Coronacrisis en de voetbaltrainer: Eric van der Palen (DBS)

Deel dit bericht via:

Het voetbal ligt al vanaf begin maart stil. Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Daarnaast is het maar de vraag of we in september kunnen starten met de nieuwe competitie.

Niet alleen voor de actieve voetballers, maar zeker ook voor de voetbaltrainers is het een vreemde, maar vooral moeilijke, periode. Het ritme van dinsdag- en donderdag op het trainingsveld staan en op zondag een wedstrijd coachen is ineens ten einde. Hoe gaat een hoofdtrainer met deze periode om? En wat is zijn mening dat de competitie van het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd?

We gaan een rondje maken langs de velden bij verschillende clubs en laten een aantal trainers aan het woord. Ondertussen zijn er een aantal trainers aan het woord geweest en we gaan nu verder met Eric van der Palen, de huidige hoofdtrainer van DBS, die komend seizoen zijn derde jaar in gaat als eindverantwoordelijke.

Hoe gaat het met Eric van der Palen in deze moeilijke tijd?
Met mij persoonlijk gaat het goed, ook met de mensen die dicht bij mij staan gaat het allemaal wel goed. Ik heb een zeer drukke periode achter de rug. Ik werk in de zorg en heb in deze drukke tijd veel tijd besteed om deze crisis samen met de collega’s het hoofd te bieden. Als voorzitter van het crisisteam ben je 24/7 bezig met Corona en de zorg voor zowel bewoners als het personeel.
Ik hoop dat deze “tijdelijke" abnormale situatie , weer snel een normale gaat worden. Ik heb een hekel aan de term het nieuwe normaal, of de anderhalve meter samenleving, daar zijn wij mensen niet voor gemaakt.

Heeft de Corona-crisis - buiten het voetbal om - nog persoonlijke gevolgen gehad?
Persoonlijk niet, niet in mijn directe omgeving. Wel op het werk helaas, een bewoner is overleden aan deze Virus. Maar ook personeelsleden die hun dierbare zijn verloren heeft wel indruk op mij gemaakt.

Hoe gaat de club om met deze situatie?
De club roeit met de riemen die het heeft. Financieel heeft het natuurlijk grote gevolgen. De kantine is dicht, de club mist hierdoor inkomsten, maar ook Saskia, die de kantine beheert, mist nu haar inkomsten. Ik merk wel dat zowel het bestuur als de vrijwilligers de schouders eronder zetten, om zo goed als mogelijk door deze tijd te komen. Het brengt ook weer een grotere verbondenheid naar elkaar toe, dat is mooi natuurlijk!

Je bent naast hoofdtrainer ook verantwoordelijk voor het technisch beleid binnen de club.  Hoe staat de invulling van de selectie en technisch kader ervoor in het nieuwe seizoen? 
Daar zijn we nog druk mee bezig. Het lastige was natuurlijk dat alles via beeldbellen en op afstand geregeld moest worden. Ook dit gaat goed, iedereen die hierbij betrokken is werken keihard om het geregeld te krijgen. Dus... qua organisatie gaat het goed. 90 % van het technisch kader is nu ingevuld, we zijn nog op zoek naar een drie trainers voor de jeugd selectie teams. Maar voor een club met 1200 leden is het op deze manier werken een hele klus, maar dat doen we goed met elkaar.

Komend jaar gaat DBS deelnemen aan het onder-23 project, opgestart door de KNVB. De reden dat DBS dit doet is om de doorstroming /overgang van de jeugd naar de senioren te verbeteren. Daarnaast is het een kwaliteitsverbetering omdat ik denk dat deze competities sterker zijn en meer weerstand biedt voor de spelers. De onder-23 groep heeft dezelfde voorwaarden als de selectie. Deze uitdaging gaan we graag aan. De selecties van het eerste, tweede en de O-23 zijn nagenoeg rond, evenals de trainersstaf. Er zijn wat jongens gestopt en er komen jongens bij, 10 spelers vanuit O-19 maken de overstap, daarnaast zijn er een aantal spelers die de overkomen van andere clubs. De kern van de selectie is intact gebleven, dus daar kunnen we op voortborduren.

Wat vind je van de bepaling van de KNVB dat het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd?
Aan de ene kant vindt ik deze keuze de weg van de minste weerstand. Aan de andere kant welke keuze de KNVB ook gemaakt zou hebben, er zijn altijd voor en tegenstanders. Ik hoop dat we volgend seizoen weer kunnen voetballen en dat de KNVB zich voorbereid op de huidige situatie. Hoe lang blijft deze situatie bestaan? En gaan we straks weer stoppen als er in  de wintermaanden weer een zogenaamde COVID-19 piek komt, wordt dan alles weer stil gezet!!!!!?????

Met elkaar gezond verstand gebruiken, lijkt me dus ook voor de KNVB

 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


john
11 juni 22:32
Toptrainer...
Ton Verbeek
09 juni 7:43
S6 Eric