Een-Tweetje met scheidsrechter Filipe Silva

Deelacties:

In overleg met de Scheidsrechtersverenigingen Brabant-Zuidoost en Helmond e.o. zetten we maandelijks een scheidsrechter in de schijnwerpers.

De scheidsrechter speelt in het amateurvoetbal een belangrijke rol. Daarom willen we scheidsrechters de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek willen we de band tussen scheidsrechters, voetballers, trainers en supporters versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Filipe Silva uit Eindhoven.

Filipe is voor zijn werk vanuit Portugal naar Nederland verhuisd. Hij floot al een aantal jaar wedstrijden in Portugal. Hier in Nederland wilde hij, ondanks de culturele verschillen in het voetbal, zijn hobby voortzetten. Na een paar stagewedstrijden fluit hij nu met name wedstrijden in de 3e en 4e klasse.

We stellen Filipe een aantal vragen over het fluiten en hoe hij de overstap van het fluiten van amateurwedstrijden in Portugal naar het fluiten in Nederland ervaart.

Stel jezelf even voor aan de lezers van amateurvoetbaleindhoven:
Hallo allemaal, mijn naam is Filipe Silva, ik ben 32 jaar oud en werk al bijna 2 jaar in Eindhoven. Ik ben sinds 2018 scheidsrechter. In mijn nog korte carrière heb ik toch al ongeveer 450 wedstrijden gehad, zowel als scheidsrechter als assistent-scheidsrechter. In Portugal hadden we soms wel 6 wedstrijden in een weekend als scheidsrechter en assistent-scheidsrechter.

Waarom heb je ervoor gekozen om scheidsrechter te worden?
Ik heb altijd van voetbal gehouden en op mijn 26e was het te laat om een ​​carrière als speler te beginnen. Ik sprak met scheidsrechters die ik kende en de feedback die ik kreeg was uitdagend en ik besloot het te proberen. Het is het beste wat ik ooit heb gedaan.

Hoe kunnen we jou als scheidsrechter omschrijven?
Ik heb het idee dat ik een bescheiden scheidsrechter ben. Ik grijp niet te veel in, alleen als het nodig is. Ik ben een beetje rustig en laat me niet snel meeslepen door de emoties van de wedstrijd. Ik houd van stevig voetbal en fluit meestal niet voor elke klein dingetje.

Zijn er grote verschillen tussen fluiten in Portugal en Nederland?
Voor mij is het grootste verschil de acceptatie van de beslissingen van de scheidsrechter. Hier in Nederland worden mijn beslissingen meer gerespecteerd en geaccepteerd dan in Portugal, en dat maakt een groot verschil in hoe we het spel managen.

In Portugal werk je in trio's, in Nederland heb je clubassistenten. Wat vind je van het verschil?
Het was een grote schok voor mij. Ik had nog nooit eerder met clubassistenten gewerkt. Het is niet altijd gemakkelijk om dit onderdeel te managen. De beslissingen die ze nemen, met name buitenspel, worden niet altijd goed geaccepteerd en kunnen tot twijfels leiden, wat het werk van de scheidsrechter moeilijker maakt.

Hoe denk je dat de voetballers jou als scheidsrechter zien?
Ik denk dat ze mij positief zien. Vanaf het moment dat ik op het sportcomplex aankom tot het moment dat ik vertrek, respecteer ik iedereen die bij de wedstrijd betrokken is, en ook de fans. Ik word altijd aan het einde bedankt en heb het gevoel dat mijn fluiten wordt gewaardeerd.

Wat is je ultieme doel als scheidsrechter?
Ik wil graag naar een hoger niveau, maar mijn belangrijkste doel is om zo professioneel mogelijk te zijn in elke wedstrijd en ook plezier te hebben.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo geweldig?
Ik vind het vooral leuk dat mensen respect hebben voor scheidsrechters. Het laat zien hoe belangrijk we zijn in voetbal en sport. Het geeft me meer vertrouwen in mijn taak.

Persoonlijk

Heb je nog andere hobby's?
Ik ga regelmatig naar de sportschool. Ik luister graag naar muziek, kijk series en films en kook een beetje.

