De week van de Kerstspecials, we blikken terug: Gebr. Van Veen in actie

Deel dit bericht via:

Amateurvoetbaleindhoven brengt ieder jaar een kerstspecial uit op kerstavond. In aanloop naar de editie voor 2020 blikken we terug op de  mooie verhalen van de afgelopen jaren. We gaan verder met de familie Van Veen van 25 december 2017, een openhartig verhaal van zes broers die veel hebben betekent voor het amateurvoetbal....
25december201714:15 NieuwsQphsrhits21.101Sqaulvb'17-25
'Mijmeren, discussiëren en lachen met de Van Veentjes.'
Het is even balen in de volle woonkamer van Toon van Veen en zijn vriendin. De broers van Toon, vijf in getal, zitten geërgerd naar de tv te kijken, waar PSV een 3-1 voorsprong uit handen geeft tegen FC Groningen. "Dit was ons vroeger niet overkomen", zegt Duits, in het verleden de keiharde vleugelverdediger van Tongelre en De Spechten. "Toen vraten we het gras op." Zijn broers Gerrit, Boele, Does, Akkie en Toon knikken bevestigend. De Van Veentjes waren inderdaad niet voor een kleintje vervaard. 

Een ontmoeting met deze Eindhovense voetbalfamilie (Does: "We hebben ook nog zes zussen, maar daar hebben we ooit tegen gevoetbald en met 5-4 verloren. Haha!") is een paar uur terugblikken, mijmeren, discussiëren en lachen. Veel lachen. "Hoe Duits aan zijn naam komt?", antwoordt Toon (49) op deze logische vraag. "Hij had de mentaliteit en de hardheid van een Duitser. Ongelooflijk. Buiten het veld een heel aardige jongen, maar daarbinnen onverbiddelijk. Je had als aanvaller een heel vervelende middag als je tegen hem moest spelen. Dit gold trouwens ook voor de tegenstanders van Boele en Does."

Does (54), middenvelder van Tongelre en DBS ("We promoveerden onder Noud van Buul naar de hoofdklasse en hadden toen een elftal dat nauwelijks was te kloppen") hoort het lachend aan. "Vroeger vlogen we er in. Tijdens wedstrijden, maar ook tijdens trainingen. We schopten elkaar over de omheining, maar naderhand in de kantine zaten we met z'n allen aan de bar. Bier drinken en sterke verhalen vertellen." Boele (62), die als rechtsbenige linksback en middenvelder speelde bij De Spechten en Tongelre: "De kantine was toen veel belangrijker dan nu. Iedereen bleef hangen Bij Woenselse Boys, waar ik tegenwoordig veel kom, hebben ze niet eens kaarten. Haha!"

Hekel aan trainen
Een gegeven dat nestor Gerrit (68) herkent. De middenvelder was actief voor Tongelre, De Spechten (meer dan vierhonderd wedstrijden, red.) en speelde betaald voetbal bij EVV Eindhoven. "Ik heb altijd een hekel gehad aan trainen, maar ik was er wel altijd. Tegenwoordig melden ze zich om het minste of geringste af en voelen ze al snel een pijntje. Wij wilden altijd voetballen." Does: "Wat ik nog steeds niet snap is dat spelers tijdens de competitie gewoon op vakantie gaan. Bij Noudje van Buul was dit nooit gebeurd. Dan stond je er de rest van het seizoen naast!"

Toon ("Als doelman was ik vele malen beter dan als voetballer") is als enige nog steeds actief. Hij staat onder de lat bij tweedeklasser FC Eindhoven/av, maar speelde in het verleden ook voor Tongelre, De Spechten, Geldrop, Dijkse Boys en Gestel. "Ik ben nu geblesseerd, maar op de training deel ik nog steeds wel eens een tikkie uit. Zeker die jonge gasten moeten af en toe op scherp worden gezet. In een gezin met twaalf kinderen moesten we ons vroeger ook altijd staande houden. We zijn opgegroeid op het woonwagenkamp Doolplein. Mijn ouders waren hartstikke zorgzaam, maar soms kregen we ook wel eens een 'corrigerende tik'. We zijn er niet slechter van geworden."

