Coronacrisis en de voetbaltrainer: Roland Schuermans (EFC)

Deel dit bericht via:

Het voetbal ligt al vanaf begin maart stil. Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Daarnaast is het maar de vraag of we in september kunnen starten met de nieuwe competitie.

Niet alleen voor de actieve voetballers, maar zeker ook voor de voetbaltrainers is het een vreemde, maar vooral moeilijke, periode. Het ritme van dinsdag- en donderdag op het trainingsveld staan en op zondag een wedstrijd coachen is ineens ten einde. Hoe gaat een hoofdtrainer met deze periode om? En wat is zijn mening dat de competitie van het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd? 

We gaan een rondje maken langs de velden bij verschillende clubs en laten een aantal trainers aan het woord. Ondertussen zijn er een aantal trainers aan het woord geweest, we gaan nu verder met Roland Schuermans de huidige hoofdtrainer van EFC die komend seizoen zijn derde jaar in gaat als eindverantwoordelijke. 

Hoe gaat het met Roland Schuermans in deze moeilijke tijd?
Op het gebied van gezondheid gaat het uitstekend al ben ik kort na de mededeling van de KNVB, dat de competitie nietig verklaard werd en er niet gekozen werd om het Belgische model te volgen, toch een poosje ‘erg’ teleurgesteld geweest. Natuurlijk moet je niet zeuren over kampioenschappen en degradaties in deze tijd, maar je kan je gevoel ook niet zo maar even uitschakelen. Ik ben ZZP-er en run een telecombedrijfje waardoor ik de afgelopen maanden -net zoals mijn voorgangers Pierre van den Eeden- flink wat tijd thuis heb doorgebracht omdat bedrijven even wat anders aan hun hoofd hebben dan “telefonie”. Als je dan ook nog eens niet je passie mag uitvoeren, wat overigens te begrijpen is, snak je naar die “goede ouwe Tijd”.

Heeft de Corona-crisis - buiten het voetbal om - nog persoonlijke gevolgen gehad?
Ik heb er een heleboel vrije tijd bijgekregen. Tijd die ik gevuld heb met het opknappen van mijn huis. Ik ben woonachtig in België en het was niet makkelijk om in Nederland te geraken, laat staan dat bekenden en vrienden even lang komen waaien. In mijn directe omgeving zijn mensen “gezond “ en ik hoop dat dat ook zo blijft en dat wens ik een ieder toe.

Hoe gaat de club om met deze situatie?
Ook bij de club werd teleurgesteld gereageerd op de beslissing van de KNVB maar tevens werd er ook begrip getoond. EFC houdt zich strikt aan de protocollen en alles is prima geregeld, beeldbellen tijdens vergaderingen, prima begeleiding bij de trainingen van de jeugd. Omdat het sportpark, lees de grasvelden, aan groot onderhoud onderworpen worden is er maar een trainingsveld beschikbaar. Er is gekozen voor om de allerjongste te laten uitrazen na al die weken binnen zitten. Ik sluit me daarbij aan. Er wordt nog wel gezocht naar momenten waar wij toch iets kunnen doen, want het is toch nog wel erg lang wachten tot ergens in augustus of misschien wel later.

EFC heeft zeker te lijden in deze tijd, nu het mooie weer voor de deur staat, werden diverse activiteiten georganiseerd die voor de vereniging EFC erg belangrijk zijn. Deze kunnen vanwege bekende redenen niet doorgaan. Wij beseffen echter terdege dat dit alles maar een bijzaak is als je kijkt naar degene die in hun nabijheid dierbaren hebben verloren aan deze verschrikkelijke ziekte.

De transfermarkt is volop in beweging.  Gaan er nog meer mutaties plaatsvinden in de selectie van EFC naast de komst van Jordy van der Heijden (Dommelen), Stan van den Berselaar (Dommelen) en Joël Prat (De Bocht’80) en het vertrek van Rik Strijbosch?
In het begin van het seizoen werden er vraagtekens gezet bij de selectie van EFC. Ervaren krachten als Jan van Heukelom, Jeroen Hakkens en Rob Verstappen hadden ervoor gekozen om een andere weg te kiezen. Daar stond tegenover dat Gijs Wuijts , Tim de Bie en Luc Stevens het een stapje hoger wilde gaan proberen. Rick Strijbosch kwam over van RPC en jonge talenten als Bram Janssen, Tim Mijer, Teun Neutkens en Teun Tottee maakten de selectie compleet.

