Column Dol op Voetbal: ‘eerbetoon aan de linkspoten’

Deelacties:

Noem het sierlijk, noem het gracieus, onvoorspelbaar, grillig en adembenemend.

Een aarde zonder grenzen, de wereld verbaast, huiskamers, voetbalvelden en pleintjes betovert. Zoveel verhalen die je normaal naar het rijk der fabelen verwijst of afdoet als dronken gezwam in de kantine, in de ruimte.
Nee, niet hier, met mijn ogen dicht zie ik Redondo, Puskas, Messi en Maradona het veld oversteken met een slalom langs spelers die omvallen of naar een bal zoeken die allang is verdwenen. De steekpass als kunstvorm, het gekrulde schot wat met precisie in de bovenhoek ploft.

De lange, grijpgrage handen van de keepers ten spijt. Buitenkantjes die patstellingen omzeilen leiden tot chaos bij de tegenpartij, tot wanhoop bij hun trainer. Nooit ontgonnen paden, in de stijl van Willem van Hanegem, veranderen in oerkreten van puur genot.

Ontstaan op pleintjes, bij schuurtjes, een trainingsveld van Magischaten JO7/7 of komend van volslagen overgeslagen oorden voeren deze linkspoten ons naar onbestaanbaar verklaard geluk, naar een blijvende herinnering op je netvlies. De oorsprong, de kern, het geluk zonder geld. Mag het licht aan, het veld vol ballen, iedereen krioelt door elkaar heen. Behalve die ene !

Van de auteur van de (voetbal) roman: De erfenis van Karlijn'

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Rob Meulendijks
16 november 15:09
Van alle linkspoten was Peerke Scheepers van VV Geldrop by far de allerbeste en topscorer allertijden van het Nederlands Amateurelftal
Dolopvoetbal
03 november 11:10
Verschijnt er een vervolg op deze column ? Over rechtsbenige, over het (nood)lot van het Wereldkampioenschap voetbal, over de verhalen uit de derde helft ?
Dolopvoetbal
28 oktober 16:28
Zondag bij Rkdsv tegen vv Vessem speciale aandacht voor 2 hele fijne linksbenige, bij wit Sam Linnemans, bij groen Hein v Diessen, spelers met een gouden hart en fluwelen touch.
Dolopvoetbal
27 oktober 11:17
Uit de oude doos, Ad Vleuten kon de ballen als een fijnzinnige biljarter neerleggen waar je maar wou. Zelf trainer geweest van Silaz, Jorg, Dick, Kevin, Greg, Hein, Sam, Jorn, Jan, Rens en Joran, heerlijk elftal met speciale kwaliteiten en, of bevliegingen.
VAN HET TRAINERSGILDE(vervolg)
25 oktober 14:21
Van Geldrop: Rob Meulendijks, hoe kon ik die vergeten ......
Van het trainersgilde.
25 oktober 13:25
Ik heb er nog een aantal voor de top tien: Hans Hermans Reusel Sport Does van Veen DBS Rob Visser DBS Wim van Gerven DBS Hans Cox Bergeijk Rob van Woerkum Bergeijk Ivo Moerenhout Heeze (En waarom kan ik nu niet op de naam komen van die linkspoot van Geldrop .....) Maak je keuze ........
Dolopvoetbal
24 oktober 10:22
Helemaal goed, Spoordonkse Boys heeft altijd bijzondere voetballers voortgebracht
Spoordonkse Boys
24 oktober 9:13
@DOLOPVOETBAL André van Gerven en Wim van Gerven speelden lang tijd samen bij Spoordonkse Boys, en later ook nog even bij DBS. Het waren echter geen broers, en zelfs geen familie van elkaar. André was een veel scorende middenvelder die het team vaak op sleeptouw nam. Wim moest het meer hebben van een individuele actie vanaf de linkervleugel, waarmee hij een wedstrijd kon beslissen.
Ricardo
23 oktober 13:42
Onbetwist de beste speler allertijden. Diego!
Dolopvoetbal
22 oktober 21:22
Evenals Andre v Gerwen, broers dacht ik, die deed daar niet voor onder.
Dolopvoetbal
22 oktober 20:57
Ben reuze benieuwd welke linkspoot de lezers hier naar voren schuiven als de beste ooit, zelf nog gevoetbald tegen Wim v Gerwen, als die zijn dag had was hij nauwelijks af te stoppen.