Ophalen
Akkie (53) is nog niet aan het woord geweest. Hij speelde op bescheiden niveau bij Tongelre, De Spechten en Heeze en was altijd een beetje het zorgenkindje van de familie Van Veen. "Als kind hebben ze me uit een brandende auto moeten halen en ben daarvoor jarenlang in behandeling geweest. Vandaar ook dat ik altijd een klein menneke ben gebleven. Als gevolg van een groeistoornis. Ik heb me echter nooit minder gevoeld dan mijn broers en zussen. Does: "Akkie is een gouwe. Als we weer eens goed op stap waren geweest in de Strijpse Ketel, kwam Akkie ons altijd halen." Toon: "Soms stond hij uren voor de deur, want wij wilden natuurlijk nooit naar huis. 'Nog eentje, nog eentje'. Eigenlijk best asociaal, maar toen dachten we daar niet bij na. Gelukkig is Akkie nooit lang echt boos..."
De Van Veentjes hebben met heel veel spelers gespeeld en onder heel trainers getraind. Maar zijn er mensen die hen écht zijn bijgebleven? Gerrit: "De mooiste club waar ik heb gespeeld, was De Spechten. Een prachtige tijd, met hele goede voetballers. Denk aan Henk Magendans, Jan Paaymans, Hanny van Tuijl, Peer de Jong en Ties de Bie. Op en buiten het veld waren we echt vrienden van elkaar." Does: "Als ik dan toch iemand moet noemen, is dat Raymond van de Berg, wat een geweldenaar was dat." En Toon: "Ik ga geen namen noemen, want dan vergeet ik er altijd een paar, maar ik heb bij bijvoorbeeld Geldrop met geweldige spelers gevoetbald."

Zaal
Ook in de zaal waren de Van Veentjes actief. Op topniveau bij de KNVB (Does), maar ook bij Oranje Zwart in de NZVB-competitie. "We hadden een geweldig team", kan Toon zich herinneren. "We zijn zelfs een keer Nederlands kampioen geworden. In Medeblik wonnen we de finale. Rob Visser maakte in de laatste minuut de 1-0. Wat een feest was dat!" En feesten en plezier hebben kunnen ze bij de familie Van Veen. "Vroeger aten we elke dag om 12.00 uur warm. Dat was altijd heel gezellig met alle broers en zussen", zegt Gerrit. "En ook nu nog komen we geregeld bij elkaar tijdens verjaardagsfeestjes en gaan we met z'n allen uit eten. Op het voetbalveld waren we misschien rotzakken, maar daarbuiten zijn we goed te hebben hoor! Haha!

