Column Thieu Vlemmix: 'UNA’S BESTE: geslaagd experiment in Zeelst'

Deelacties:

UNA’s beste spelers ooit. Onder die noemer hebben de UNA leden via hun eigen UNA website in twee etappes kunnen kiezen voor de beste spelers in de historie van de club. Een werkgroep stelde daartoe vooraf een ‘voorlopige’ lijst samen met mogelijke kandidaten.

(door Thieu Vlemmix)In de eerste ronde konden de leden hun keuze maken uit die lijst van een vijftigtal uitblinkers uit allerlei periodes van de club. Maar ze mochten daar ook elk een eigen favoriet aan toevoegen. Op grond van het principe ‘de meeste stemmen gelden‘, kwam zo voor de tweede ronde een definitieve lijst van vijfendertig tot stand: de tien meest gestemde voorhoedespelers, tien middenvelders, tien achterhoedespelers en vijf keepers. Opnieuw konden de leden via UNA’s website stemmen. Nu voor het finale resultaat, de beste 3 spelers van elke linie, het schavotje.  

Het slotresultaat (meest gekozene wordt nummer 1, etc.) werd op de website  in drie fases gepresenteerd, elk speler met foto en een korte karakteristiek. Op 28 maart degenen die als derde eindigden: keeper Ben Sleddens, achterhoedespeler Dragan Thijssens, middenvelder Twan Notten en voorhoedespeler Frans Weijers. Twee dagen later de nummers twee: Petar Stoskovic, Eelco Horsten, Peer van den Nieuwenhof en Torino Hunte. Tenslotte op 1 april spelers voor het hoogste schavotje: keeper Frank Dingen, verdediger Jack Sandkuijl, middenvelder Laudir Curiël en aanvaller Frank Weijers. Tenslotte werd ook nog een zogenaamd ‘dreamteam’ samengesteld. Omdat er geen spelers met een gelijk aantal keuzestemmen eindigden, een beetje voorspelbaar, als volgt:

Doel: Frank Dingen. Verdediging: Eelco Horsten, Jack Sandkuijl, Dragan Thijssens en Pieter Jan Scheerlinck. Middenveld: Peer van den Nieuwenhof, Laudir Curiël en Twan Notten. Aanval: Frans Weijers, Frank Weijers en Torino Hunte.  

Wat de vereniging hiermee vooral wilde bereiken, is dat UNA in deze corona voetbalslapte weer meer onder de supporters zal gaan leven en dat de website als veelgebruikt communicatiemiddel zal dienen. De respons was boven verwachting, waarbij men ook op facebook de discussie aanging. Conclusie, om met voorzitter Peter Smetsers te spreken:”een groot succes”. Een uniek en geslaagd experiment bij UNA dus.                 

Natuurlijk zullen er veel voormalige voetballers van UNA 1 met de nodige verwachting en soms ook met scepsis of de nodige jaloezie en tenslotte misschien wel met teleurstelling naar de foto’s en de teksten bij deze ‘UNA’s beste’ hebben gekeken. Zich eerst afvagend, ‘kom ik er ook in voor’? En later, ‘waarom kom ik mijn naam niet tegen’?

Onvergetelijke namen
Dikwijls komen ze voort uit de zo succesvolle UNA elftallen van de laatste tientallen jaren. Maar ook vanuit andere lichtingen. Een aantal namen? Lambert Maassen bijvoorbeeld. Waarom heeft hij niet het geschopt tot de tweede ronde? Misschien vanwege zijn slechts korte periode bij UNA? De Strijpenaar met een Zeelsters huwelijk stond wel op de eerste lijst maar kwam dus niet verder. De vergetelheid? Benjamin van Wanrooij, een hele goeie rechterspits toch?

Een flink aantal jaren daarvoor. Martijn van de Rijt, hij stond wel op de startlijst, een geweldige middenvelder. En uit diezelfde linie, Ritchie Schiffer; allebei toppers, in hun periode heersers op het middenveld. En de veelzijdige Erwin van Oudenhoven dan (centraal achterin, back, middenveld)? Misschien is het wel aardig en zeker illustratief om een passage weer te geven uit een verslag van november 2003, met deze laatste drie kanjers maar zeker ook ‘ene’ Ruud Spooren in de hoofdrol. Het is veelzeggend.   

Potdicht
Vooraf is het goed om te weten dat ‘t gaat om een wedstrijd tegen Baronie (3 landstitels), op dat moment koploper in de Hoofdklasse B. Bij de eerdere seizoenstart in Breda, werd UNA gekleineerd (4-0) en in de krant weggezet als een ‘café ploegje’. De passage uit het verslag van de return in Zeelst, het is 16 november: “Het bleek al gauw dat UNA er niet over piekerde om zich aan te passen. Durfde dat ook, omdat het zich kon verlaten op een potdichte achterhoede. Vooral het uitstekende en rustige spel van Erwin van Oudenhoven, de vervanger van de geschorste Ron Dirks in het verdedigingscentrum, was een openbaring en opsteker van belang. Op het middenveld gingen Martijn van de Rijt (opnieuw sterk en voorop in het gevecht) en Ritchie Schiffer vol overgave de strijd aan”.

U wilt weten hoe dat afliep? Nou, aanvankelijk zat het - ondanks al die pluspunten - UNA niet mee. Sven Weijers kreeg tweemaal twijfelachtig geel en UNA stond plots met z’n tienen. Desondanks creëerde de ploeg van trainer Paul van de Palen kans op kans. Vlak voor de pauze - Weijers was nog niet het veld afgestuurd - scoorde deze uit een zwiepende voorzet van Ruud Spooren de 1-0. Ruud Spooren (hij stond nota bene op de 1e lijst van UNA’s beste, maar haalde niet genoeg punten), speelt een formidabele wedstrijd en scoort nummer 2 (2-0) en 3. Het wordt tenslotte 3-1. En darmee komen de Baronnen verdomd goed weg. Een conclusie of vergelijk? Natuurlijk is de keuze van Torino Hunte op links onomstreden, maar degenen die de fantastische Ruud Spooren deze dag hebben gezien, zouden misschien toch gaan twijfelen.  

Even verder met de opsomming van kandidaten die het niet haalden. Rinse Wiekema. Tot voor kort werd de geboren Groninger nog bewierookt in een AVE interview. Waarom niet Niels Vreven, een uitstekende linksback toch? En voormalig ‘UNA man’ van het jaar Glenn Schapendonk. De heel complete aanvaller Carlo Vorstenbosch, Gert-Jan van Gerwen, onze redder in Waalwijk tegen Papendrecht. Zo kunnen we er wel twintig noemen, die in een rij van onvergetelijke spelers van UNA 1 thuishoren.

Die discussie zal nooit stoppen!

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Thieu
09 april 13:55
Geen naam 'UNA-fan'? Je hebt een beetje gelijk. Er zijn er inderdaad geweest die diverse familieleden hadden opgetrommeld. Die zijn grotendeels geschrapt omdat ze niet voldeden de voorwaarde van senior lidmaatschap UNA of Supportersvereniging.
Rob Soers
09 april 13:55
Eens met una fan. En leuk dat andere ook aan bod komen. Waren ook toppers
m.tops vlemmix
09 april 12:40
helemaal met lambert v.d bliek eens
Thieu
09 april 11:26
Lambert, dan heb jij precies begrepen wat een belangrijke was om dit te schrijven!
Lambert vd Bliek
09 april 11:17
Mooi verwoord. Ook de opeenvolging van het stemmen op de UNA spelers met de verwerking van de ' afvallers'. Waarbij de ' afvallers' toch leuk neergezet worden. Bedankt Thieu.