Dragan Thijssens over oprichting ALS-stichting, website en goed doel

Deelacties:

(door Willem-Jan Schampers)
Dragan Thijssens (47) kreeg op 19 november 2020 de diagnose ALS. Natuurlijk leek de grond onder zijn voeten weg te zakken, maar de oud-speler en trainer van onder meer FC Eindhoven, UNA, Gestel en Rood Wit V. zat niet bij de pakken neer en samen met een aantal vrienden besloot hij een stichting én website op te richten. Doel is geld in te zamelen voor kinderen met een spier- of zenuwziekte.

Het initiatief komt van Thijssens zelf. “Heel toevallig en tegelijkertijd ontzettend bizar is het feit dat mijn broer Richard op negentienjarige leeftijd is gestorven aan een erfelijke spierziekte, de ziekte van Duchenne. Ik was toen achttien. Ik heb jaren lang heel veel moeite gehad met zijn overlijden. Toen ik zelf werd geconfronteerd met het feit dat ik ALS heb, werden mijn plannen om iets te doen voor een goed doel steeds concreter. Ik heb allerlei mensen in mijn netwerk benaderd en de reacties waren louter positief. Iedereen wilde meewerken.”

In een gesprek met zijn vrienden Chiel de Bok, Frank Blatter, Jill Oomen, Marc Mennes en Marc Verbeek én zijn zoon Julius Thijssens werd het idee van een eigen stichting geopperd. “Dus niet kiezen voor een bestaande organisatie, met een al bestaand goed doel, maar vanuit onze eigen ideeën een bestemming kiezen.” Thijssens was blij verrast door de vele medewerking die hij – belangeloos – kreeg aangeboden. “Alles werd voor me geregeld: een logo, een website en de formele afwikkeling van alle juridische zaken. Het heeft me in ieder geval een heleboel energie gegeven. En ik ben bijzonder trots op het eindresultaat. Iedereen trouwens!”

Mytylschool

Hoe cru het misschien ook klinkt, maar de diagnose ALS werkte bij de zeven initiatiefnemers als een soort katalysator. “Het geld dat binnenkomt via de talrijke donaties, wordt onder meer besteed aan een rolstoelschommel voor de Mytylschool in Eindhoven. Dit is een school voor kinderen met een motorische handicap in de leeftijd van drie tot en met twintig jaar. Mijn broer Richard volgde onderwijs op deze school en revalideerde in het centrum waar ik ook heenga. Ik weet zeker dat we met de schommel heel veel kinderen blij maken.”

Daarnaast wil de stichting de donaties besteden aan het vervullen van wensen van kinderen van de Mytylschool. Thijssens: “Het gaat hierbij om kinderen waarvan de ouders niet de financiële middelen hebben om dit te doen. En wellicht is het ook een optie om een donatie te doen aan de stichting ‘Spieren voor Spieren’. Het gebruik van sociale media komt niet altijd positief in het nieuws, maar wij hebben er alleen maar voordeel van. Hierdoor kunnen we heel veel mensen bereiken.”

De komende maanden heeft de stichting ‘ALS we er voor gaan, dan gaan we met z'n allen!’ diverse evenementen gepland. “Op vrijdag 18 juni houden we, als het binnen de coronamaatregelen past, hier in Veldhoven ‘Drakie@The Park’. Een gezellig terrasconcert, met live muziek en eten en drinken. En in oktober willen we een voetbalwedstrijd organiseren, waaraan allerlei (oud)spelers meedoen, met wie ik in mijn carrière heb gespeeld of van wie ik trainer ben geweest. Dit loopt allemaal nog.”

Voor meer informatie: website: www.als-we-er-voor-gaan.nl.

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?