De kijk op het EK met amateurtrainers Editie 4: Robbert Verhoeven

Deelacties:

Het EK 2020 is op vrijdag 11 juni van start gegaan. Aangezien we het voorlopig nog zonder amateurvoetbal moeten doen, gaan we tijdens het EK voetbaltrainers uit het amateurvoetbal vragen naar hun mening over de ontwikkelingen van het Nederlands Elftal. Vervolgens kiest deze trainer een collega, die hij graag ziet in de volgende editie.

Start
De poulewedstrijden van het Nederlands Elftal op het EK zijn gespeeld. Alle drie de wedstrijden trad Oranje aan in een 5:3:2 opstelling. Alleen tegen Noord Macedonië werd in de tweede helft het vertrouwde 4:3:3 systeem gespeeld.

De resultaten zijn goed te noemen, maar we moeten wel realistisch zijn. De poule van het Nederlands elftal kende geen zware opponeneten.  Aanstaande zondag begint het echte werk, dan treft Oranje in de achtste finales Tsjechië, een tegenstander die we niet moeten onderschatten. De Boer zal ongetwijfeld starten met het 5:3:2 systeem, maar gezien de goede tweede helft tegen Noord Macedonië kan de Bondscoach snel overschakelen naar het 4:3:3 systeem. 

Of we nu amateurtrainer zijn of betaald voetbaltrainer, de kijk op het spelletje is niet veel anders. We denken dat de taak van een amateurtrainer intensiever is dan van een betaald voetbaltrainer. De trainer in het betaalde voetbal heeft te maken met spelers die goed kunnen voetballen en ook tactisch goed zijn onderlegd. Dan lopen trainingsvormen vaak gemakkelijker dan bij het amateurvoetbal. Maar dit terzijde…

We vragen aan Robbert Verhoeven, de huidige hoofdtrainer van Hapert en oud-trainer van Rood Wit V zijn mening over de status van het Nederlands elftal na de gespeelde poulewedstrijden op het EK.

We hebben de poulewedstrijden achter de rug op het EK, wat is je indruk in het 5:3:2 systeem?
Met deze tegenstanders die Nederland nu gehad heeft maakt het niet uit welk systeem je gespeeld zou hebben. Die win je sowieso. Er zit veel meer kwaliteit in Oranje dan bij de tegenstanders tot nu toe. Zou je gehele bank opstellen dan nog zou je winnen.

Het 5:3:2 systeem zorgt voor veel spelers in de as van het veld en daar ligt ook de kwaliteit van dit Nederlands elftal. Aan de bal zijn Blind, de Jong, Wijnaldum en Depay en Malen van top niveau.  Dus ik begrijp de keuze voor het systeem wel. Dumfries excelleert (aanvallend) in dit systeem aan de zijkant maar echte buitenspelers op top niveau zitten niet bij de groep. De roep om Berghuis begrijp ik ook niet zo. Aardige speler en prima om in te laten vallen als er een ander systeem nodig is maar blijft subtop.

Kijk je naar de kansen en doelpunten die Nederland maakt tegen Macedonie allemaal vanuit een steekbal en loopbeweging door de as met de eerder genoemde hoofdrolspelers. En straks tegen betere tegenstanders heb je verdedigend ook de as dicht zitten met 5:3:2. Dus om resultaat te behalen begrijp ik de keuze. En daar gaat het toch om!

Zelf was ik ook heel benieuwd naar Gravenberch, want ook ik vind hem in potentie beter dan de Roon, maar die veel me zeer tegen. Veel balverlies en liep er wat verloren bij. De Roon speelt tot nu toe een goed toernooi. Dus laten staan en na dit toernooi Gravenberch inpassen.

Gaat het Nederlands Elftal met deze speelwijze de kwartfinale bereiken?
Ze gaan sowieso de halve finale bereiken!

Welk land maakt volgens jou de meeste kans op de titel, en waarom?
Frankrijk blijft toch mijn favoriet. Net zoals Italië, Portugal en België overtuigen ze nog niet maar hebben wel op de meeste plekken de meeste individuele klasse. Nederland is zeker kanshebber. Het schema zit mee waardoor ze verder lekker, zoals dat heet, in het toernooi kunnen groeien.

Wat is volgens jou de beste opstelling?
Gewoon doorgaan met 1:5:3:2!
Stekelenburg, Blind, de Vrij, de Ligt, van Aanholt, de Jong, de Roon, Dumfries, Wijnaldum, Depay en Malen.

Frank de Boer?
Maakt een goede indruk dit toernooi. Is ontspannen, maakt af en toe (een saai) grapje maar is zichzelf. Stuk beter dan tijdens de aanloop naar het toernooi.

Van welke trainer zie je graag een mening?
De nieuwe trainer van Someren en oud cursusgenoot Tim van Seggelen.  Mede dankzij ons heeft Edwin Slagboom toentertijd ook de cursus kunnen halen. 😉

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?