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Mike Strik
25 december 17:07
Als menneke keek ik mijn ogen uit bij De Spechten, Geweldige tijd. En inderdaad Marco Topmannen!
Marco van den Braken
24 december 19:59
Wat een topmannen, stuk voor stuk. Ben door de vele voetbaljaren ze vaak tegen gekomen. Altijd eerlijk, altijd gezellig en allemaal hart van goud. Top gasten.....mooi verhaal
Richard
24 december 7:58
Geweldig stuk !!
Ad bakermans
23 december 19:40
Hele hechte fam en ze staan altijd klaar als je ze nodig hebt jongens petje af
Van helmondt jr
23 december 10:51
Toon van veen ! Is stiekem toch een stille legende !
Niet bang voor een rood kaartje ,bikkelhard
Een echte winnaar als kleine potentiele goede doelman mogen spelen tegen deze topper !
Harold
22 december 22:43
Skon volk. Het is drie jaar geleden maar ik zag ze laatst nog. Geen steek veranderd de van Veentjes...
Ambro
22 december 20:20
Mooie voetbal familie, en inderdaad harde werkers buiten het veld. Waren altijd intense potjes tegen de veens vroeger met unitas 59 en in de zaal
Fijne dagen mannen
Ronnie Koolen
22 december 19:34
Ken de familie al van kleins af aan , allemaal super mensen , vele mooie wedstrijden met Tongelre, Oranje Zwart en Woenselse Boys mee gevoetbald, en altijd super gezellig in de kantine !
Anil Badloe
22 december 15:49
Van vijand tot hartsvrienden ! Echte kerels zijn het ! Kei- en keiharde werkers in het dagelijks leven.... pfff.... Wat hebben we veel gerotzooid, weekendjes weg, vrouwen er bij, en gelachen, veul gelachen ! Een eer om jullie te mogen kennen mannen ! Geweldig dat iemand op het idee is gekomen om hier een stukje over te schrijven. Het verhaal is eigenlijk veulstekort.
Henk Boudewijns
22 december 15:41
Hun ouders waren superrrrr en deze mannen zijn allemaal topgaste!
“RUWE BOLSTER BLANKE PIT”
Leo Bouwmans
22 december 13:52
😂😂😂 wie kent ze niet.
Vroeger van het zomeravondvoetbal, van Tongelre en de Spechten.
Boel en Gerrit vaak tegen gespeeld, en inderdaad, voor Boel maakte ik soms wel een ommetje. 😂😂 mijn voordeel was mijn snelheid, maar hij was bikkelhard😂😂 Gerrit was een geslepen vos. De andere broers heb ik bijna niet tegen gespeeld.
Altijd waren ze zeer fanatiek, en stond de rest van de familie ook langs de lijn te kijken.
Het gaat jullie goed, gebroeders van Veen.
Gr Leo Bouwmans
Chretien van der Horst
22 december 13:29
Het was bij de Spechten destijds een geweldige tijd. Het was TOP!!
Myron Jourdain
01 januari 16:54
Mooi artikel mannen het ga jullie goed
harry van den boomen
28 december 9:58
Geweldige mannen , snel weer is keer mee drinken hoppa
Harrie van Elderen
27 december 20:04
Hey Broeders,een kei moi stukske,waar is de tijd gebleven,
Groeten Harrie van Elderen
henry van adrichem
27 december 10:30
Als jong menneke van brabantia , speelde ik tegen DBS waar does speelde, jonge was een topper, de beste waar ik ooit tegen speelde. Unieke mannen
Eric van der Palen
26 december 18:00
Top gasten , met hun was het altijd plezier en perse willen winnen. Mooie tijd mannen
Marco
26 december 10:04
Mooie voetbalfamilie
Grada
25 december 23:55
Super mooi artikel ben heel trots op mij vader en ooms
Frans Verbeek
25 december 22:57
Man ,man , man wat een KANJERS.
Han van Tuijl
25 december 18:44
Erg mooi deze sprong in t verleden,was altijd super in en buiten het veld met de Veentjes om te gaan gieten Han
Roy vermeulen
25 december 15:16
Toppers keihard voor ons maar altijd goed bedoeld. Leerzaam.Fijne feestdagen
Tiny veldhuis
25 december 10:01
Een prachtig artikel over 6 geweldige toppers!!! Stuk voor stuk getalenteerde voetbalspelers en kenners. Trots op mijn voetbal-ooms
Michael van hout
24 december 23:16
De van veen,s ken ze persoonlijk allemaal. TOP MENSEN
Hakim ha10
24 december 23:09
Mooiste voetbalfamilie die er in ehv rondloopt. Ben al 20 jaar de schoonzoon van boel van veen . En zijn broers zie ik allemaal als mijn ooms. Hoef ze maar te bellen en ze staan klaar voor me. Heb met iedereen mogen ballen behalve helaas gerrit. Maar hij kwam wel altijd kijken . Prachtig verhaal en wardeering voor deze toppers. Gr ha10
Jan pero
24 december 19:24
mooi stukske van een mooie familie ,en idd na de pot altijd gezellig
Willie van der heijden
24 december 18:59
Mooi verslag mannen hier geniet ik van.
Het gaat jullie goed.
Jeroen Vermaas
24 december 16:48
Geweldige mannen, mooie familie en inderdaad in het veld waren het klootzakken. Daarbuiten echt mooie mensen, waar je gezellig een pot bier mee kan pakken. Schitterende verhalen en inderdaad nooit naar huis. Wens jullie allemaal fijne feestdagen en een heel gezond nieuwjaar.
Dekuijl
24 december 16:43
Mooie gasten(nou mooie
Noud van Buul
24 december 15:57
DBS met aanvoerder Does van Veen het beste team waarmee ik in mijn 43 jarige trainerscarrière gewerkt heb! Het gaat jullie goed mannen; prettige feestdagen. Noud en Anny
Harold
24 december 15:34
Killers waren net op het veld. Maar na de wedstrijd altijd een glaaske bier en lachen.
Wil van Geloven
24 december 15:19
Mooi verhaal Veentjes! Goed dat allemaal met julie goed gaat. En Toon nog steeds actief. Uniek.
Frans de Laat
24 december 14:30
Kan me nog genoeg herinneren van deze voetbalfamilie. Altijd voorop in de strijd. Dat kon je wel overlaten aan de Van Veentjes. Mooi verhaal.
Poon
24 december 14:25
Ze zien er nog allemaal goed uit. Toppers!
Rene
24 december 14:23
Geweldig verhaal van een prachtige familie.