Een-tweetje met scheidsrechter John van Hal

Deelacties:

In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS kiezen we een scheidsrechter van de maand. Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan John van Hal uit Uden. John fluit momenteel veelal wedstrijden in de top van het jeugdvoetbal. Door het hele land is hij als scheidsrechter te bewonderen bij de BVO’s als PSV, Ajax en Feyenoord.

We stellen John een aantal vragen hoe hij tot dit niveau is gekomen als scheidsrechter en hoe tegen het amateurvoetbal aankijkt.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
John van Hal,  38 jaar oud woonachtig in Uden met mijn vrouw Joyce en onze 2 dochters.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
De keuze om scheidsrechter te worden was eigenlijk heel simpel, ik wist en dacht het als voetballer vaak  beter te weten dan de dienst doenende scheidsrechter. Toen er in de regio Uden de BOS cursus kwam werd ik bij mijn toenmalige voetbalclub FC Uden aangespoord om die te gaan volgen omdat ik het toch altijd beter wist, dus dan laat het maar zien, was de reactie van het bestuur.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik denk dat ik een consequente scheidsrechter ben die in een wedstrijd goed de grens kan bepalen hoe ver je mag gaan als voetballer.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB: 
De laatste 6 jaar fluit ik op de landelijke lijst bij de jeugd oftewel groep ZAJA. Dat is de hoogste klasse bij de jeugd en daar heb ik aardig wat topduels en zelfs een oefeninterland mogen fluiten.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Hoe voetballers mij zien weet ik niet maar ik krijg van meerdere teams vaak te horen dat ze zeer positief zijn over mijn vorige wedstrijd waarin ik hun floot.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Mijn doelstelling als scheidsrechter is om zoveel mogelijk topduels te fluiten, dat is al aardig gelukt tot nu toe met o.a. wedstrijden van PSV O19,  Ajax O19 en bij Feyenoord O19. Daarnaast heb ik recent nog een oefeninterland gefloten tussen Nederland O15 tegen België O15. Ik wil eigenlijk elk seizoen topduels fluiten en dit zo lang mogelijk proberen vol te houden.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Veel mensen zien scheidsrechter zijn als hobby, maar ik vind het voor mezelf meer dan een hobby het is gewoon een passie van me geworden. 

Persoonlijk

Hobby's: Naast het fluiten zijn twee keer per week fitnessen en Formule 1 kijken.

Een leven zonder fluiten: Daar ben ik in het afgelopen jaar tijdens de Corona-periode wel achter gekomen. Ik heb het ontzettend gemist en mij instelling is dat ik voorlopig nog lang wil blijven fluiten. Ik weet, er komt ooit een einde aan, maar ik probeer zolang mogelijk op niveau te blijven fluiten.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het voetbal: De grootste ergernissen als scheidsrechter vind ik de coaches langs de lijn, die alles maar denken kunnen te roepen richting de arbitrage.

Meest opgevallen voetballer die je hebt meegemaakt tot nu toe in het voetbal:
Cody Gakpo, een paar jaar geleden floot ik hem toen hij nog in PSV JO19 speelde. Dat hij nu in het eerste elftal van PSV  en het nederlands elftal speelt is bijzonder, gezien ik met hem op veld heb gestaan.

Sterke punten als scheidsrechter: Consequent, respect geven en krijgen.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS: De COVS is in het begin van mijn carrière heel belangrijk geweest, je kunt je ervaringen uitwisselen met collega scheidsrechters en daar leer je altijd van.

Overige

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: 
De excessen in het amateurvoetbal vind ik het echt niet kunnen, toon gewoon respect naar en met elkaar.

Assistent-scheidsrechters:
Assistent-scheidsrechters zijn voor mij onderdeel van het arbitrage team, zij kunnen niet zonder mij en ik niet zonder hun. Als ik met neutrale assistenten op pad ga heb ik op woensdag al contact over hoe laat we verzamelen en welke kleding ze dragen voor die zaterdag.

Tot slot

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Behandel een ander zoals jezelf ook graag behandeld ziet worden, netjes en respectvol!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?