidsrechter, maar onderling ook! Geef je respect richting mij, krijg je die in de meeste gevallen ook terug.

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: Totaal niet gepast, maar dat spreekt voor zich hoop ik dan.

Assistent-scheidsrechters:
Hartstikke fijn dat er elke wedstrijd 2 kandidaten zich openstellen voor dit taakje. Het moet soms met wat strijd maar toch staan ze er, ook als ze een potje steen-papier-schaar verliezen om te vlaggen en dus met volle tegenzin langs me staan. Wel staan er ook veel positieve mensen langs de lijnen die echt hun best doen. Ook die ouders/trainers verdienen veel respect. We weten allemaal dat bij elk moment dat de assistent zijn vlag omhoog gooit, er een speler aan de andere kant van het veld begint te schreeuwen: ‘HIJ NIII!!!’ Maar goed, eerste emotie zeggen we dan maar. Zonder de assistenten kunnen de 22 helden op het veld helaas niet voetballen.

Tot slot

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter: Gewoon doorvoetballen, tis gene nachtclub!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Bestenaar
24 maart 11:49
Mooi interview Milan. Succes in de toekomst.
Roy de ref
23 maart 16:43
Mooi verhaal je kunt misschien nog iets van me leren
Ronnie Fransen
23 maart 15:16
Talentvol en snapt nu al de wijze van een wedstrijd fluiten.
Nico Rensen
23 maart 12:23
Mooi verhaal van deze jongen scheidsrechter. Ik hoop dat de ambitie die hij heeft ook waar kan maken. Met goede begeleiding en support moet dat lukken. Succes in je verdere carrière
Jack
23 maart 11:16
Milan, ik herken jou in mezelf. Die ook op 17 jarige leeftijd begon met fluiten. Die passie is er nu 45 jaar later nog steeds. Maar als ik jou verhaal lees kun jij het ver schoppen. Heel veel succes Milan.
Henk Verkuijlen
23 maart 10:18
Ik die altijd vondt dah ik ut beter wist(wat ook was😜) heb super genoten van dit stukje over un geweldig menneke dah ik pas 1x heb ontmoet met un🍺ke bij ut 🎾 maar die zoveel indruk op mij maakte met zijn passie voor dit vak waar ik helemaal niks mee heb!!! Heelveel succes Milan en op naar un mooie carrière