Column Noud van Buul: Rood Wit V rode lantaarndrager tegen wil en dank!

2018: Ook in ons kampioensjaar van 2018 bij RKSV Heeze waren zowel RKVVO als Rood Wit V. lastige tegenstanders waar wij veelal grote problemen mee hadden. Maar welke spelers van toen treffen we nu nog aan in beide teams?

De Rood Wit V selectie van zeventien spelers nu heeft nog zes spelers van de selectie van drie jaar geleden. Belangrijke spelers van toen zijn om uiteenlopende redenen niet (meer) ter beschikking: Jordy Maas; Jim van Beek; Batuhan  Günüç en Gideon Pieschel. Als tegenstander van Rood Wit V moest je altijd alert zijn: er voor zorgen dat je rest-verdediging op orde was; je goed was in de omschakeling  en pogen de counter er uit te halen. Met Gideon Pieschel en zeer zeker Jan van Hout hadden zij belangrijke wapens om te spelen zoals ze speelden. Batuhan  Günüç was een belangrijke middenvelder. En de overige spelers speelden voornamelijk in dienst van het elftal. Het gevaar kwam dus vooral vanuit de counter of in de omschakeling met de snelheid in de voorhoede via Jan van Hout en Gideon Pieschel; dit waren de twee  belangrijkste pionnen die aan banden moesten worden gelegd! Ze waren steeds in beweging om acties te maken via rushes en / of ze werden in de diepte aangespeeld.

De RKVVO selectie van nu heeft nog vijf troeven van toen in de selectie die voor deze wedstrijd uit zestien spelers bestaat. Belangrijke spelers van toen zijn ook om uiteenlopende redenen niet (meer) ter beschikking: Jordan Bujitu, Bas van Doormalen, Mark Vruggink en Jorrit Mol. Het Oerse gevaar drie jaar geleden was ook de omschakeling van balbezit tegenstander naar balbezit en via de counter. Spelers die zich dan zeer zeker onderscheiden: Martijn van Dijk en Jordan Bujitu met hun snelheid en technische vaardigheid. Daarbij kunnen we ook vermelden spits Sanders een rechtspoot; snel met en zonder bal; goed in de afwerking en ook een slimme speler.  Maar ook Vruggink, die vaak de voornaamste opbouwer was, wist zich te onderscheiden. En van Doormalen die zich bij balbezit en balbezit tegenstander ook niet onbetuigd liet. De bezetting voor doel sprak mij zeer aan; ik veronderstel trainingsarbeid die zich in de wedstrijd uitbetaalde.

30 oktober 2021, Rood Wit V. – RKVVO: 1-3

Na vijf minuten komt er een kansje uit het niets voor Luuk Oosterbosch van RKVVO maar de bal gaat breed door het vijfmetergebied. Vijf minuten later een corner voor Rood Wit maar keeper Verhoeven verlengt met één vuist de bal naar de zijkant. Twee minuten later een dieptepass  van Bram van de Velden maar RKVVO spits Sanders weet deze niet te verzilveren.
RKVVO lijkt het initiatief meer naar zich toe te trekken. Maar voor ik al mijn kladgegevens genoteerd heb slaat het ook weer om. In de 17e minuut komt er een voorzet waar RW speler Giovanni van Bladel net niet bij kan. Een enkele keer weet RW V druk te zetten op de achterste lijn; de tegenstander is dan genoopt onbehouwen uit te verdedigen.

Enkele minuten later een venijnig afstandsschot van Thom Mandigers waar doelman Wouter Verhoeven grote problemen mee heeft en de bal komt voor de voeten van spits van Hout die scoort maar de goal wordt op advies van de grensrechter geannuleerd. Nog in dezelfde minuut een mogelijkheid aan de andere zijde maar ook de Oerse aanval gaat net voorlangs en ook hier geeft de assistent scheidsrechter offside aan. Halverwege de eerste helft schitterend werk van voorhoedespeler Finn van Gulik van de thuisploeg op de vierkante meter aan het zestienmetergebied en hij geeft Verhoeven geen kans: 1-0.

Net voor het half uur een verre ingooi van Michael Damman maar Jan van Hout mikt over. In dezelfde minuut haalt Niek Rijkers – de rechter flankverdediger van de bezoekers – de achterlijn; geeft een voorzet maar zijn mede voorwaartsen zijn niet op het juiste moment op de juiste plaats. Ik dacht net “die nr 15 Martijn van Dijk wordt weinig in het spel betrokken; laat hem maar meer zwerven” maar dan is hij nadrukkelijk aanwezig en scoort de gelijkmaker: trekt naar binnen en laag in de verre hoek: 1-1. Na deze gelijke stand voor even het initiatief weer meer bij de bezoekers: hadden zij een penalty verdiend in de 40e minuut?; en... drie minuten later breekt RKVVO uit, discutabel buitenspel? De Korzebewoners zijn kwetsbaar achterin; dit uit zich vaak als van der Velden of van Sambeek met een steekpass de voorwaartsen weten te bereiken.

Vlak na rust wordt van Hout teruggefloten wegens buitenspel. De “lange bal” wordt door beide ploegen veelvuldig gehanteerd. In de 51e minuut komt er een voorzet vlak voor doel langs; de verdedigers en keeper van de thuisclub grijpen niet in en Benn Soetens kopt tegen de paal. Drie minuten later is het wel raak als Luuk Oosterbosch ploeggenoot van Dijk aanspeelt; deze schiet slecht in maar de bal verdwijnt via verdediger Stef Schellekens in het doel: 1-2. Dan een fase dat beide ploegen driftig wisselen; bij beide ploegen is voorts ook waarneembaar “drie hoog; twee wijd.” RKVVO herpakt zich het beste: van Dijk, Sanders en Luuk Soetens met vlak daarachter Luc van Run laten zien echt wel te kunnen aanvallen. Rood Wit V. kan daar te weinig tegenoverstellen; het is weinig hoogstaand werkvoetbal. Het middenveld van de thuisploeg geeft te vaak niet thuis, ook een dirigent van weleer wordt daar node gemist.

Gaat RKVVO met iets verzorgder spel met de “lucky goal” deze wedstrijd beslissen?
In de 87e minuut zet spits Sanders de goalie van de thuisploeg nog aan het werk maar deze redt knap. In blessuretijd schiet van Dijk tegen keeper Jesse Bertrams aan maar komt opnieuw in balbezit en geeft de meegekomen Niek Rijkers een niet te missen kans: 1-3.

RKVVO heeft de opwaartse lijn ingezet; Rood Wit Veldhoven dat in de eerste drie competitiewedstrijden de complimenten kreeg van de tegenstanders dient zich snel te herpakken want hetgeen zij vanavond lieten zien was te weinig om in de tweede klas te blijven. Hopelijk zijn de geblesseerde spelers van nu snel weer terug!