De Valk pakt overwinning op buurman SV Valkenswaard

Valken kloppen Uilen

Echt goed was het niet dat SV Valkenswaard en De Valk lieten zien. Eerder spannend en enerverend. De eerste competitiewedstrijd tussen beide Valkenswaardse rivalen in dertien jaar werd uiteindelijk gewonnen door de bezoekers. Centrale verdediger Marco Ayebi Duah kroonde zich in de 81ste minuut als matchwinner, door een vrije trap van Luuk Broers onhoudbaar in te koppen.

Over de hele wedstrijd bezien was het een verdiende zege voor de ploeg van trainer Harjan de Wit. Met Luuk Nouwen en Ferre Devos hebben de geelzwarten twee uitstekende spelers in huis gehaald en met doelman Dennis Verhoeven zijn ook meteen de drie uitblinkers bij De Valk genoemd. Voeg hierbij de vaak ongrijpbare Luuk Broers en de onverzettelijkheid van routinier Antwan Rijkers en hiermee is de 1-2 overwinning mede verklaard. Valkenswaard is duidelijk nog zoekende en kon het de tegenstander onvoldoende moeilijk maken.”

“We hebben een uitstekende teamprestatie geleverd”, oordeelde Rijkers, die verrassend in de basis startte. “Ik was eigenlijk gestopt, maar heb ook meteen aangegeven aan de trainer dat, als hij me nodig heeft, altijd een beroep op me kan doen. Ik heb natuurlijk de nodige ervaring, ook op een hoger niveau, en dan zijn dit duels die ik nog steeds graag speel. Ook al heb ik nog niet heel veel getraind.” Rijkers zag De Valk in de eerste helft enkele goede kansen missen, maar vond ook dat Valkenswaard er af en toe gevaarlijk uitkwam. “Ze hebben enkele heel behendige spelers, maar we stonden goed.”

Speelwijze
Een gegeven dat ook Brian Vermeer moest erkennen. De middenvelder, vorig seizoen nog in het shirt van De Valk, had er duidelijk de smoor in. “Het is de eerste competitiewedstrijd en we zijn nog op zoek naar de juiste speelwijze. We hebben hele goede spelers, maar moeten nog een team worden. Het ontbreekt nog aan automatismen. Dan wil je rustig kunnen beginnen aan de competitie en is het verre van ideaal om meteen vol aan de bak te moeten tegen De Valk. We hebben na de 1-2 zeker nog wel kansen gehad om de gelijkmaker te scoren, maar Dennis (Verhoeven, red.) was weer eens ouderwets goed.”

Toch denkt Vermeer wel dat de ommekeer aanstaande is. “We hebben zo ontzettend veel voetballend vermogen, dat moet er een keer uitkomen. Zeker als iedereen fit is.” Dit geldt zeker voor de keepers, want door absentie van Tommy van de Gevel en Evert Daams werd het doel verdedigd door Joris Hermans. Hij deed het uitstekend en hield De Valk lange tijd van scoren af.

Na een sterk begin van De Valk, was het eerste kansje voor Valkenswaard. Jongeling Rick van Dooren schoot de bal echter net naast. De bezoekers werden hierna weer een stuk gevaarlijker en Hermans moest al zijn kunnen tonen op schoten van Ferre Devos en Luc Nouwens. In de 21ste minuut volgde kans 3. Marco Aybi Duah kon in vrije positie inkoppen, maar miste het doel op een haar. Valkenswaard zette hier bijzonder weinig tegenover en had de grootste moeite met de aanvallende speelwijze van De Valk. Luuk Broers: “We verzuimden eigenlijk om onszelf te belonen. Een voorsprong was op dat moment zeker verdiend geweest.”

In de tweede helft bleef De Valk volharden in het onder druk zetten van de verdediging van Valkenswaard. Voorin had het team van trainer Frank Weijers te weinig stootkracht. Erwin Isbouts was onzichtbaar en Thom van de Donk – pas sinds kort terug van een wereldreis – was duidelijk nog niet helemaal ‘wedstrijdfit’. In de 73ste minuut kwam De Valk op 0-1. Via een Valkenswaard-been kwam de bal terecht bij Nouwen die geen moment twijfelde en uit de draai Hermans kansloos liet. Een prima doelpunt van de spits, die overkwam van Budel en duidelijk een meerwaarde is.

Panklaar
Valkenswaard, met inmiddels Pepijn Dings in de ploeg, ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. In de 80ste minuut speelde Sam Weijers zich op links behendig vrij en bediende Van de Donk op maat. De geelblauwen voelden dat er meer in zat, maar kreeg onmiddellijk het deksel op de neus. Broers mocht aanleggen voor een vrije trap en legde de bal panklaar op het hoofd van Ayebi Duah. Van dichtbij kopte hij hard in. Er ontspon zich nu een echte wedstrijd en Valkenswaard kreeg nog twee behoorlijke kansen. Dings kopte net over en Verhoeven redde magnifiek op een kopbal van Weijers. Gescoord werd er echter niet meer…

SV Valkenswaard: 1. Joris Hermans, 2, Noël Renders (12. Pepijn Dings), 4. Erik Schaeken, 5. Yurjen de Jong, 6. Rick van Dooren, 7. Miro Ioannidis (15. Rob Simons), 8. Erwin Isbouts, 9. Sam Weijers, 10. Brian Vermeer, 11. Thom van de Donk, 17. Mike van Dijk.

De Valk: 1. Dennis Verhoeven, 3. Antwan Rijkers, 5. Wouter van Son (24. Denzel Pinas), 6. Nory Saanen (19. Bjarne van de Ven), 8. Koen van Steensel, 9. Luc Nouwen (15. Louange Kinsungila), 14. Marco Ayebi Duah, 16. Brian de Ronde, 17. Ferre Devos, 21. Luuk Broers, 25. Robin Smets.