De Valk gelukkigste in ‘vlakke’ derby tegen SV Valkenswaard

Vrijwel iedereen was het zondag met elkaar eens. Zowel de supporters van De Valk als SV Valkenswaard vonden een gelijkspel de beste afspiegeling van de wedstrijd. De thuisclub, met een uitblinkende doelman Dennis Verhoeven, had hier uiteraard lak aan en won door een treffer van Luc Nouwen met 1-0. “Misschien niet helemaal terecht”, grinnikte de spits van De Valk, “maar wel lekker om zo deze derby te beslissen.”

Nouwen, dit seizoen overgekomen van SV Budel, profiteerde in de 77ste minuut van een te korte terugspeelbal van Erik Schaeken. Vrij voor doelman Danilo Verus bleef hij ijzig kalm en knalde De Valk naar een niet verwachtte 1-0 voorsprong. Het was een van de weinige hoogtepunten in deze ‘vlakke’ derby. In de eerste helft was de beste kans voor De Valk, toen Ralf van Beek op maat werd bediend door Luc Nouwen. De doorgaans zeer trefzekere aanvaller schoof de bal naast het doel, tot afgrijzen van trainer Harjan de Wit, die zag dat zijn ploeg moeite had om onder de druk van Valkenswaard uit te komen.

De Bosuilen, duidelijk op zoek naar revanche voor de eerder verloren thuiswedstrijd (1-2), had de meeste kansen vóór de rust. In de 11de minuut stoomde Brian Vermeer over links op en gaf een strakke voorzet. Bij de tweede paal was Thom van de Donk net te laat om de bal in te tikken. Nauwelijks vier minuten was het opnieuw Vermeer die de assist gaf, maar Isbouts had het vizier niet op scherp staan. Dit gold ook voor Van de Donk die in de 21ste minuut vanaf rechts de bal voorlangs knalde. Hiermee is ook meteen het probleem van Valkenswaard genoemd: de ploeg was de betere ploeg, maar vergat zichzelf te belonen.

Matig
In de tweede helft openden de bezoekers furieus. Binnen een minuut had Isbouts zijn team op voorsprong kunnen koppen, maar de aanvoerder van de Bosuilen faalde oog in oog met doelman Verhoeven. Een dure misser, want in een zeer matig vervolg waren er nauwelijks nog kansen te noteren. In de 65ste minuut kreeg Robin Smets een aardige schietkans, maar de bal ging over. Tien minuten kwam De Valk zomaar op voorsprong. Schaeken dacht de bal even rustig te spelen op Verus, maar zijn pass was te zacht. Nouwen doorzag dit en kon vervolgens ongehinderd oprukken: 1-0.

Valkenswaard ging alles op alles spelen en de pas 16-jarige Yannick Lacroix (JO17-1), die inmiddels aan het warm lopen was, zag zijn invalbeurt in rook opgaan. In de 79ste minuut was Vermeer dicht bij de gelijkmaker, maar Verhoeven redde knap. En ook een vrije trap van Isbouts was een prooi voor de doelman van De Valk. Omdat Valkenswaard steeds meer va banque ging spelen, ontstond er veel ruimte voor de thuisclub. In de 83ste minuut gaf Joran Vermeulen Nouwen een niet te missen kans. Voor een leeg doel slaagde deze er echter in om de bal over te schieten. De laatste mogelijkheid was voor Van de Donk, maar de Valkenswaard-aanvaller zag zijn volley voorlangs gaan.

Kwaliteit
Matchwinner Nouwen was na afloop realistisch: “Valkenswaard had wellicht recht op meer, maar we koesteren deze overwinning. Ik vind dat we genoeg kwaliteit hebben om in deze tweede klasse een grotere rol van betekenis te spelen, dan de huidige vijfde plaats. En het is mooi dat we vandaag hebben gewonnen zonder onze aanvoerder Koen van Steensel. Volgende week is hij er weer bij en zijn we nóg sterker. Maar nu eerst tijd voor een klein feestje!”

De Valk: 1. Dennis Verhoeven, 5. Wouter van Son, 7. Ralf van Beek (Nory Saanen), 9. Luc Nouwen (19. Bjarne van de Ven), 10. Joran Vermeulen, 14. Marco Ayebi Duah, 17. Ferre Devos, 20. Joost Thomassen (4. Antwan Rijkers), 21. Luuk Broers, 23. Aart Verberne, 25. Robin Smets.

SV Valkenswaard: 1. Danilo Verus, 2. Noël Renders, 3. Mike van Dijk, 4. Erik Schaeken, 5. Yurjen de Jongh (14. Mitchel Kluijtmans), 6. Miro Ionnidis, 7. Sam Weijers, 8. Erwin Isbouts, 9. Sander van Riet, 10. Brian Vermeer, 11. Thom van de Donk.