Derby is in de volksmond een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. Deftig en koel omschreven. Dan ga je compleet voorbij aan de beladen lagen daaronder, omdat de aanhangers van beide teams in het dagelijks leven zo dicht bij elkaar staan. Alleen het voorspel is vaak fascinerend of ludiek. Een verdwenen middencirkel, doelpalen van kleur verandert of zelfs de deurmat van de voorzitter. Foto's van pasgeborene blinkend in de clubkleding. Herinneringen, sappige verhalen in de Punter of 't Loeierke. Hints verstopt op plaatselijke of sociale media. Verdacht aantal appjes op de etherfrequentie als bron van opwinding. Felle of juist grappige anekdotes bij aankomst. Hoogoplopende emoties, totaal los van de realiteit, de mogelijke waarheid.
Wie trakteert er straks wie. Wie loopt er boos, witheet weg nadat zijn club kansloos, vol pech of door een gevalletje wel of geen buitenspel, wel of geen penalty heeft verloren. Wie herpakt zich na wat lood in de schoenen of schraapt moed voor de derde helft. Wie danst er op de muziek of verlaat de kantine in extase na een machtig mooie flirt. Wie vertrekt er na het laatste rondje met de gedachte van ach ja volgende keer wij of heeft een grijns van oor tot oor. Wie heeft er geen zin om maandag zijn mobiel te raadplegen, heeft een kater of is ondersteboven van de rangen en standen. Wie danst er zelfs zonder de muziek, groet Jan en alleman en leeft in een roes naar het volgend weekend.
Zie je de beelden al voor je, zie je de bal al rollen bij de bekerwedstrijden tussen De Weebosch versus De Raven, Terlo - Bergeijk en De Valk SV Valkenswaard. Of bij Vessem - DEES, SVSOS - EDN'56, Boxtel - ODC en zeker ook Bladella tegen Reusel Sport. Met het eindsignaal als begin van veel moois, tot diep in de avond.
Auteur; van de schrijver van Verhalenbundel Blozend Blij
© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.
Jouw reactie?
Blozend Blij
De verzorger