Een hoop tam tam van oud-voetballer Tinus Maas

Deel dit bericht via:


Meer dan 35 jaar geleden schreef Valkenswaardenaar Tinus Maas een boekwerkje met als titel 'Egotrip'. Een verzameling van gedachten, korte verhalen, gedichten en anekdotes. Nu is het opnieuw uitgegeven. Soms een beetje opgeblazen, af en toe met een eigen kwinkslag maar altijd open en eerlijk. Want Tinus, 76 jaar inmiddels, was en is iemand met het hart op de tong. De oud-speler van De Valk, FC Eindhoven, SV Valkenswaard, Hamont-Lo, Lommel SK en BES heeft echter - naar eigen zeggen - nergens spijt van.

"Ik had zeker meer uit mijn carrière kunnen halen, maar door omstandigheden - bijvoorbeeld toen ik contractspeler was bij FC Eindhoven, moest ik in militaire dienst - is het anders gelopen. Ik heb nog in de hoofdklasse gespeeld bij De Valk en daarna bij Hamont en Lommel ook nog op een heel aardig niveau geacteerd. Ik was inderdaad een speler die zijn mondje roerde en een duidelijke mening had, maar volgens mij zien ze me overal nog graag komen. Niet alleen vanwege mijn voetbalcapaciteiten, maar ook om mijn persoonlijkheid.

Het is Tinus Maas ten voeten uit. Iemand die weet dat hij 'heel aardig' kon voetballen en dit ook graag aan iedereen vertelt. Die niet tegen onrecht kan en dan ook met gestrekt been en strijde trekt. Niets en niemand ontziend. "Toen ik vanuit Hamont-Lo terug naar De Valk wilde gaan en de KNVB die overgang lange tijd tegenhield ("Ik was semi-prof in België en dus kon ik nog later dan 31 mei worden overgeschreven; de bond zag dit echter anders') heb ik zelfs een advocaat in de hand genomen. Uiteindelijk won ik, maar het kostte wel een heel groot deel van mijn seizoen. Om er vervolgens bij De Valk achter te komen dat niet iedereen meer op de speler Tinus Maas zat te wachten. Uiteindelijk ben ik op 34-jarige leeftijd gestopt bij het eerste. Ik werd nog wel gekozen als 'Als Speler van Het Jaar'."

Sierraad

In 'Egotrip 2.0, Een hoop tam tam!' komen al deze aspecten aan bod. Tinus: "Het boekje is nu 160 pagina's. Dat zijn er zo'n zeventig meer dan eerst. Gelardeerd met prachtige zwart-wit foto's en een harde kaft is het absoluut een sieraad in elke boekenkast. Haha! En een uitstekend cadeauartikel. Weet je, in zekere zin is iedereen een egotripper. Jij vindt het toch ook leuk als ze positief over je praten? Het is een realistisch boek, gespeend op mijn herinneringen." Tinus houdt hierbij de 4 Z's in de gaten: Zeveren, Zaniken, Zwetsen en Zuipen. Grinnikend: "Veel mensen zullen zich er wel in herkennen!"

De meest uiteenlopende zaken worden door Tinus besproken. Van windhondenrennen tot de eerste ontmoeting met zijn vrouw Ankie, naast gedichten, woordgrapjes en limerick. De hoofdmoot gaat echter toch over voetbal: het landskampioen van De Valk in 1963 (Tinus scoorde twee maal in de beslissingswedstrijd, red.), het Nederlands amateurelftal, de successen in de jeugdteams van De Valk en zijn tijd in België.

Het boekje 'Egptrip 2.0, Een hoop tam tam!' kost 12,50 euro en is te koop bij Tinus. E-mail: tinusmaas@gmail.com.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?