De ambities van talentvolle scheidsrechter Rik Gevers (19)

Deelacties:

In het kader van de samenwerking met KNVB en de regionale COVS verenigingen brengen we regelmatig artikelen online die met arbitrage te maken hebben. Deze worden aangeleverd door de KNVB en de COVS. Scheidsrechters spelen immers een belangrijke rol in het amateurvoetbal, want zonder scheidsrechter kan er niet gevoetbald worden. 

Hieronder een interview met 19-jarige talentvolle scheidsrechter Rik Gevers. Die mee loopt in het talentraject.
(Door Hans Janssen) Er wordt wel eens schamper gedaan over de jeugd van tegenwoordig. Hebben jongeren zelfkritiek? Steken ze wel voldoende tijd en energie in hobby’s zoals het scheidsrechteren? Nou, als we Rik Gevers moeten geloven, en waarom niet, dan zit het volgens de 19-jarige scheidsrechter wel snor. De geboren en getogen Veldhovenaar is kritisch op zichzelf en komt graag naar de training van de COVS, waar hij met plezier zijn ervaringen deelt met collega scheidsrechters.

Rik: “Met een paar andere jonge scheidsrechters heb ik een goede band en geregeld contact. Elke week bespreken we onze wedstrijden en ervaringen. Hierbij vertellen we onze fouten, wat beter kan en wat er juist goed gaat. Sommige fouten, die door anderen gemaakt zijn, kan de rest toepassen als een verbeterpunt voor de volgende wedstrijd. En uiteraard worden er ook grappen gemaakt tijdens de training wat de training juist weer leuk maakt.” 

Het fluiten van wedstrijden bevalt Rik goed. De vraag is, hoe het ooit is begonnen? ”Ik vond het op een bepaald moment leuk om de leider van het veld te zijn en om cruciale beslissingen te nemen. Vervolgens ben ik bij de KNVB een cursus gaan volgen om official te worden. Ondertussen merkte ik dat het nog leuker was dan gedacht en dat je er veel meer mee kan leren. Zo werd ik als voetballer wel eigenwijzer naar de scheidsrechter, omdat ik alle regels beter wist (wat overigens niet altijd in mijn voordeel werkte). Gaandeweg kwam een zelfverzekerde Rik naar voren.”

Die ontwikkeling maakte je door toen je zelf nog tegen de bal trapte. “Voetbal kreeg ik vroeger thuis met de paplepel ingegoten. Dat is de reden dat ik voetbal één van de leukere sporten vind. Verder ben ik wel echt een sportliefhebber. Ik heb dus gevoetbald. Of ik het goed kon, dat is een ander verhaal. Tot het laatste jaar van mijn loopbaan kwam ik uit voor RKVVO. Het laatste seizoen van mijn actieve carrière was ik lid van Marvilde vanwege de start van een vriendenteam. Na dat jaar ben ik volledig gestopt met voetballen.”

Rik houdt zijn conditie op peil door op dinsdag deel te nemen aan de trainingen van de COVS Eindhoven, bij het clubhuis ‘De Stip’, achter het stadion van FC Eindhoven. Verder is hij geregeld te vinden in de sportschool en gaat hij een rondje hardlopen. Dit in het kader om fit aan de wedstrijd te staan en om zo hoog mogelijk niveau te halen in het scheidsrechtersvak, want Rik heeft de ambities. “Ik denk dat iedereen die als scheidsrechter aan de slag gaat, ooit in het betaald voetbal actief wil zijn. Ook voor mij is dit een droom om dat te bereiken. In de jaren dat ik fluit, heb ik gemerkt dat fouten maken niet erg is. Het zijn verbeterpunten voor in de toekomst wat jou een betere scheidsrechter maakt. Of ik een voorkeur heb? Op dit moment gaat die uit naar scheidsrechter. Verder lijkt het me zeer interessant om assistent-scheidsrechter te worden, omdat je daar ontzettend veel van leert. Het zou zomaar kunnen dat ik in de toekomst voor de functie van assistent-scheidsrechter ga.”

Rik begon als scheidsrechter bij de E-jeugd, hij was toen vijftien jaar. Op zijn zeventiende werd Rik -na aantal cursussen- officieel KNVB scheidsrechter. Maar daarmee is de talentvolle scheidsrechter nog niet klaar. “Ik heb de SO III-cursus gevolgd en verder probeer ik elk seizoen twee themabijeenkomsten bij te wonen. En als er andere activiteiten zijn waar(mee) ik mijn kennis kan vergroten, dan probeer ik daar ook aanwezig te zijn.” De student maakt binnen en buiten de lijnen een leergierige en gedreven indruk. “Ik volg de studie ondernemer Retail op MBO 4-niveau. Volgend schooljaar wil ik aan een HBO-opleiding gaan beginnen. Dit zal commerciële economie worden met als specialisatie sales management.”

Ook op het veld is hij nog lang niet uitgeleerd. “Tijdens één van mijn eerste wedstrijden heb ik een paar beslissende fouten begaan waardoor een opstootje ontstond. Op dat moment was ik nog een onzekere jongen en wist ik niet hoe ik moest handelen. Sindsdien heb ik mijzelf zodanig ontwikkeld dat ik zulke situaties wel onder controle kan krijgen. Door zelfverzekerd en scherp te zijn kan ik een wedstrijd met meer weerstand goed onder controle houden. Ik besef echter ook dat de onzekerheid niet een, twee, drie verdwenen is”, aldus Rik, die ten slotte nog kwijt wil dat Björn Kuipers en Bas Nijhuis zijn grote voorbeelden zijn. En waarom? “Vanwege hun prestaties en persoonlijkheid.”  

Jouw reactie?