Coronacrisis en de voetbaltrainer: Patrick Methorst (Sparta'25)

Deelacties:

Het voetbal ligt al vanaf begin maart stil. Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Daarnaast is het maar de vraag of we in september kunnen starten met de nieuwe competitie.

Niet alleen voor de actieve voetballers, maar zeker ook voor de voetbaltrainers is het een vreemde, maar vooral moeilijke, periode. Het ritme van dinsdag- en donderdag op het trainingsveld staan en op zondag een wedstrijd coachen is ineens ten einde. Hoe gaat een hoofdtrainer met deze periode om? En wat is zijn mening dat de competitie van het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd? 

We gaan een rondje maken langs de velden bij verschillende clubs en laten een aantal trainers aan het woord. Ondertussen zijn er een aantal trainers aan het woord geweest we gaan nu verder met Patrick Methorst, de huidige hoofdtrainer van Sparta’25 die komend seizoen zijn derde jaar in gaat als eindverantwoordelijke. 

Hoe gaat het met Patrick Methorst in deze moeilijke tijd?
Met mij en familie gaat het goed. Het sociale leven wat we gewend zijn is op een laag pitje komen te staan. We houden ons ‘waar mogelijk’ aan de vastgestelde maatregelen om samen gezond uit deze periode te komen. Voor iedereen is het natuurlijk een bizarre situatie. Werken doe ik zoveel mogelijk van thuis uit, wat prima verloopt. Daarnaast heb ik in deze periode veel telefonisch contact met mijn staf, spelers en vrijwilligers van de club. Dit mede omdat Gemeente Laarbeek, waar Beek en Donk onder valt, behoorlijk zwaar getroffen is. We moeten er het beste van maken en hopen dat familie en omgeving in goede gezondheid blijft.

Een prettige bijkomstigheid is dat we op maandag 18 mei na bijna 10 weken thuis gezeten te hebben onze 1e training afgewerkt hebben. Deze hebben we afgewerkt in een circuit model met 3 groepen van 10 spelers. Het is behelpen maar het enthousiasme, plezier wat de selectie heeft laten zien kan je alleen maar weer van genieten. Hiermee kunnen we het seizoen toch op voetballende- en positieve manier afsluiten. En misschien nog wel het belangrijkste, iedereen was verkerend in een goede gezondheid.

Heeft de Corona-crisis - buiten het voetbal om - nog persoonlijke gevolgen gehad?
Tot op heden zijn we allemaal gezond. We houden ons waar mogelijk aan de maatregelen, proberen fit te blijven door in avond wat te gaan lopen en fietsen. Ondanks beperkte invulling proberen we ondersteuning te geven aan mijn moeder ,schoonvader (long patiënt) en is er binnen het gezin het gemis van schoonmoeder (zorginstelling). Iedereen zit in een bizarre periode en als iedereen gezond blijft tekenen we daarvoor. Diep respect voor de mensen die in de zorg werken, in de ziekenhuizen maar ook in de dagelijkse zorg. Eén van mijn zonen werkt bij een instelling voor verstandelijke gehandicapten & epilepsie. Mensen wie normaal gesproken activiteiten/prikkels nodig hebben om te overleven en nu in een isolement leven. De verhalen hierover zijn soms erg confronterend en schrijnend. Echt diep respect voor alle zorg medewerkers!

Hoe gaat de club om met deze situatie?
Wat voor Sparta’25 geldt is ook bij nagenoeg alle clubs aan de orde. Laatste maanden van het seizoen (red. april t/m juni) vinden de meeste voetbal activiteiten (toernooien) plaats. Van afsluiting van het seizoen met daarbij de kampioenschappen van jeugd en senioren. Vele vrijwilligersavonden en tal van verkiezingen zorgen structureel voor de nodige financiële opbrengsten. Daarnaast zet Sparta’25 zich ook in voor maatschappelijke projecten zoals Daan van Sleuwen G-voetbaltoernooi. Deze deelnemers vallen onder de categorie kwetsbare personen en kijken hier het gehele jaar naar uit . Hier had ik graag mijn steentje aan bijgedragen.Tot slot zorgt de jaarlijkse rommelmarkt en de VSN voetbaldagen voor de nodige extra financiële bijdrage.

