De wondere wereld van Ergin Dag

Deel dit bericht via:

Voetbaltrainers in het amateurvoetbal hebben een eigen visie en een uitgesproken mening over het spelletje. Gedachten over de werkwoorden ‘trainen’ en ‘coachen’ zijn bij elke trainer verschillend. De vraag is dan ook, hoe je als trainer een spelersgroep moet benaderen in het amateurvoetbal. Prestaties en plezier is de sleutel voor succes, maar kwaliteit binnen een elftal is de voornaamste voorwaarde om tot deze stelling te komen.

Carrousel
Ieder jaar draait de trainerscarrousel op volle toeren. Na het afscheid nemen van een hoofdtrainer, moet een club op zoek naar een nieuwe. Als de club dit wereldkundig maakt in de media, dan vallen een dag later al de sollicitatiebrieven op de mat. In het wereldje van het amateurvoetbal zie je dat trainers ‘met overtuiging ‘ een eigen werkwijze en visie ten grondslag leggen. Met deze gedachtegang gaan de trainers op gesprek bij de club en hopen dat de keuze op hen valt.

Ergin Dag is een trainer die graag weer als hoofdtrainer aan de slag wil bij een club. Zijn palmares in het amateurvoetbal in Nederland zijn niet zo groot, terwijl hij wel in het bezit is van de UEFA A-diploma. Hieronder de filosofie van Dag, die al veertig jaar woonachtig is in Eindhoven. Bij de 52-jarige trainer en vader van vier kinderen is voetbal het middelpunt in zijn leven.

Je loopt al een tijdje mee in het amateurvoetbal als trainer, maar de meeste onder ons kennen je niet of nauwelijks. Vertel eens meer over jezelf.
“Ik heb jarenlang ervaring als voetbaltrainer (23 jaar) en ben iemand die veel nadenkt over alle facetten van het spelletje. Naast alle trainingspapieren voor het UEFA A-diploma, ben ik gekwalificeerd als Voetbalconditietrainer en Hoofd Jeugdopleidingen III. Elke dag ben ik bezig om stappen te maken als trainer en verlies daarbij de toekomstige evoluties van het voetbal niet uit het oog. Ben een echte doorzetter, breng plezier in een team, waardoor ik zelf ook kan genieten. Ik streef altijd naar het hoogst haalbare. In de loop der jaren heb ik voldoende voetbaltechnische en tactische ervaring opgedaan om een club naar een hoger niveau te tillen.”

Verleden als voetballer
“Ik ben begonnen als jeugdspeler bij Tuindorp. Daarna heb ik bij de senioren bij Tivoli, VV de Spechten, Eindhoven/AV, Best Turkgucu, Karadenizspor, DBS en Braakhuizen (Geldrop Turkgucu) gevoetbald.”

Ervaring als trainer, HJO en scout
“Braakhuizen was de eerste vereniging waar ik ben begonnen als jeugdtrainer (B1). In het tweede jaar bij Braakhuizen heb de A1 onder mijn hoede gehad. Vervolgens de stap naar de senioren gemaakt  bij Ollandia, Rust Roest en RKSV Nuenen (belofte elftal). Bij RKSV Nuenen heb ik ook de C1 en A1 getraind. Tevens was ik assistent-trainer van Ernie Brands. Ik heb veel van hem geleerd en ik ben Ernie daar nog steeds dankbaar voor. Een geweldige trainer.

Ook heb ik bewust gekozen om een uitstapje te maken als hoofd jeugdopleidingen van Prinses Irene en Brabantia. Om een goede doorstroming mogelijk te maken naar een eerste elftal (eerder vernoemd: ‘de club naar een hoger niveau tillen’), is het belangrijk te weten wat voor kwaliteit je in de eigen gelederen hebt, met de daarbij behorende trainers, zodat je hier op kunt sturen.

Nadat ik een poosje trainer ben geweest in Turkije in het betaald voetbal, ben ik aan de slag gegaan als assistent-trainer JO19 bij FC Den Bosch. Dit heb ik gecombineerd met mijn werkzaamheden als scout voor de club. Mijn laatste combi klus was in België bij ASV Geel. Als trainer en hoofdscout.”

Ervaring als trainer in het buitenland
“Ik heb in zowel in Turkije als in België gewerkt. Voor mij is dit een verrijking geweest, temeer ik het verschil kon inzien tussen de voetbalculturen, niveaus en niet onbelangrijk… de manier van trainingen verzorgen. Het fanatisme in Turkije spat er vanaf. Mensen zijn dol op voetbal. Spelers zijn enthousiast en de inzet is altijd goed. De trainingen zijn op een andere manier opgebouwd. De conditietrainingen in Nederland worden meestal gedaan uitgevoerd met bal en in Turkije is het vaak zonder bal. In Turkije heb je niet veel tijd om te bouwen. Meteen presteren is de opdracht die je meekrijgt. Ik kan me hierin vinden, omdat het uiteindelijk gaat om de winst.

Het verschil met België is dat zij werken met: Postformatie (doorstroming) en Audit. Een onafhankelijke bureau komt naar de club om te kijken naar trainingen en wedstrijden en daaruit wordt geconcludeerd of trainers vakbekwaam werk leveren. (soort van een beoordeling). In mijn optiek kunnen processen en afspraken beter worden gecommuniceerd. Dit vind ik dan weer het mooie in Nederland. Afspraak is afspraak!”

Ambitie
“Mijn ambitie is om weer op het veld te staan als hoofdtrainer. Tenslotte is dit het liefste dat ik wil. Mijn kennis en ervaring overdragen aan de spelers, maar ook borgen binnen een club. Dus niet enkel trainer zijn van een eerste elftal, maar klaarstaan voor heel de vereniging.”

Voetbal visie en kennis
“Ik hou er van om planmatig, gericht en gestructureerd te werken. Trainingen die ik voorbereid, moeten kwalitatief van hoog niveau zijn. Ik eis van mijn spelers in wedstrijden om optimaal te presteren en dan vind ik ook dat ik ze moet bedienen. Dus duidelijke doelstellingen met accenten in de trainingen, die ik terug wil zien in de wedstrijd.

Mijn manier van voetballen die ik voor ogen heb is: veel druk zetten, hoog tempo, positiewisselingen, lopende spelers en kort op de man vooruit verdedigen. Dit spel kost veel kracht en energie, maar uiteindelijk wil ik werken naar een onvoorspelbaar concept dat leidt tot minder herkenbaar voetbal. Laat de tegenstander in het ongewisse.

Zoals ik hierboven beschreef kost dit uiteraard veel energie. Maar met de kennis die ik heb opgedaan bij cursussen van Raymond Verheijen, heb ik de ervaring om deze stappen te kunnen maken.  Uiteindelijk geloof ik wel dat je bij een eigen authentieke aanpak en persoonlijkheid het verschil kan maken in het trainerswereldje.”

Mijn motto
“Met plezier naar prestatie à Prestatie geeft plezier.
Last but not least. Ik ben altijd bereid om een kop koffie of Turkse thee te drinken. Zolang het maar over voetbal gaat.”

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Pieter Tuns
22 oktober 9:18
Goed stuk, Ergin. Een bevlogen vakman die een kans verdient om hoofdtrainer te worden bij een ambitieuze vereniging.