Corona-maatregelen voor betaald en amateurvoetbal onveranderd

Deel dit bericht via:

Bericht KNVB:
Het voetbal, zowel betaald voetbal als amateurvoetbal, steunt uiteraard de vanuit de overheid aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. 

Er heerste gisteren echter nog wel veel onduidelijkheid omtrent nieuwe maatregelen in verhouding tot sport. En hoewel sport in deze zware tijden slechts bijzaak is, willen wij wel eerst duidelijkheid hebben. Het ministerie van VWS bevestigt dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen ongewijzigd is gebleven, en dus loopt tot en met 6 april, en niet tot 1 juni zoals overal in eerste instantie te lezen was. 

De Rijksoverheid heeft het onderstaande richting de sportwereld bevestigd:

- Tot en met 6 april: Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn dicht;
- Er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte;
- Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden;
- Op bovenstaande wordt gehandhaafd;
- Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen;
- Op uiterlijk 6 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen voor de sportwereld verlengd worden;
- Tot 1 juni kunnen er geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien worden georganiseerd.

Drie scenario's

De wedstrijden en competities in de sport vallen dus nu buiten het besluit om evenementen en bijeenkomsten te verbieden tot 1 juni. Over het verdere verloop binnen de sport zal pas een besluit worden genomen in de aanloop naar 6 april. Maar op basis van het besluit van de overheid is besloten geen wedstrijden met publiek te spelen voor 1 juni.  Wij volgen zoals eerder gezegd het advies van het RIVM, dat nu tot en met 6 april reikt. We begrijpen zelf ook wel dat gezien de huidige heftige omstandigheden dat waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zal zijn, en dat we daar wel ook rekening mee moeten houden in onze scenario’s. 

Drie scenario’s waar wij nu mee werken luiden als volgt: 

- De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek);

- De competities worden uitgespeeld na 30 juni* (afhankelijk uitkomsten UEFA-kalenderwerkgroep);

- De competities worden niet uitgespeeld.

Het blijft een puzzel, en bovendien is zonder ingrijpen van de UEFA het uitspelen van de Europese nationale competities na 30 juni onmogelijk. Ook de UEFA is nog bezig met scenario’s. De uitkomsten daarvan zijn voor ons relevant omdat we als Nederlands voetbal zo veel als mogelijk eenduidig op willen trekken met de andere competities.

De komende periode blijven we in overleg met alle betrokkenen in deze en wachten we de communicatie vanuit de overheid met name in relatie tot het besluit over de sport af.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Wil
29 maart 9:02
Is overigens ook het eerlijkste. In alle klassen heeft degene die nu bovenaan staat een periode titel. Dus blijft er in elke klasse 1 andere periode kampioen over. Deze hebben mijn inziens meeste recht om te promoveren. Dit is destijds ook door de KNVB in het leven geroepen om een vereniging die een goede reeks neer zet de mogelijkheid te geven om te promoveren.
Wil
29 maart 8:55
Dezelfde regeling die in Belgie wordt toegepast ook bij ons toepassen. Degene die bovenaan staan nu als kampioen uitroepen. En degene die nu op een degradatieplaats staan gaan degraderen. En ook de periode kampioen mee laten promoveren. Dit komt prima uit qua aantallen teams.
Frank
28 maart 20:17
Als de regering dinsdag besluit om de maatregelen te verlengen tot 1 juni, dan zal de KNVB toch wel zo slim zijn om de amateurvoetbalcomperitie te beëindigen. Gezondheid van spelers, begeleiders en supporters staat voorop. Wat de hoge heren dan verder beslissen laat ik aan hen over,. Ik zou zeggen: jammer, volgend seizoen nieuwe kansen met dezelfde indeling.
John Ooms
27 maart 16:35
In België zijn alle amateur en jeugdwedstrijden er voor de rest van het seizoen uitgegooid. Alles onder 1A en 1B (Lommel SK) is in België "amateurs". Wat gaat de KNVB doen?
henk
27 maart 9:39
beter wachten tot alles achter de rug is
Willem-Jan
25 maart 9:39
Hoe gaan we anderhalve meter van elkaar blijven bij voetbal? Einduitslag: 55-43?
Puk
24 maart 16:45
Vraag me af hoe de Knvb dat voor zich ziet voetballen zonder publiek en het omkleden van spelers.