Een-Tweetje met scheidsrechter: Collin van Knegsel

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Collin van Knegsel. We stellen Collin een aantal vragen hoe het hem vergaan is na het ongeveer 8 jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbal Eindhoven publiek:
Collin van Knegsel, woon in Veldhoven en ben 23 jaar oud. Ik studeer op dit moment Geneeskunde. Ik heb zojuist mijn Bachelor diploma behaald, en mag na mijn wachttijd voor de coschappen, eindelijk in Juli beginnen aan de Masterfase van de opleiding. Tijdens mijn wachttijd ben ik zowel werkzaam als assistent bij de huisarts, als onderzoeker in het RadboudUMC. In mijn vrije uren ben ik zelf ook nog op de sportvelden bij Rood-Wit Veldhoven te vinden, aangezien ik zelf ook nog voetbal in een vriendenteam.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Vanaf dat ik ongeveer 15 jaar was leek het mij erg leuk om een keer de pupillen te gaan fluiten bij mijn eigen vereniging. Daarbij heb ik ook de cursus gevolgd en zo ben ik eigenlijk in het scheidsrechter vak gerold. Dit vond ik zo leuk dat ik meteen een jaar later de verenigingsscheidsrechters cursus ben gaan doen. En daaropvolgend mijn SOIII-diploma heb behaald. Waardoor ik toen dus bij de KNVB terecht ben gekomen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik ben een scheidsrechter die altijd probeert te blijven communiceren met de spelers. Wat mij betreft is dit erg belangrijk. Zo houd je wederzijds begrip en respect voor elkaar. Ik ben dan meestal ook niet de flauwste en probeer eerst een situatie zonder kaarten op te lossen. Daarnaast probeer ik (als de wedstrijd dit natuurlijk toe laat) om zo veel mogelijk voordeel te geven en door te laten spelen. Ik probeer altijd de geest van de wedstrijd te bepalen en hiernaar te handelen. Humor kan wat mij betreft natuurlijk ook niet ontbreken op het veld. Dit houdt het plezier voor iedereen erin.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
De afgelopen jaren heb ik ervaren als een sneltrein. Ik ben in vier jaar tijd vanuit de vijfde klasse (groep H) naar de derde klasse (groep F) gepromoveerd. Helaas gooide ook corona roet in het eten en kon ik daardoor niet meteen in een keer doorstromen. Ik heb vorig jaar de SOII-cursus behaald, en heb mij tijdens deze cursus verder weten te ontwikkelen als scheidsrechter. Met als kers op de taart dat ik met de start van het seizoen 2023/2024 ben toegelaten tot het OTS! In dit traject hoop ik zo snel mogelijk door te stromen naar het betaald voetbal. Maar natuurlijk als allerbelangrijkste hoop ik dat ik het plezier in het fluiten blijf behouden!

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik denk dat voetballers mij zien als een meegaande scheidsrechter die ook niet de flauwste is. Ik praat namelijk veel in het veld en hoop zo het respect en begrip te behouden.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Mijn uiteindelijke doel als scheidsrechter is om mijn persoonlijke top te behalen, als het even kan betaald voetbal, en daarmee samengaand ook het plezier voor het scheidsrechter vak te behouden. (Dit vind ik namelijk het allerbelangrijkste).

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Het leven als scheidsrechter is iedere week anders. Dit is denk ik ook wat het zo mooi maakt. Je moet als scheidsrechter iedere keer weer omgaan met andere omstandigheden, en hier ook op kunnen anticiperen. En zo proberen de wedstrijd uiteindelijk in goede banen te leiden.

Persoonlijk

Hobby's:
Naast fluiten, heb ik natuurlijk ook andere hobby’s. Ik vind namelijk leuk om op zijn tijd met vrienden gezellig op stap te gaan, en dan een biertje te drinken op het stratum’s eind in Eindhoven. Verder ben ik zelf ook nog actief als voetballer bij de club Rood-Wit Veldhoven in een vriendenteam op de zaterdagmiddag. Tot slot vind ik het leuk om af en toe ook eens een balletje te slaan op de padelbaan.  

Een leven zonder fluiten:
Als deze situatie zich zou voordoen zou ik mij denk ik meer gaan focussen op het padellen. Maar niet dat ik denk dat dit snel zal gaan gebeuren hoor…

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Hoewel de meeste clubassistenten het goed bedoelen, komt er vaak toch veel irritatie op en rondom het veld. Meestal dan door een beslissing van de club assistent. Aan mij dan de taak om zelf goed de situatie te gaan waarnemen en te blijven samenwerken. Uiteindelijk moeten we de wedstrijd toch samen tot een goed einde zien te brengen!

Supporters, trainers en spelers langs de lijn:
Dit zijn wat mij betreft de sfeermakers van het voetbal. En dus ook erg belangrijk voor het (amateur)voetbal.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
De meest opgevallen speler die ik tot nu toe heb meegemaakt is Serhat Coç. Hij speelt momenteel bij Gestel 1. Ik vind hem iedere wedstrijd toch weer fenomenaal aangezien hij iedere wedstrijd heeft gescoord toen ik hem floot.

Sterke punten als scheidsrechter:
Ik denk dat mijn sterke punten als scheidsrechter zijn:
-  Rustig blijven op stressvolle momenten
-  Communicatie met spelers
-  Goede conditie en loopvermogen

Overige

Welke aanpassing spelregel(s) zou jij als scheidsrechter graag willen zien
Ik zou graag willen dat er op een of andere manier iets meer snelheid in het spel komt, vooral op de dode spelmomenten. Op deze momenten verstrijkt er veel onnodige tijd. Misschien kunnen enkele nieuwe regels zoals zuivere speeltijd hier verandering in brengen?

Tot slot

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Blijf communiceren met elkaar zodat iedereen elkaar blijft respecteren en begrijpen!

 

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Raymond Havelaar
14 november 20:32
Ooit eens als scheidsrechter gehad bij Reeshof. Toen al was het talent voor fluiten goed te zien. Wordt/is een topper hoe hij op veld staat.
Theo van belkom
14 november 16:06
Ik heb de indruk dat deze man erg goed bezig is en alles goed inschat laat niet gek maken dan liggen er mogelijkheden,dan kan het ook zijn dat je het 47 jaar vol houd met veel plezier zoals ik. Veel plezier met je goed gekozen hobby .theo van belkom.