Column over respect voor de scheidsrechter: 'Scheids, je moet naar Specsavers!'

Deelacties:

N.a.v. het incident van afgelopen weekend waar een 70-jarige scheidsrechter werd mishandeld, kregen we de onderstaande column binnen op onze redactie.

Niet alleen bij het seniorenvoetbal is het gaande maar ook bij jeugdvoetbal gebeuren de gekste dingen langs de lijn. De KNVB komt al volop scheidsrechters te kort en op deze manier wordt het probleem alleen maar groter, jonge 'talentvolle' scheidsrechters haken op een gegeven moment af, nadat ze bij regelmaat worden geconfronteerd met aantijgingen binnen en buiten het veld!  

Column
Zaterdagmiddag, een lekker potje amateurvoetbal. RKVVO JO19-1 – Geldrop JO19-2. * Twee teams die strijden voor de winst, ouders en supporters langs de lijn, en een scheidsrechter die… meteen na het eerste fluitsignaal al voor alles wordt uitgemaakt. "Hé scheids, ben je blind?!" klinkt het vanaf de tribune. De grensrechter krijgt er ook van langs: "Vlag omhoog, man! Ben je bang of zo?"

Het hoort er blijkbaar bij. Verbaal geweld richting scheidsrechters en grensrechters wordt in het amateurvoetbal net zo normaal gevonden als een broodje bal in de kantine. Maar laten we eerlijk zijn: het is compleet doorgeschoten. Iedere zaterdag en zondag worden vrijwilligers – want dat zijn het, vrijwilligers! – afgeblaft alsof ze de WK-finale hebben verpest.

Is het een verkeerde ingooi? Een vermeende buitenspellijn? Een overtreding net buiten de zestien? Ongeacht de beslissing vliegen de verwijten door de lucht. En het mooiste? De grootste schreeuwers weten zelf amper de spelregels, maar denken wel dat ze beter fluiten dan Björn Kuipers in zijn beste dagen. En dan heb je de echte idioten. De types die na de wedstrijd nog even verhaal komen halen in de kleedkamer. Die scheidsrechters bedreigen of een vlaggende ouder of vrijwilliger voor leugenaar, bedrieger of nazi uitmaken. Dát is de grens, en die wordt veel te vaak overschreden. Geen wonder dat steeds minder mensen het fluiten of vlaggen nog zien zitten.

Waar zijn we mee bezig? We klagen dat er te weinig scheidsrechters zijn, maar jagen ze zelf weg. Voetbal is emotie, ja. Maar respect is de basis. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd. Zonder grensrechters geen eerlijke wedstrijd. Misschien moeten we dat eens gaan inzien voordat het te laat is.

Dus de volgende keer dat je de neiging hebt om te schreeuwen: adem eens in, tel eens tot tien en hou je mond. Of beter nog: trek zelf een keer dat scheidsrechtersfluitje om en stap het veld op. Kijken hoe lang je het volhoudt. En als je daar geen zin in hebt? Prima. Maar verpest dan de hobby van een ander ook niet.

*Fictieve wedstrijd

Jouw reactie?


