Discussie over koppen door kinderen bij het voetballen

Deel dit bericht via:

Engelse voetbalbond wil koppen door kinderen verbieden. België heeft voor de jeugdwedstrijden de ingooi afgeschaft.  
De Engelse voetbalbond FA wil niet meer dat kinderen bij het voetballen koppen. Met een verbod op het koppen door kinderen zou de kans op hersenletsel moeten afnemen. Ook de Schotse voetbalbond zou een kopverbod voor kinderen overwegen, zo schrijft The Telegraph op 24 februari.

Onderzoek naar koppen door kinderen
In 2019 is op verzoek van de FA en spelersvakbond PFA onderzoek gedaan naar de gevolgen van koppen. Uit de resultaten bleek dat voetballers een grotere dan gemiddelde kans hebben op hersenletsel. Ook de kans op Alzheimer en dementie zou voor voetballers groter zijn. Een oorzaak daarvoor leverde het onderzoek niet op. Maar het vaak koppen van de bal lijkt in elk geval één van de oorzaken te zijn.

Redenen voor een verhoogd risico
“Het is noodzakelijk dat we nu alles doen om te begrijpen wat de redenen zijn voor dit verhoogde risico. Wij moeten ook bekijken wat we er aan kunnen doen om toekomstige generaties voetballers beter te beschermen.” Dit stelde dr. Charlotte Cowie, hoofdarts van de FA. Bij de eerstkomende vergadering van de spelregelcommissie IFAB, komend weekeinde, staat het onderwerp ‘koppen’ ook op de agenda.

KNVB ziet geen reden voor ingrijpen
Het onderwerp koppen is in Nederland in 2018 ook al eens op de agenda gezet. De KNVB liet toen weten de relatie tussen het koppen en hersenletsel te willen onderzoeken. Uiteindelijk zag de bond geen reden om in te grijpen. In andere landen grepen voetbalbonden wel in. België heeft voor de jeugdwedstrijden de ingooi afgeschaft. De bal werd namelijk vaak met het hoofd opgevangen. En de VS heeft zelfs een totaal kopverbod voor kinderen ingesteld. “Een verbod zou te grote gevolgen hebben voor het spel”,  zegt Vincent Gouttebarge. Hij is verantwoordelijk voor de gezondheid van voetballers namens de spelersvakbond FIFPro. “Fysiek vraagt het spel dan om andere kwaliteiten en kleinere spelers krijgen meer voordeel.”

(Bron Sportzaken.pro)

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


WEW
25 februari 22:18
Eigenaardige reactie:"“Fysiek vraagt het spel dan om andere kwaliteiten en kleinere spelers krijgen meer voordeel.” Ja natuurlijk, net zoals grotere spelers nu al decennia lang meer voordeel hebben gehad. Dat is toch een kul argument. Spelers met korte armen hebben een voordeel want die maken minder snel hands, dikke spelers hebben een voordeel want daar hoef je er maar twee van in een muur te zetten, enz. enz. Met andere woorden, het spel is het eerlijkst bij 2 identieke jeugdelftallen, allemaal 40 kg en 155 cm groot, evenveel haar, zelfde snelheid, zelfde schoenmaat, even oud en ga zo maar door. Zelden een slechter argument vóór het koppen door kinderen gezien als dat van die Vincent Gouttebarge.