De kijk op het EK met amateurtrainers. Editie 1: Pierre van den Eeden

Deelacties:

Het EK 2020 gaat op 11 juni van start. Aangezien we het voorlopig nog zonder amateurvoetbal moeten doen, gaan we tijdens het EK voetbaltrainers uit het amateurvoetbal vragen naar hun mening over de ontwikkelingen van het Nederlands Elftal. Vervolgens kiest deze trainer een collega, die hij graag ziet in de volgende editie.

De eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal op het EK is zondag 13 juni tegen de Oekraïne. In aanloop naar deze openingswedstrijd heeft Oranje twee oefenwedstrijden gespeeld, tegen Schotland en Georgië. In beide wedstrijden kwam het elftal van Frank de Boer niet overtuigend over. In het gewenste 5-3-2, of hoe je het noemen wilt 3-5-2 systeem, lieten onze Oranje-helden een matige maar vooral gelaten indruk achter.

Er is nu een discussie ontstaan met welk systeem het Nederlands Elftal het toernooi moet ingaan. Nu dit systeem te wensen overlaat, zeggen de meeste kenners onder ons dat de bondscoach moet overstappen naar het vertrouwde  4-3-3 systeem. Dit gebeurt nu alleen als we op achterstand staan in de laatste fase van de wedstrijd.

Maar…

Hoe kan het zijn dat onder Ronald Koeman het 5-3-2 systeem wél goed werd uitgevoerd en onder De Boer niet. Het huidige elftal is niet veel anders dan de formatie onder Koeman.  Nu rijst ook de vraag: is De Boer wel de juiste man op de juiste plaatst?!

Of we nu amateurtrainer zijn of betaald voetbaltrainer, de kijk op het spelletje is niet veel anders. We denken dat de taak van een amateurtrainer intensiever is dan van een betaald voetbaltrainer. De trainer in het betaalde voetbal heeft te maken met spelers die goed kunnen voetballen en ook tactisch goed zijn onderlegd. Dan lopen trainingsvormen vaak gemakkelijker dan bij het amateurvoetbal. Maar dit terzijde…

We vragen aan Pierre van den Eeden zijn mening over de status van het Nederlands elftal zo vlak voor EK.

We zijn twee oefenwedstrijden verder richting het EK. Wat is je eerste indruk?
"Tja, het is nog niet echt flitsend wat we te zien krijgen. Heeft ook te maken met het systeem dat de Boer nu speelt. Zelf houd ik altijd van mooi aanvallend voetbal en het liefst met drie spitsen, waardoor de posities eigenlijk het best bezet zijn. Nederland heeft daar ook wel de spelers voor, met Berghuis, Malen, Gapko, Depay, Weghorst en de Jong.

In het systeem waarin hij nu speelt, moet hij het vooral hebben van de twee hoge backs, Dumfries en Wijndal, die er nu al vaak staan, ik zie ze er liever komen, dan is de verrassing veel groter. Verder heb ik het gevoel dat de Boer ‘kost wat kost’ De Roon wil laten spelen en Depay te veel vrijheid geeft, waardoor er te weinig mooi combinatievoetbal te zien is, omdat Depay eigenlijk alleen maar acties wil maken en De Roon zich niet met de opbouw moet bemoeien en dit aan De Jong over moet laten. Al met al vond ik de twee wedstrijden saai en is er nog niet veel te zien van het enthousiasme en het spel dat het Nederlands elftal anderhalf jaar geleden speelde. Met dezelfde spelers..."

Gaat het Nederlands Elftal ver komen in het toernooi?
"Zoals ik er nu tegenaan kijk, zijn mijn verwachtingen niet erg hoog. Als ze de komende weken nog wat stappen in het spel kunnen maken, zit er misschien nog wat in het vat, anders verwacht ik dat ze er na de eerste poulefase uit gaan. Die poulefase is natuurlijk een lachertje, want van de 24 ploegen gaan er 16 door, als Nederland van Oekraïne en Oostenrijk zou verliezen en een dikke overwinning zou behalen tegen Noord Macedonië, gaan ze als een van de beste nummers drie  door. Dus dat zal wel lukken, neem ik aan."

Wat is volgens jou de beste opstelling?
"Ik zie ze het liefst spelen in een 4-3-3 formatie en dan zou mijn opstelling zijn: Stekelenburg, Dumfries, De Ligt, De Vrij, Wijndal, F. de Jong, Wijnaldum, Klaasen, Berghuis, Depay en Malen. Het is behoorlijk aanvallend en creatief, maar dan zien we hoogstwaarschijnlijk wel mooie wedstrijden."

Frank de Boer?
"Prima trainer denk ik. Is normaal gesproken, vanwege zijn Ajax-verleden, ook een aanvallende trainer. Ik snap wel dat hij af en toe een ander systeem wil proberen, maar ik denk dat dit vooral tegen sterkere tegenstanders van nut kan zijn. Ik vind  zijn communicatie wel open, hij zegt in ieder geval nog wel waar het op slaat en draait er nog niet om heen. Als hij Depay niet te veel naar de ogen kijkt en hem ook in zijn taak laat spelen én 4-3-3-formatie hanteert, kan hij er mogelijk een leuk team van maken."

Voorspelling Nederland – Oekraïne?
"Openingswedstrijden zijn vaak niet de beste (op Spanje na in 2014) van het Nederlands elftal, ondanks dat ze thuis spelen met het publiek achter zich, verwacht ik toch een moeizame wedstrijd tegen een overigens goed Oekraïne. Ik denk dat het 1-1 gaat worden."

Van welke trainer zie je graag een mening?
"Een van de trainers waar ik een zeer goed contact mee heb, is Harry Gommans van UNA. Ik ken hem al vanaf dat hij nog bij Stormvogels speelde en ik bij RPC  trainer was. Hij heeft het als trainer prima gedaan en is een heel aardige collega. Ik zou graag zijn mening willen horen."

 

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?