Theo Hutting
18 februari 12:56
het respect voor de vrijwilligers in welke functie dan ook is ver te zoeken. wij vrijwilligers dragen de club een warm hart toe maar waardering daarvoor is ver te zoeken
Schut
18 februari 7:47
Ik ben zelf scheidsrechter en heb gelukkig geen ervaring met dit soort negatieve situaties. Ik ga altijd vooraf even beide kleedkamers in en geef aan dat wr zeker wel wat gezegd mag worden, maar klaar is klaar. Ook heb ik destijds van Roelof Luinge geleerd iedere situatie expliciet te beoordelen. Dus kort commentaar, “das niks”, “goed duel”, “ga door”, of als het wel wat is fluiten natuurlijk. Ik ervaar dat teams dat prettig vinden. Maar ook bij mij schieten de tranen kn de ogen bij het verhaal van de beste man van 70. Schandalig gedrag. Ik geniet gelukkig ieder weekend van mn hobby.
Albert
17 februari 20:13
Ben zelf ook scheidsrechter en denk zelf ook wel eens waarom sta ik hier eigenlijk. Het is een mooie hobby maar wordt steeds moeilijker om door te gaan elk weekend.
Peter Spetgens
16 februari 19:29
Voetbal is de enige sport waar het spelregelboekje niet gebruikt wordt. Gewoon de regels hanteren, vanaf de eerste seconde. En optreden tegen ongewenst gedrag van supporters, begeleiding, spelers, bestuurders maar zeker ook (club)officials. Bij ongewenst gedrag niet waarschuwen maar optreden. Bij een herhaling royeren als lid van de KNVB en een algeheel levenslang sportparkverbod. GENOEG = GENOEG!!!!!
Gerard van Brakel
15 februari 16:13
Zelf ben ik bijna 78 jaar en niet meer de snelste maar nog steeds actief bij jeugd en senioren. Sommige hebben een te kort lontje en onlangs moest ik in een vriendschappelijke wedstrijd 3 spelers wegsturen en dan praat je over kinderen van nog geen 14 jaar. Maar de meeste wedstrijden zijn leuk en geniet ik iedere week dat ik mag fluiten. Binnenkort maak ik de 60 seizoenen vol en met nog veel plezier.
Club scheids.
15 februari 14:27
Uiteraard helemaal mee eens met het artikel, maar ik ben wel van mening de clubs en ook zeker de KNVB de hand in eigen boezem moeten steken!
Jan
13 februari 22:04
Of de scheidsrechter nou jong, oud of wat dan ook. Je blijft met je poten er van af.
Ex-scheids 2
13 februari 19:02
Alles draait om waarde, normen en respect. Helaas is dit heel vaak erg ver te zoeken in het hedendaagse amateurvoetbal waardoor ik enkele jaren geleden ben gestopt met fluiten. Ze zoeken het maar lekker uit.
John Ooms
13 februari 14:14
Alles wat hier onderstaande is waar. Korte lontjes, lokale verdelers, spelers die hun fatsoen thuis hebben gelaten. Maar ook de op amateur niveau niet uit te voeren hands- en buitenspelregels. Vereenvoudig die en beperk het tot een afgebakend gebied bijv. het 16 meter gebied. Maar geen regel waarbij je tig camera's en VAR personeel bij nodig hebt. En vooral elke vorm van mogelijke interpretatie er uit halen, 22 spelers in het veld een arbitrale trio, tig man op de bank en publiek langs de lijn probeer dat Maar als stand alone scheids te regiseren. Sterkte voor alle onheus bejegende scheidsrechters.
Henri
12 februari 15:59
Hoe moeilijk het is om een voetbalwedstrijd precies volgens de regels van de KNVB te leiden, blijkt elke zondagavond weer als we onze professionele scheidsrechters aan het werk zien. Ook daar worden fouten gemaakt door de scheidsrechters en de VAR. Wat mag je dan verwachten van een welwillende amateur scheidsrechter. Commentaar, schelden en zelfs bedreigingen of geweld ten op zichtte van scheidsrechter wordt vaak nog goed gepraat door te stellen dat voetbal emotie is. Maar voetbal is helemaal geen emotie! Het is gewoon maar een spelletje. Dat daarbij sommigen hun opgekropte emoties en frustraties op zaterdag of zondag menen te mogen afreageren op de scheidsrechter en zijn assistenten is belachelijk en te zielig voor woorden. Als je je emoties niet op een normale manier kan uiten, dan is het toch echt tijd dat je eens een bezoekje aan een psycholoog of psychiater brengt. En anders kun je nog altijd de aanschaf van een boksbal overwegen.
Jo vangeffen
12 februari 15:45
Een zeer goed schijven
Rene
12 februari 15:28
Dit moet stoppen. Laten we het mooiste spelletje van heel de wereld koesteren. Daar horen 22 spelers en een scheidsrechter bij. Toon respect aan de leidsman. Zonder scheids geen wedstrijd. Malloten zijn het die dit doen!
ex scheids
12 februari 13:38
beste vrijwillige scheidsrechters doe net als ik en ga een andere leuke hobby kiezen, en laat die zogenaamde ,,sterren"" vinden ze van zichzelf jou zondag niet verpesten wordt van kwaad tot erger lekker zelf uit laten zoeken als ze willen voetballen op zondag
Speler
12 februari 13:38
Je ziet het bij elke wedstrijd. Van die opgewonden standjes die 90 minuten lang tegen de scheids lopen te schreeuwen onder het mom van: ''Voetbal is emotie''. Dat soort mensen verzieken het voetbal.
Scheidsrechter
12 februari 13:24
👍🏼
FCES
12 februari 13:22
is knap van de tribune, ze hebben bij RKVVO geen tribune😂
Theo
12 februari 11:59
Teams/spelers die dit gedrag vertonen, schorsen en twee jaar lang verplicht iedere zaterdag of zondag laten fluiten. Zeker in de B categorie waar het overgrote gedeelte van de spelers op het veld absoluut niet op de hoogte is van de nieuwste spelregels, kan dit een win win situatie zijn. Wel eens met @ de andere kant, dat een aantal clubscheidsrechters / grensrechters van bepaalde verenigingen zichzelf ook in de spiegel mogen kijken over neutraal fluiten is ook zeker waar. Zeker in de kelderklasse, wat boeit het wie er wint. Fluit/vlag neutraal het boeit niet wie er wint en ook dan zullen er nog fouten worden gemaakt.
Nico
12 februari 11:56
Ik Ben clubscheids en na dit incident begin in te twijfelen door te gaan... gelukkig nooit geweld mee gemaakt maar commentaar krijg je altijd. Het incident met rood wit en de braak is vreselijk. Sterkte aan het slachtoffer
Jack
12 februari 10:59
Precies dit, het is te gek voor woorden, Godfried een scheidsrechter die al jaren lang zijn sporen heeft verdiend , ik hoop echt dat de dader een zware pijp zal roken. Wat er ook gebeurt respecteer elkaar zowel spelers , publiek ,assistenten maar zeker een scheidsrechter. Ze zullen nooit bewust een foute beslissing nemen. Godfried heel veel sterkte met je herstel.
De andere kant
12 februari 10:18
Helemaal eens met bovenstaande. Maar er zijn helaas ook genoeg voorbeelden waarbij clubscheidsrechters en grensrechters de boel bewust besodemieteren. Twee weken geleden nog een jeugdwedstrijd gezien waarbij de grensrechter voor buitenspel vlagt terwijl de speler gewoon nog op eigen helft staat. En dan glashard volhouden dat het buitenspel is. Ik ben er van overtuigd dat wanneer er ook ‘eerlijk’ gevlagd en gefloten wordt de incidenten af zullen nemen. De knvb moet ook eens in de spiegel kijken een 78 jarige scheidsrechter is niet meer in staat om een wedstrijd van standaardteams te fluiten. Zowel fysiek als ook geestelijk kan dit niet meer. Het gaan gewoon te snel.