De kijk op het EK met amateurtrainers Editie 3: Edwin Slagboom (EFC)

Deelacties:

Het EK 2020 is op vrijdag 11 juni van start gegaan. Aangezien we het voorlopig nog zonder amateurvoetbal moeten doen, gaan we tijdens het EK voetbaltrainers uit het amateurvoetbal vragen naar hun mening over de ontwikkelingen van het Nederlands elftal. Vervolgens kiest deze trainer een collega, die hij graag ziet in de volgende editie.

Start
De tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK is gespeeld. Beide wedstrijden werden gespeeld in een 5-3-2-systeem. Tegen Oekraïne werd een aardige wedstrijd gespeeld en was het leuk om naar te kijken. Tegen Oostenrijk viel het optreden van het team van Frank de Boer wat tegen. 'Een degelijke overwinning', waren de woorden van De Boer. Degelijk was het zeker, maar overtuigend niet.

Of we nu amateurtrainer zijn of betaald voetbaltrainer, de kijk op het spelletje is niet veel anders. We denken dat de taak van een amateurtrainer intensiever is dan van een betaald voetbaltrainer. De trainer in het betaalde voetbal heeft te maken met spelers die goed kunnen voetballen en ook tactisch goed zijn onderlegd. Dan lopen trainingsvormen vaak gemakkelijker dan bij het amateurvoetbal. Maar dit terzijde…

We vragen aan Edwin Slagboom zijn mening over de status van het Nederlands elftal, na de eerste twee gespeelde wedstrijd op het EK. Edwin heeft het afgelopen seizoen het JO21 van FC Eindhoven onder zijn hoede gehad. Daarnaast fungeerde hij als assistent-trainer van Ernie Brandts bij de blauwwitten. Komend seizoen keert Slagboom weer terug op de amateurvelden en staat hij aan het roer bij eersteklasser EFC.

We hebben twee wedstrijden achter de rug op het EK, wat is je indruk in het 5-3-2-systeem?
"Allereerst bedankt Harrie voor deze nominatie vriend en... Ja wat zal ik er van zeggen over het item 'systemen'. Ik heb niet echt genoten tot nu toe als voetballiefhebber. Het swingt niet echt en het is allemaal erg zakelijk. Natuurlijk moet dat ook op een eindtoernooi, maar wij Nederlanders willen ook mooi voetbal zien. Vanuit de Nederlandse school spelen we natuurlijk 1-4-3-3 en van hieruit heb je natuurlijk ook heel veel mogelijkheden. Ernie Brandts zei ook altijd: 'voetbal is een ruimte spel' en dat is natuurlijk helemaal waar! Spelers moet je een bepaald vertrekpunt aangeven, met bepaalde vastigheden, en van daaruit moeten ze het zelf gaan invullen. Je merkt dat bij het Nederlands elftal nog bepaalde vastigheden ontbreken in dit systeem, vooral in de omschakeling hebben ze het moeilijk."

Gaat het Nederlands Elftal met deze speelwijze de achtste finales doorkomen?
"Natuurlijk hoop je dat dat gaat gebeuren, maar we moeten ook realistisch blijven kijken naar de tegenstanders die we nu gehad hebben. Oekraïne is geen superploeg en toch kregen ze veel kansen en mogelijkheden tegen dit Nederlands elftal. Oostenrijk was gewoon niet bij machte om iets te creëren, maar speelde qua veldspel niet slecht en was bij vlagen veel vaster aan de bal dan onze jongens. Pak bijvoorbeeld Memphis, die had continu balverlies. Dus natuurlijk ligt het aan de ploeg die Nederland gaat treffen, maar het moet écht beter, willen ze nog een ronde verder komen. De woorden 'groeien in het toernooi' hoor je vaker, dus daar gaan we op hopen voor de volgende ronde!" 

Welk land maakt volgens jou de meeste kans op de titel? En waarom?
"Tot nu toe heb ik geen ploeg gezien waarvan ik denk: 'die gaat het worden'. Frankrijk, pas één wedstrijd, vond ik niet overtuigen in de poule des doods.  Onze zuiderburen wonnen hun tweede wedstrijd ook, maar de manier waarop was ook niet al te best. Als ik nu moest kiezen, zou ik zeggen Italië,  de manier waarop zij voetbal beleven en uitstralen, daar kun je al ver mee komen! Ik denk dat het wel eens een outsider kan gaan worden en wie dat is weten we 17 juli pas."

Wat is volgens jou de beste opstelling?
Ik zou 1-4-3-3 spelen, met het spelersmateriaal wat we hebben. In de goal vind ik Stekelenburg rust uitstralen en hij heeft een goed half seizoen gehad bij Ajax. Rechts Dumfries, die op dit moment echt in vorm is. Vandaar de uitspraak van René van der Gijp: 'Die is op dit moment 320 miljoen waard!' Haha! In het centrum De Ligt en De Vrij, twee degelijke klasbakken en op links toch Van Aanholt. Op het middenveld Frenkie de Jong (wat een fijne voetballer is dat!), met Klaasen voor het verdedigende werk, maar ook voor de diepgang en De Roon. Haha! Nee, natuurlijk met Wijnaldum en voorin van links naar rechts: Memphis, De Jong en Malen. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere opties." 

Frank de Boer?
"Prima man! Heel rustig en ik denk - dat zie je ook tijdens de wedstrijden - dat hij veel overlegt met Lodeweges en Van Nistelrooy, die zeker meedenken met hem. Als je wint heb je vrienden, dus ik denk dat hij ondanks alle kritiek op het moment veel vrienden heeft." 

Van welke trainer zie je graag een mening?
"Er zijn veel trainers waarvan ik hun mening wel wil weten, maar die bel ik wel even of stuur ze de vragen even door! Nee, laat mijn 'haar-genoot' en trainer van Hapert Robbert Verhoeven maar eens zijn zegje doen. Het is lang geleden dat ik hem iets zinnigs heb horen zeggen..."

 

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?