Commerciële voetbalscholen welkom in Eindhoven, maar moeten wel de hoofdprijs betalen

Commerciële voetbalscholen krijgen voet aan de grond in gemeente Eindhoven, maar moeten daarvoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden die gemeente Eindhoven stelt. Eén daarvan is dat ze sportaccommodaties alleen kunnen huren voor de hoofdprijs. Zo meldt Studio040.

Eerder wilde voetbalvereniging vv Gestel toestemming om samen te werken met de commerciële voetbalschool Soccer Academy Eindhoven. De voetbalclub wilde het terrein onderverhuren aan de voetbalschool, ook om de eigen financiële problemen op te lossen. Maar daarmee ging de gemeente niet akkoord.

De gemeente verhuurt het terrein namelijk aan de vereniging voor een bedrag dat onder de kostprijs ligt. Dit omdat de vereniging een maatschappelijk doel heeft: namelijk het aanbieden van breedtesportactiviteiten.

Commerciële tarieven
Samen met de KNVB en de Eindhovense Sportraad (ESR) is nu besloten dat commerciële voetbalscholen wel het terrein van voetbalverenigingen mogen huren, maar alleen tegen commerciële tarieven die ruim boven die kostprijs van de accomodaties liggen. Daarnaast zijn er nog andere regels.

Zo mogen jonge voetballers alleen bij een voetbalschool aansluiten, als ze ook lid zijn van een voetbalvereniging. De commerciële voetbalscholen moeten trainers hebben met een bepaald opleidingsniveau en ook moeten de scholen zich houden aan KNVB-reglementen rond de scouting van jonge talenten en samenwerkingen met verenigingen.

Breedtesport
Die eisen stelt de gemeente, omdat de angst is dat commerciële voetbalscholen te veel gaan zorgen voor topsportklimaat bij verenigingen. Dat terwijl de gemeente juist wil inzetten op breedtesport: sporten op een manier die vooral voor het plezier is, waar ook ruimte is voor kinderen en jongeren die misschien minder getalenteerd zijn.

Met de huidige regels denken gemeente Eindhoven, KNVB en ESR dat de commerciële voetbalscholen een goede toevoeging kunnen vormen in het Eindhovense sportlandschap, namelijk door bij te dragen voor betere kwaliteit van het voetbal, zonder dat het ten koste gaat van het plezier van de sportende jeugd.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Expert
15 september 23:26
De reactie van Brugmans is wel terecht ! Voetbalscholen gaan commerciële prijzen betalen om een accommodatie te huren en de commerciële tennisscholen, hockeyscholen en andere commerciële sport aanbieders niet! De knvb zou zich moeten richten op voetbalscholen die “snel” geld willen maken en spelers en ouders een “worst” voorhouden! De goede voetbalscholen, die spelers van ieder niveau bewust beter willen maken worden daar de dupe van! Richt een overkoepelende organisatie op onder auspiciën van de knvb die een keurmerk aan de voetbalscholen hangt. Keur ze op diverse facetten van trainen, accommodatie, materialen, geschoolde kaderleden, visie, missie, pedagogiek etc. Ouders kunnen dan bewust een keuze maken waar ze hun kind onderbrengen (of niet)!
Oneerlijk?
15 september 12:19
Ik heb de bedragen gezien bij sommige voetbalscholen. Het is allemaal sterke verhalen en oh je zoon is echt goed. Hij kan het echt halen en 9 van de 10 keer is het allemaal denken aan de eigen zakken vullen. Triest maar de ouders moeten ook nuchter denken aub. Zorg dat het bij plezier blijft en geen verplichting.
Herman Brugmans
15 september 11:24
Het is wel een oneerlijke concurrentie met hockey en tennis die wel voor de normale tarieven huren!
Patries
14 september 21:49
Idd past niet bij het verenigingsleven commerciële partijen paaien ouders met lege beloftes en vangen bij die 1 of 2 talentjes veel geld over de rug van kinderen.
Gerard
14 september 17:05
Voetbalscholen moeten wegblijven bij de voetbalverenigingen. Ze willen teveel macht krijgen helaas. De voetbalvereniging is nog altijd de baas!!