Een-tweetje met scheidsrechter Kaj Fonken

Deelacties:

Het verhaal achter de scheidsrechter in het amateurvoetbal. 
Wij zijn van mening dat scheidsrechters in het amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken. Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Kaj Fonken. 

Kaj gaat komend seizoen zijn zevende jaar in als scheidsrechter. Hij begon als clubscheidsrechter bij Wilhelmina Boys en fluit nu voornamelijk wedstrijden in de 2e en 3e klasse KNVB.  

We stellen Kaj een aantal vragen hoe het hem in het afgelopen seizoen is vergaan met het fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbal Eindhoven publiek:
Kaj Fonken, 20 jaar oud. Ik fluit wedstrijden in de zondag senioren groep F en volg ik de SO2- opleiding in Breda. Daarnaast ben ik actief als vrijwilliger scheidsrechterzaken bij Wilhelmina Boys in Best.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Toen ik zelf nog deed voetballen was ik de vervelendste speler op het veld. Ik had commentaar op alles en iedereen, in het bijzonder de scheidsrechter. Om zelf een keer te ervaren hoe het is om scheidsrechter te zijn ben ik toen een wedstrijd gaan fluiten. Dit vond ik verbazend leuk waardoor ik het 6 jaar later nog steeds doe.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik ben een scheidsrechter die zoveel mogelijk wil laten voetballen. Stevige duels horen eenmaal bij voetbal, maar er is wel een grens. Ik praat veel spelers en maak zeker een lolletje met ze. Echter als het nodig is geef ik de grenzen aan en ben ik de leidsman.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Ik ben bij mijn eigen vereniging Wilhelmina Boys begonnen met het fluiten van jeugd- wedstrijden op zaterdag. In 2017 ben ik de SO3- cursus bij de KNVB begonnen. Tijdens de cursus en half jaar daarna heb ik de zaterdag jeugd gefloten. Hierna ben ik overgestapt naar de zondag senioren. Hier heb ik een half jaartje 5e klasse gefloten en ben daarna gepromoveerd naar de 4e klasse. Na een jaar 4e klasse ben ik gepromoveerd naar de 3e klasse. Inmiddels ben ik actief in groep F en heb ik de opleiding SO2 bij de KNVB gevolgd. Ik fluit nu voornamelijk wedstijden in de 2e en 3e klasse.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik denk dat voetballers mij zien als een scheidsrechter waarmee ze alle kanten op kunnen en een lolletje mee kunnen maken.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Mijn doelstelling is om mijn eigen top te bereiken. Wat ik wil voorkomen is dat ik elke wedstrijd om mijn tenen moet gaan lopen, waardoor ik het plezier in het fluiten kwijt ga raken.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Het mooiste vind ik dat je op een andere manier bezig met het spelletje voetbal. Je zorgt ervoor dat voetballers op zondag hun hobby kunnen uitoefenen.

Persoonlijk

Hobby's:
Mijn grootste hobby is natuurlijk fluiten, maar daarnaast ben ik ook regelmatig met vrienden op een feestjes of in een kroeg te vinden.

Een leven zonder fluiten:
Een leven zonder fluiten lijkt mij ontzettend saai, zo heb ik de coronaperiode ook ervaren.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Dat zijn buitenspelsituaties in combinatie met de clubassistenten.

Sterke punten als scheidsrechter:
Communicatie met spelers

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
COVS is ontzettend belangrijk voor mij. Hier train ik om wedstrijdfit te worden en te blijven. Daarnaast leer ik door COVS-collega’s scheidsrechters kennen, waarmee ik kan sparren over wedstrijdsituaties.

Overige

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: 
Ik vind het belachelijk dat er geweld wordt gebruikt bij de grootste amteursport van Nederland.

Assistent-scheidsrechters:
Ik werk altijd graag samen met de assistenten, echter is de buitenspelregel elke zondag voer voor discussie.

Tot slot

Wat vind je van je uitverkiezing voor deze rubriek:
Ik vind het een eer dat ik me verhaaltje mag doen in deze rubriek.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
We voeren allen onze hobby uit zowel de scheidsrechters, spelers, trainers en andere belanghebbende binnen de club. Laten we dat ieder weekend met veel plezier doen. Ik wens iedereen een fijne vakantie toe en we zien elkaar weer in augustus op de voetbalvelden. 

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


COVS Valkenswaard
30 juni 21:14
Dag Kai, Een heel mooie stuk over jezelf. Je bent nog jong en hebt nog een mooie tijd voor je met vele mooie momenten in het verschiet. Geniet van elke wedstrijd die je mag leiden. Succes het komend seizoen.