Een-tweetje met assistent-scheidsrechter Jeroen Teunissen van Manen

Deelacties:

In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS laten we bij regelmaat een scheidsrechter uit het amateurvoetbal aan het woord. 
Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan assistent-scheidsrechter Jeroen Teunissen van Manen. 

We stellen Jeroen een aantal vragen hoe het hem vergaat na jarenlang assisteren van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek: Jeroen Teunissen van Manen. 40 jaar, getrouwd met Wendy en 2 kids. Dochter Sanne van 8 jaar en zoontje Luuk van 11 maanden. Werkzaam bij Froster frozen food logistics als hoofd bedrijfsbureau.  Actief voor de KNVB beginnend aan het 7e seizoen, waarvan 2,5 seizoen als SR en nu dus 3,5 seizoen als ASR. In seizoen 18/19 gepromoveerd naar groep C, waardoor ik nu voornamelijk in de hoofdklasse mijn wedstrijden krijg aangesteld.

Vanwaar de keuze om assistent-scheidsrechter te worden: Sinds mijn 15e ongeveer betrokken geweest bij jeugdteams van RWB in Waalwijk als trainer en leider en later ook bij senioren als assistent en leider. Tijdens deze periode vaak wedstrijden gefloten bij zowel de jeugd als de senioren. Na de geboorte van onze dochter een jaartje geen voetbal, maar daarna begon het weer te kriebelen. Toen de keuze gemaakt om als KNVB sr verder te door gesprekken met lokale leden van de COVS De Langstraat ivm de hogere belasting qua tijd als je bij een club actief bent.

Hoe kunnen we je omschrijven als assistent-scheidsrechter: Ik ben een rustige ASR die graag door laat voetballen. Ik adviseer dus niet snel voor een overtreding, maar als het nodig is gaat uiteraard die vlag omhoog om de scheidsrechter te adviseren een vrije trap toe te kennen. Daarnaast vind ik communicatie met trainers en bank belangrijk, waarbij er van beide zijden met respect met elkaar wordt omgegaan.

Hoe zijn de afgelopen jaren als assistent-scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Als ASR al menig mooie wedstrijd mogen leiden met veel leuke enthousiaste collega’s. Hoogtepunten zijn daarin de amateur beker finale zuid 1, mini klassieker Feyenoord-Ajax, stadsderby van Meppel (3000 pers publiek) en Ottencup bij PSV in 2019 (incl Finale)

Hoe denk je dat de voetballers je zien als assistent-scheidsrechter: Doordat ik al wat ouder ben en (volgens mij) uitstraal dat je mij niet zo snel van de wijs brengt, worden beslissingen sneller geaccepteerd. Ook hierin is communicatie belangrijk. Als ASR kun je spelers ook coachen in hun gedrag, bijv niet vasthouden, afstand bij een vrije trap in mijn werkgebied. Hiermee help de SR, maar wordt je zelf ook gezien als spelbegeleider  en dus niet alleen de SR die de wedstrijd leidt.  

Wat is je uiteindelijke doelstelling als assistent-scheidsrechter: Het streven is zo hoog mogelijk, maar vooral plezier. Vanwege mijn leeftijd zal betaald voetbal er niet meer in zitten, maar een gezonde ambitie heb ik wel,

Wat maakt het leven als assistent-scheidsrechter zo mooi: Ik houd van het spelletje en als ik onderdeel kan uitmaken om dit spelletje in goede banen te leiden, dan haal ik daar mijn plezier uit. Goed voorbeeld is dan wait en see toepassen waardoor een niet buitenspel staande speler kan scoren, of juist scherp op die buitenspelval waarbij de verdedigers dus net op tijd stappen en de betreffende aanvaller door mij afgevlagd kan worden.

Persoonlijk

Hobby's:
Naast ASR ben ik ook bestuurslid van COVS de Langstraat. Ook ben ik penningmeester/secretaris van Stichting De Dobbertjes. Dit is een stichting die het mogelijk maakt om mensen met een verstandelijke beperking te zwemmen of te leren zwemmen onder begeleiding van vrijwilligers. Daarnaast uiteraard tijd doorbrengen met mijn gezinnetje, wandelen met ons hondje Jimmy en samen met mijn dochter naar de thuiswedstrijden van RKC Waalwijk kijken. 

Een leven zonder voetbal: Ik haal plezier ut het spel en heb dan even tijd voor mezelf ipv dat ik met mijn gezin of werk bezig ben. Tijdens de corona periode dus veel voor mezelf gelopen, maar het contact met collega’s en de gezonde wedstrijd spanning zijn dan wel de dingen die je mist.

De grootste ergernissen als assistent-scheidsrechter binnen het amateurvoetbal: Wat heel vervelend vind zijn voetballers die zichzelf erg goed vinden en je niet met respect behandelen. Ook voetballers die dan de regels denken beter te weten en dit ook in woord en gebaar duidelijk willen maken vind ik best irritant.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: Tijdens de mini klassieker O16 een aantal jaar geleden was Justin Kluivert aan de bal namens Ajax en maakte vanaf ongeveer de middenlijn een rush langs 3 of 4 Feyenoord spelers en schoot van net buiten de 16 de bal tegen de touwen aan.

Sterke punten als assistent-scheidsrechter: rust, volgen, communicatie met banken.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS: De COVS is erg belangrijk voor zijn leden. Die kunnen namelijk bij collega’s hun verhaal kwijt wat ze meegemaakt hebben tijdens wedstrijden en daarover praten en van elkaar leren hoe om te gaan met situaties en wat andere scheidsrechters zouden doen.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit: mensen die op vliegtuigen klimmen om Afghanistan uit te komen.

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: Er is een stuk verharding en minder respect voor elkaar in de gehele samenleving. Dit heeft helaas ook zijn uitwerking op het voetbalveld. Uiteraard keur ik dit zeer af en moet ieder incident gemeld en bestraft worden. Ook club mogen hierin bestraft worden aangezien zijn

Assistent-scheidsrechters: Noodzakelijk voor een eerlijk verloop van de wedstrijd. Clubassistenten op een lager niveau zouden naar mijn mening eerlijker mogen vlaggen, anders leren de verdedigers niets

Tot slot

Wat vind je van dit initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS: Leuk om te lezen over collega’s en wat deze mensen nog meer bezig houdt in het leven en hoe zij tegen het spelletje aankijken.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter: Door heldere communicatie in woord en gebaar met de spelers een onopvallende rol spelen in het in juiste banen leiden van de wedstrijd.

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Frans van Aken
26 oktober 13:58
Mooi stukje van een man met passie voor zijn hobby.
Roel van der Werff
26 oktober 13:33
Dit is een leuk en mooi stukje over één van de leidsmannen van een voetbalwedstrijd en nu niet een scheidsrechter, maar nu eens een keer een assistent-scheidsrechter. To.