De kijk op het EK met amateurtrainers Editie 2: Harrie Gommans (UNA)

Deelacties:

Het EK 2020 is afgelopen vrijdag 11 juni van start gegaan. Aangezien we het voorlopig nog zonder amateurvoetbal moeten doen, gaan we tijdens het EK voetbaltrainers uit het amateurvoetbal vragen naar hun mening over de ontwikkelingen van het Nederlands Elftal. Vervolgens kiest deze trainer een collega, die hij graag ziet in de volgende editie.

'Het schokmoment van afgelopen zaterdag kwam uiteraard uit de wedstrijd Denemarken-Finland, toen de Deense speler Christian Eriksen onwel werd en moest worden gereanimeerd. Dit heeft veel impact op het EK. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met de 29-jarige middenvelder en hopelijk gaat hij volledig herstellen. Eriksen heeft al aangegeven dat hij snel wil terugkeren op het voetbalveld.'

Start
De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK is gespeeld. Na de matige oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië, trad het Nederlands elftal tegen Oekraïne met dezelfde formatie aan in het bekritiseerde 5-3-2-systeem. Tegen Oekraïne speelde Nederland een aardige wedstrijd. Zeker tot aan de 2-0 voorsprong was Oranje duidelijk sterker dan de gasten. Maar toch ging het fout. Oekraïne wist uit de spaarzame tegenstoten langszij te komen en zo snel als Oranje een 2-0 voorsprong nam, zo snel verdween die ook. Maar in de slotfase zorgde Denzel Dumfries alsnog voor de gedroomde EK-start.

Er heerst al lang een discussie met welk systeem het Nederlands Elftal moet spelen. De meeste kenners onder ons zeggen dat de bondscoach definitief moet overstappen naar het vertrouwde  4-3-3-systeem. In de media wordt geroepen dat Oranje met Malen, Depay en Berghuis - in een 4-3-3-systeem - het Oekraïne nog lastiger had gemaakt.

Of we nu amateurtrainer zijn of betaald voetbaltrainer, de kijk op het spelletje is niet veel anders. We denken dat de taak van een amateurtrainer intensiever is dan van een betaald voetbaltrainer. De trainer in het betaalde voetbal heeft te maken met spelers die goed kunnen voetballen en ook tactisch goed zijn onderlegd. Dan lopen trainingsvormen vaak gemakkelijker dan bij het amateurvoetbal. Maar dit terzijde…

We vragen aan Harrie Gommans, trainer van UNA, wat zijn mening is over de status van het Nederlands elftal, na de eerste gespeelde wedstrijd op het EK.

We hebben de eerste wedstrijd achter de rug op het EK, wat is je eerste indruk in het 5-3-2-systeem?
"Als ik zie hoe Dumfries (zorgde aanvallend voor de meeste dreiging) en Van Aanholt hun positie gisteren invulden, dan was het aanvallend in mijn ogen meer een 1-3-5-2-systeem. Systemen zeggen mij dan ook niet zo veel, want gedurende een wedstrijd komt het geregeld voor dat je in meerdere systemen speelt, als één speler iets anders doet dan is besproken. Ik vind het daarom veel belangrijker dat duidelijk is wat er gevraagd wordt tijdens het aanvallen en verdedigen en dat elk individu zijn taken kent. In dat geval maakt het in mijn ogen niet zo veel uit of je nu in een 1-4-3-3-systeem speelt of in 1-5-3-2. In mijn ogen hebben we zondag een goed Nederlands elftal gezien, dat als team met veel strijd, passie en beleving Oekraïne onder druk wilde zetten.  Dit is naar mijn mening ook zeker gelukt in het eerste uur. Ze hebben kansen gecreëerd en verdiend gewonnen."

Gaat het Nederlands Elftal met deze speelwijze ver komen in het toernooi?
"Een voorbereiding zegt mij nooit zo veel. Je moet er staan als het erom gaat en dat hebben ze zondag gedaan met een hoge intensiteit van druk zetten op de helft van Oekraïne. Dit resulteerde in kansen en doelpunten en uiteindelijk de verdiende drie punten. Tja, de tegendoelpunten krijgen ze te makkelijk tegen, maar door dit te verbeteren en dan steeds kleine nuances aan blijven brengen in de speelwijze, heb ik er vertrouwen in."

Wat is volgens jou de beste opstelling?
Een trainer die wint, heeft meestal gelijk. Dus Frank de Boer had de juiste opstelling bedacht 😉.  Ik zou kiezen voor: Stekelenburg, Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind, F. de Jong, De Roon, Wijnaldum, Malen, Weghorst, en Depay. Wetende dat Dumfries vrij diep speelt, waardoor Blind automatisch meer richting de as komt te spelen, wat belangrijk is voor de opbouw. Zo speel je net als zondag met drie man in de laatste linie. Depay trekt regelmatig naar links, waardoor ik de linksback vervang voor een extra spits bij en rondom Weghorst. Dit voor een betere bezetting op de helft van de tegenpartij, omdat we beter zijn dan Oostenrijk en Macedonië."

Frank de Boer?
"Een prima trainer denk ik, heeft zelf in de top gespeeld en werkt elke dag met de spelers. Dus ga er maar van uit dat hij weet wat hij wil en daar ook naar handelt."

Voorspelling Nederland-Oostenrijk?
"Verdedigend zijn er nog verbeterpunten . Maar ik ga voor een 3-1 overwinning."

Van welke trainer zie je graag een mening?
"Ik zou graag de mening willen weten van mijn goede vriend en zeer goede collega Edwin Slagboom, komend seizoen trainer van EFC."

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?