Als je van de 17 wedstrijden er 12 wint en 5 gelijkspeelt en je maar 9 doelpunten tegen krijgt dan speel je vaak met hetzelfde team. De grootste taak van de trainer is dan vaak om de teleurgestelde spelers binnen boord te houden. Helaas is dit, zoals blijkt, niet helemaal gelukt. Rik Strijbosch verwoord dat er geen click was met de trainer en Jop Poeliejoe wil graag eerste doelman worden. Ik heb hem geprobeerd binnen boord te houden maar hij had al een beslissing genomen.

Stan van de Berselaar is een echte EFC jongen en ook Joel Prat heeft een EFC verleden. Reken daarbij nog wat jeugdige A-spelers en een toezegging van Mike Thijssen om er nog een jaartje aan vast te plakken mag ik wel zeggen dat ik erg tevreden ben. Jordy van de Heijden heeft ook aangegeven ambities te hebben om hogerop te spelen en we zijn verheugd dat hij de stap naar EFC wil maken. Er zullen dus verder ‘hoogstwaarschijnlijk’ geen mutaties meer plaatsvinden.

Wat vind je van de bepaling van de KNVB dat het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd en verwacht je nog positief nieuws omtrent de aanvraag voor promotie?
Als je over deze materie gaat spreken heb je voor- en tegenstanders. Natuurlijk is voetbal maar een bijzaak maar 6 maanden geleden -voor velen in Nederland- een hoofdzaak. Zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal. En ja, het redden van mensenlevens is veel belangrijker. Dus ik sta er zeker achter dat de competities zijn stil gelegd.

Ik vind echter dat de KNVB te snel een beslissing heeft genomen om de competitie nietig te verklaren en daarbij de slecht presterende verenigingen beloond heeft en de presterende juist gestraft heeft. Ik besef me ook dat het een moeilijke materie is. Degradanten zouden zeggen ‘we kunnen nog 27 punten uit 9 wedstrijden halen’ als men het Belgische model zou aanhouden. Periodekampioenen en vermeende kampioenen vinden er wel iets van maar leggen zich eerder neer bij de huidige beslissing. EFC heeft inderdaad een aanvraag gedaan om toch te promoveren. Na enkele jaren als tweede geëindigd te zijn, zag het er rooskleurig uit dat het dit jaar wel zou lukken. (er moesten natuurlijk nog wel 9 wedstrijden gespeeld worden). Nu er in de derde divisie zoveel plaatsen vrijkomen verwacht ik dat we een kans maken, zo niet dan gaan we proberen het komende jaar de prestatie te evenaren natuurlijk.

Ik hoop dat we in september weer aan de gang kunnen. Want mocht het blijken dat we pas in 2021 weer gaan beginnen, dan hadden we de competitie van 2019/2020 gewoon kunnen uitspelen…. Ik realiseer me dat velen zullen zeggen dat het geneuzel is en het voetbal maar een hobby is en ook dat is een waarheid. Ook mijn gedachten gaan uit naar de getroffenen en zorgverleners en ook ik hoop dat we snel de goede kant ingaan.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


EFC-er
22 mei 10:00
@Disco. Ik denk dat E.F.C. juist een duidelijk beleid heeft. Het is algemeen bekend dat vele jeugdspelers niet meer staan te springen om op zondag te spelen. Pak daarbij, dat er ook spelers zijn die niet meer 2x keer willen trainen. Tijden veranderen. Het algemeen niveau is ook niet meer zo hoog als vroeger. waarbij volledige jeugdlichtingen de stap naar de selectie maakt.

Ik bemerk vooral veel frustratie in jouw reactie. Daar zit, denk ik, iets meer achter.
Als je jaren achter elkaar in de top van de 2e klasse speelt zal het materiaal ook wel goed genoeg zijn om verdienstelijk mee te draaien in de 1e klasse lijkt mij.
Hein Paridaans
22 mei 9:35
Promotie was dik verdiend , maar helaas soms zit het mee en soms zit het tegen.
Roland heeft het allemaal uitstekend verwoord .
Hopelijk kan hij komend seizoen de kroon op zijn werk zetten ,het is hem en EFC erg gegund .
Maar nu even de gezondheid voorop .