Een lopersknie: veelvoorkomende klacht bij voetballers

Deelacties:


Pijn buitenkant knie
Pijn aan de knie is een veel voorkomend probleem bij voetballers. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals pijn veroorzaakt door de knieschijf of problemen met de meniscus. Maar vaak zien we ook mensen met een lopersknie of te wel iliotibale band frictie syndroom. Dit is pijn aan de buitenkant van de knie en komt voor bij  veel sporters, zoals: voetballers, hardlopers, basketballers, wielrenners en fietsers.

Ontstaan pijn knie
Hoe deze zeurende pijn in de knie, oftewel lopersknie, precies ontstaan is nog niet helemaal duidelijk maar er zijn meerdere theorieën. De eerste en een van de meest bekende theorieën is dat er wrijving ontstaat tussen de iliotibiale band en de het buitenste en de laterale condyl van het onderbeen (zie foto). Deze band en het stukje bot zouden namelijk contact maken tijdens het buigen van de knie, wanneer de knie de grond raakt. Dit geeft wrijving tussen de twee structuren. Aangezien tijdens het rennen of hardlopen heel vaak de voet neerzet, gebeurt dit regelmatig. Maar de wrijving tussen deze twee structuren is nog niet met zekerheid aangetoond. Verder zijn er nog andere theorieën die beweren dat een compressie van het vet de knieklachten geeft of een mogelijke slijmbeurs.

Ontstaan lopersknie
Hoe een lopersknie precies ontstaat is niet geheel duidelijk. Er zijn een aantal risicofactoren die je kunt vermijden of waar je op kunt anticiperen als sporter. Denk hierbij aan externe- en interne factoren.

Externe factoren
Zo kan je bij de externe risicofactoren denken aan trainingsfouten of het rennen in de heuvels. Gelukkig zijn er als het goed is geen heuvels op een voetbalveld! Fouten in de manier waarop je traint worden gezien als het concept ‘too much, too soon’ wat betekent te veel en te vroeg. Daarom moet je trainen langzaam opbouwen en niet in een keer weer aan de slag gaan.

Interne factoren
Bij interne risicofactoren in de bouw van je lichaam moet je denken aan onder andere een draaiing in het onderbeen, verzwakte spieren in de heup of een vergrote kantelbeweging in de voet.

Behandeling lopersknie
Om deze klachten dus te voorkomen of behandelen kun je langs gaan bij de fysiotherapeut of podotherapeut. Zij stellen een gericht behandelplan op om jou zo snel mogelijk weer op het veld te krijgen!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?