In overleg met scheidsrechtersvereniging COVS laten we een scheidsrechter uit de regio aan het woordWij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken. Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Lennart Geertsen.
Lennart is als scheidsrechter bezig aan zijn negende seizoen bij de senioren. Na eerst één jaar als jeugdscheidsrechter te hebben fungeert maakte Lennart al snel de overstap naar de senioren. Na zijn eerste jaar werd hij direct gepromoveerd naar groep 4 van het scheidsechtersgilde.
We stellen Lennart een aantal vragen hoe het hem vergaat na negen jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.
Stel je even nader voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Lennart Geertsen, ik ben 27 jaar en woonachtig in het prachtige Best. In het dagelijks leven werk ik sinds een aantal weken in het speciaal basisonderwijs als leerkracht. Hiervoor heb ik 5 jaar als leerkracht in het ‘reguliere’ basisonderwijs gewerkt.
Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Op mijn 13e ben ik begonnen met fluiten bij Wilhelmina Boys, dit bij de jongste jeugd. Ik vond dit steeds leuker worden en ben cursussen gaan volgen. Zo ging ik bij de eigen vereniging steeds hogere jeugdwedstrijden fluiten. Nadat ik in de A-jeugd mijn enkel gebroken heb, ben ik me volledig op het fluiten gaan focussen. Ik baal(de) ontzettend dat het voetballen niet meer ging, maar heb de knop omgezet en ben op deze manier betrokken gebleven bij het voetbal. Op mijn 18e ben ik bij de KNVB begonnen. Op z’n tijd fluit ik ook nog eens een wedstrijd bij Wilhelmina Boys.
Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Als een scheidsrechter die veel wil laten voetballen en pratend dingen probeert op te lossen. Het is namelijk fijn als de focus op het voetballen ligt, wat met deze stijl prima kan. Dit is ook een valkuil van me, in sommige wedstrijden is het niet mogelijk om het op deze manier te doen.
Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Het eerste jaar ben ik gestart bij de jeugd. De afgelopen 8 seizoenen fluit ik wedstrijden bij de senioren. Ik vind het mooi dat ik al veel wedstrijden op verschillende niveaus heb mogen fluiten. Hierdoor kan ik zeggen dat ik veel heb meegemaakt als scheidsrechter.
Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Als een scheidsrechter die veel wil laten voetballen en in is voor een praatje.
Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Plezier maken en genieten. Het is een prachtige hobby, waar ik volop van geniet. Het is belangrijk dat je dat gevoel houdt.
Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Een heel aantal dingen. Je komt bij verschillende verenigingen, waardoor je nog eens wat ziet van de regio. Daarnaast leer je ook verschillende mensen kennen. Bovendien is het gewoon een mooie hobby, waarbij je aan het sporten bent en op een leuke manier met mensen omgaat. Je staat middenin de sport!
Persoonlijk
Hobby's:
Sporten, voetbal, fluiten, bankhangen en een speciaalbiertje drinken (op z’n tijd).
Een leven zonder fluiten:
In de corona-periode ben ik veel wezen mountainbiken, dat beviel me ook goed. Maar nu we weer begonnen zijn, blijkt dat ik het fluiten ontzettend gemist heb. Dus voorlopig kan ik me dat zeker nog niet voorstellen!
De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Mensen die naar een voetbalveld komen om te zeuren. Ik snap heel goed dat spelers, trainers en publiek een eerste emotie geeft. Maar er zijn ook types bij die de hele middag lopen te zeuren. Dat je je ook afvraagt: kom je wel met plezier naar het voetbalveld toe?
Meest opgevallen voetballer(s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Dan wil ik niet één speler, maar een type-speler noemen. Sommige spelers hebben heel goed door dat ook ik er voor mijn plezier ben. Ik kan er erg van genieten als spelers in zijn voor een praatje of een dolletje op het veld.
Sterke punten als scheidsrechter:
Communiceren en omgang met spelers. Managen van de wedstrijd.
Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
In mijn ogen is de COVS onmisbaar voor scheidsrechters. Ik train wekelijks bij COVS Eindhoven. Zonder het trainen bij de COVS had ik me nooit zo goed ontwikkeld als scheidsrechter. Iedere week hebben we een intervaltraining waardoor je conditioneel fit bent. Daarbij is de training afgestemd op looplijnen in de wedstrijd, waardoor je hiervan profijt hebt op zondag. Daarnaast leer je door de ervaringen van de trainers en andere scheidsrechters veel over het vak als scheidsrechter. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen en van de ervaren collega’s te leren.
Overige
Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, onvoorstelbaar wat daar gebeurd.
Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:
Ontzettend jammer dat dit gebeurt in het amateurvoetbal. Nergens voor nodig. Ik vind dat iedereen zich op en om het veld gewoon moet gedragen.
Assistent-scheidsrechters:
Het is een moeilijke job. De lijn tussen wel of niet buitenspel is niet groot.
Tot slot
Wat vind je van je uitverkiezing voor deze rubriek:
Gaaf! Als scheidsrechter kom je niet zo vaak in het nieuws, dus dat is leuk. Ook vind ik het goed dat amateurvoetbaleindhoven aandacht besteed aan ons uitstervend ras.
Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Samen plezier maken en genieten van het voetbal!
Jouw reactie?
Collega scheids
Henri van den Braak (Trainer DVG)
Wouter Engelkes
collega scheids
Paul van Son
een partijdige vlaggert
Henk