Coronacrisis en de voetbaltrainer: Pierre van den Eeden (Geldrop)

Deel dit bericht via:

Het voetbal ligt al vanaf begin maart stil. Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Daarnaast is het maar de vraag of we in september kunnen starten met de nieuwe competitie.

Niet alleen voor de actieve voetballers, maar zeker ook voor de voetbaltrainers is het een vreemde, maar vooral moeilijke, periode. Het ritme van dinsdag- en donderdag op het trainingsveld staan en op zondag een wedstrijd coachen is ineens ten einde. Hoe gaat een hoofdtrainer met deze periode om? En wat is zijn mening dat de competitie van het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd? 

We gaan een rondje maken langs de velden bij verschillende clubs en laten een aantal trainers aan het woord. We beginnen met Pierre van den Eeden, hoofdtrainer van Geldrop, die komend seizoen zijn zesde jaar in gaat als eindverantwoordelijke. 

Hoe gaat het met Pierre van den Eeden in deze moeilijke tijd?
Ondanks deze bizarre tijden gaat het met PT prima, ik ben gezond gebleven en ik heb mijn tijd –tot nu toe-  goed kunnen invullen. Ik werk wel vanaf thuis, dus morgens start ik op en doe een paar uurtjes werken en daarna neem ik de tijd om te verbouwen en te klussen. Dit stond allemaal al gepland rond deze periode, maar door de crisis heb ik daar nu wat meer tijd voor, tot groot genoegen van mijn vrouw, want ze moet er niet aan denken om de hele dag met mij opgescheept te zitten….. ha ha.

Heeft de Corona-crisis - buiten het voetbal om - nog persoonlijke gevolgen gehad?
Nee, gelukkig niet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel een beetje huiverig voor was en nog ben. Ik zit namelijk wel in de risicogroep vanwege mijn fysieke ongemakken. Ik hou me dan ook zoveel mogelijk aan de richtlijnen om geen risico te lopen. Financieel heb ik nog geen offers hoeven te doen, want mijn werkgever heeft niets gekort, dus dat is wel fijn, zeker als ik om me heen kijk en hoor welke financiële consequenties deze crisis allemaal met zich meebrengt.

Hoe gaat de club om met deze situatie?
Wat ik er van verneem is het voor Geldrop wel een lastige situatie, buiten het feit dat de club natuurlijk een maatschappelijke functie heeft en deze niet kan vervullen is het financieel ook een aderlating. De club is na het omgooien van het beleid twee jaar geleden behoorlijk in de lift, de keuze om met eigen jongens door te gaan en geen vergoedingen meer te betalen is de enige juiste beslissing geweest, het is eigenlijk ongelooflijk wat voor een binding dit heeft teweeg gebracht binnen de club.  
De nieuwe kantinebeheerders in combinatie met het damesvoetbal is geweldig, iedere donderdag en in het weekend is het gezellig druk in de kantine en is er af en toe tijd voor een feestje. Daardoor was de club uit een financieel gat aan het klimmen en dat valt nu stil, want er komt niets meer binnen. Dit in een periode waarin de meeste clubs de omzet zien stijgen doordat de terrassen weer open kunnen en vele activiteiten gepland staan. Ook Geldrop heeft daar nu onder te leiden en we moeten maar afwachten wanneer er weer iets opgestart kan worden, al met al een lastige situatie.

Ben je als trainer actief bezig met de selectie voor het nieuwe seizoen?
Je zal het niet geloven, maar ik heb er bijna niets aan gedaan. In tegenstelling tot de voorgaande vijf jaren voor mij als hoofdtrainer, is dat ook niet nodig. Doordat de sfeer en de resultaten fantastisch waren bij zowel het eerste en tweede elftal heeft er op dit moment nog geen enkele speler aangegeven dat hij weg wil bij Geldrop, dat wil toch wat zeggen. Eerlijk gezegd heb ik dit ook nog nooit mee gemaakt bij een club. De huidige selectie blijft intact en er komen 7 jeugdspelers over, waardoor de selectie eigenlijk te groot is, daar moeten nog wel wat beslissingen over worden genomen. Verder verwacht ik weinig problemen, het geeft eigenlijk ook  aan dat Geldrop op de juiste weg zit. Gezien het beleid en de dorstroming van jeugdspelers is er geen plaats meer voor spelers van buitenaf. Er hadden zich vijf spelers aangemeld bij ons, maar daar is dus geen plaats voor, deze spelers hebben nu bij andere clubs onderdak gevonden, las ik op jullie site.

Wat vind je van de bepaling van de KNVB dat het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd?
Tja, wat moet je daar over zeggen, volgens mij was geen andere keuze mogelijk. In het begin van de crisis wisten we nog niet welke kant het op zou gaan en was er nog ruimte voor discussies en meningen. Uiteindelijk werd de beslissing genomen om alles stil te leggen en deze beslissing is dan ook meer dan begrijpelijk, het gaat hier toch om mensenlevens. Ik heb echt bewondering en respect voor al die zorgverleners die ‘dag en nacht’ bezig zijn onder grote druk en stress, petje af! 
Welke beslissing er ook genomen is, je kan niet iedereen tevreden houden. Er zijn clubs die er profijt van hebben en club die teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk is het een hobby en een spelletje. Hoezeer ik het voetbal ook mis, mijn gedachten gaan meer uit naar de getroffenen en zorgverleners en ik hoop dat het voor iedereen snel de goede kant op zal gaan.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Toon
16 mei 12:28
Prima reactie Pierre