Gelukkig zijn de maatregelen iets versoepeld, hierdoor kunnen de jongste talenten weer gewoon trainen en zullen de junioren/senioren rekening met de 1,5 meter afspraken moeten houden. Nadat we op 18 mei zijn begonnen zullen we naar alle waarschijnlijkheid met de A-selectie nog enkele trainingen afwerken om het seizoen op een leuke- en voetballende manier af te sluiten. Dit om het plezier van het spelletje te behouden en de samenhorigheid intact te houden.

De transfermarkt is weer in volle beweging. Je ziet - na twee succesvolle seizoenen - een aantal sterkhouders vertrekken bij Sparta’25. Hoe ga je dat opvangen?
Als we kijken naar afgelopen seizoen, waren we met de selectie ‘weer’ met een geweldig seizoen bezig. Wij speelden in ons debuutjaar in de 2e klasse om de bovenste vier plaatsten en stonden rond de winterstop zelfs aan kop. Het 2e elftal was nog in de race voor titel in reserve hoofdklasse en de JO19-1 deed het goed in hun najaar kampioenspoule. Dit vormt de basis voor de komende jaren.

We zijn trots dat talenten nu een stap kunnen maken naar een hoger niveau, zoals Gemert. Daarnaast gaan enkele basisspelers verhuizen zodat het onmogelijk maakt verre afstanden te gaan reizen om te trainen en voetballen bij Sparta’25. Een aantal spelers heeft besloten afscheid te nemen van selectie voetbal. Deze zullen mogelijk ons opleidingselftal (3e) gaan ondersteunen.

Deze sterkhouders zullen opgevangen worden door jeugdspelers die instromen en mogelijk vervroegd de stap naar de selectie maken, omdat ze er klaar voor zijn. Het afscheid van spelers bied weer mogelijkheden voor andere selectiespelers (die vorig seizoen net geen basisplaats hadden) of jonge opgeleide spelers. Deze spelers hebben de kwaliteiten om de stap naar het eerste te maken. Een mooie uitdaging om samen met mijn staf deze spelers op te leiden en te laten ontwikkelen zodat we de lijn van afgelopen seizoenen door kunnen trekken.

Wat vind je van de bepaling van de KNVB dat het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd?
Het besluit om de competitie te stoppen was de enige juiste beslissing. Het gaat hier om leven en dood. Het lijkt me logisch dat een potje voetbal in deze tijd van ondergeschikt belang is. Dat de keuze voor het seizoen als niet gespeeld te beschouwen zullen de meningen verschillend zijn. Ik kan me voorstellen dat wanneer je als club de doelstelling had om te promoveren en je als club bovenaan staat, je voorkeur uitging naar de beslissing zoals die in België (de koploper promoveert en de onderste degraderen). Echter daar hadden ze meer wedstrijden gespeeld als hier en het is natuurlijk vreemd als een club zou degraderen als je nog 9 á 10 wedstrijden moet spelen. De KNVB zal er ‘ongetwijfeld’ over nagedacht hebben. Ze hebben een éénzijdige beslissing genomen van de Eredivisie tot en met amateurs. Dat de aanvraag van koploper EFC voor promotie is gehonoreerd is natuurlijk fantastisch en terecht. Verder vind ik het persoonlijk triest dat competitie in Duitsland weer is gestart en dat Spanje, Italië en Engeland mogelijk ook het seizoen gaan afmaken. Hier zetten ze de commerciële belangen voorop. Natuurlijk is het te bizar dat commercie voorrang krijgt op de gezondheid van mensen. Het is te hopen dat we allemaal gezond blijven en deze bizarre tijd snel achter ons kunnen laten.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?