Kun je je een leven zonder fluiten voorstellen?
Ik hoop dat ik nog vele jaren, zelfs decennia, scheidsrechter kan blijven. Het zal heel moeilijk zijn als ik niet meer kan fluiten. Ik kijk elke week veel voetbal en ik vind het leuk om op het veld te staan.

Wat zijn je grootste ergernissen als scheidsrechter in het amateurvoetbal:
Als mensen het spel gebruiken om hun frustraties te uiten, zelfs geweld gebruiken, wat erg triest is. Ongeacht het belang van het spel, mogen we niet vergeten dat we het over sport hebben, en sport zou altijd iets positiefs en leuks moeten zijn voor iedereen.

De meest opvallende voetballer(s) die je tot nu toe bent tegengekomen in het amateurvoetbal:
Dat zijn spelers uit Portugal. Camilo Duran, een Colombiaan die speelde voor SC Lusitãnia en momenteel in de Portugese tweede divisie speelt, en Alexsandro, die speelde voor SC Praiense en nu bij Lille speelt in de Champions League. Ze speelden allebei voor clubs op mijn eiland in de Azoren.

Sterke punten als scheidsrechter:
Ik denk dat mijn sterke punten zijn dat ik rustig ben en de wedstrijd van begin tot eind kan controleren zonder emotioneel betrokken te raken.

Hoe belangrijk is de scheidsrechtersvereniging voor jou:
Bij de scheidsrechtersvereniging ben ik warm welkom geheten. Ik kende nog niemand in het voetbal. Ze hebben me geholpen bij het starten van mijn carrière in Nederland. De scheidsrechtersvereniging is een manier voor scheidsrechters om elkaar te leren kennen en ervaringen van hun wedstrijden te delen, samen te trainen en zich constant te ontwikkelen. Ik denk dat het ontzettend belangrijk en vitaal is voor de carrière van elke scheidsrechter.

Overig

Hoe kijk je aan tegen de excessen die nog steeds regelmatig voorkomen in het amateurvoetbal:
Elke situatie die zich voordoet maakt me verdrietig. Dit is niet waar sport voor is. Mensen moeten hun houding ten opzichte van sport, met name amateursport, veranderen.

Wat vind je van clubassistent-scheidsrechters?
Het gaat niet altijd goed. Velen van hen kennen de spelregels of de veranderingen niet, waardoor de scheidsrechter in een ongemakkelijkere positie zit bij het nemen van beslissingen. Ook al zijn ze van de club, ze moeten professioneler en eerlijker zijn tijdens de 90 minuten.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en de Scheidsrechtersvereniging om een ​​scheidsrechter in het zonnetje te zetten?
Dit initiatief is spectaculair! Het grote publiek leert niet alleen de scheidsrechters beter kennen, maar ook de persoon achter het fluitje. Het is een manier om onze positie als integraal en belangrijk onderdeel van de sport te verduidelijken. Het brengt ons dichter bij alle andere betrokkenen. Gefeliciteerd met het initiatief!

Wat is jouw motto tussen (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Ik ben hier om jou te laten spelen, binnen de grenzen van de regels.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@@ook scheidsrechter
22 november 14:53
Ik verneem hieruit dat je beter kan fluiten?, schrijf je in zou ik zeggen. Is toch allemaal zo makkelijk??
@ook scheidsrechter
20 november 19:59
Kunnen jullie zonder grensechters wel fatsoenlijk fluiten dan? Hebben er meer dan genoeg veel moeite mee.
ook scheidsrechter
20 november 16:43
blij dat hij benoemd dat het gros van de club assistenten niet eerlijk is en de wedstrijden vaker laten ontsporen dan de spelers, tijd voor wedstrijden zonder assistenten.
Wim
19 november 13:02
Bijzonder om te lezen dat Felipe vindt dat we zijn beslissingen hier beter respecteren en accepteren ten opzichte van fluiten in Portugal en dat specifiek ook noemt als grootste verschil, terwijl hier de excessen de pan uit rijzen
Jack
19 november 9:35
Wat een prachtig verhaal Felipe, ik hoop dat je hogerop kunt komen daar is het nóg leuker fluiten. Geniet van je wedstrijden die je mag fluiten elke keer. Maar uit je verhaal lees ik je fanatisme.