Clubvader Henk Magendans: ‘Nieuw Woensel klaar voor verhuizing’

Deel dit bericht via:

Voordat we Henk aan het woord laten over een eventueel vertrek van Nieuw Woensel naar het sportpark van WODAN, even een introductie.
Als we de naam Nieuw Woensel uitspreken, dan wordt deze direct gelinkt aan de helaas veel te vroeg overleden trainer Jan Paaymans. Paaymans kende in de jaren negentig als trainer vele successen en bracht de club van de zesde naar de tweede klasse. Oud-speler en huidig bestuurslid Henk Magendans maakte het tijdperk Paaymans van dichtbij mee. Anno 2020 is bloemenverkoper Magendans nog steeds actief binnen Nieuw Woensel en waakt hij als een vader over de club.

Wisselend
Magendans streek midden jaren tachtig als voetballer neer bij Nieuw Woensel. Naast de diverse promoties bereikte Magendans in 1992 met Nieuw Woensel ook - als eerste amateurclub op derde klasse niveau - het grote KNVB-bekertoernooi. Daarin moest het aantreden tegen FC Eindhoven, Roda JC en Fortuna Sittard. Later wisselde Magendans mooie tijden af met mindere periodes. Eind 2000 bivakkeerde Nieuw Woensel in de vijfde klasse en was de club op sterven na dood. Vervolgens heeft een aantal mensen de club bij de hand genomen, waardoor Nieuw Woensel in een tijdsbestek van vijf jaar promoveerde van de vijfde naar de eerste klasse. Na een periode met vele successen, kwam Nieuw Woensel opnieuw in een vrije val terecht. Spelers en sponsoren verlieten de club, waardoor de geelzwarten in vier seizoenen tijd weer afdaalde naar de kelder van het amateurvoetbal. Anno 2020 speelt Nieuw Woensel nog steeds op dit niveau en kent het onder trainer Marcel van de Kamp een goed seizoen. Nieuw Woensel staat momenteel bovenaan in de competitie en wordt gezien als een van de titelkandidaten. De club is uitermate tevreden over de diensten van de hoofdtrainer en het bestuur heeft onlangs zijn contract met drie seizoenen verlengd. 

Verhuizing
De club is al jarenlang in gevecht met de gemeente Eindhoven voor een kunstgrasveld, dat er maar niet wil komen. Nu, anno 2020, staat de club voor een nieuwe uitdaging. De gemeente Eindhoven heeft het voorstel gedaan om Nieuw Woensel te verhuizen naar het sportpark van WODAN. Al geruime tijd wordt er door de gemeente naar een oplossing gezocht omtrent het failliete WODAN en het sportpark. De club is na de fusie tussen WVVZ en ESV (in 2012) in verval geraakt. De nieuwe fusieclub WODAN dacht met ruim 1.300 leden en het nieuwe sportpark een stap naar de top van het amateurvoetbal te kunnen maken. Na vier jaar zakte het ledenaantal echter naar 800 en anno 2020 telt de club nog maar een kleine 400 leden.

Als het aan het Eindhovense stadsbestuur ligt, valt aan het eind dit seizoen het doek voor WODAN. De club is bankroet en kampt met een grote schuld. Maar het nieuwe bestuur van WODAN denkt daar anders over en wil graag een doorstart maken. Zij zien, onder leiding van voorzitter Ben Albinus, voldoende aanknopingspunten voor deze doorstart. Maar volgens het stadsbestuur is dit alles niet haalbaar.

Nieuw Woensel werd al eens eerder in verband gebracht met WODAN. Een aantal jaren geleden ketste een verhuizing van Nieuw Woensel naar het sportpark op Eindhoven-Noord af na tegenstand van de leden. Het ging toen om een fusie tussen beide clubs, wat de leden van Nieuw Woensel niet zien zitten. Nu de gemeente de stekker uit WODAN wil trekken is de weg vrij voor een verhuizing naar het sportpark in Eindhoven-Noord. Henk: “De weg is inderdaad vrij en inmiddels is er al een aantal gesprekken geweest. We staan als club achter een verhuizing.” Maar de gemeente ziet graag dat beide clubs gaan fuseren, wat de leden van Nieuw Woensel niet zien zitten “Een fusie is inderdaad geen optie, omdat Nieuw Woensel zijn eigen identiteit wil behouden. De club heeft een geelzwart hart. Natuurlijk zijn de huidige leden van WODAN welkom bij onze club, mits ze de normen en waarden van Nieuw Woensel kunnen respecteren.”

Een verhuizing naar een veel groter sportpark betekent meer verantwoordelijkheid. Kan de club dit in de toekomst waarborgen? “Aangezien Nieuw Woensel uit zijn jasje groeit op het huidige sportpark en de accommodatie aan vernieuwing toe is, is een verhuizing een logische stap. De overeenkomst met de gemeente Eindhoven moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, om daadwerkelijk over te gaan naar het sportpark van WODAN. Samen met onze leden hebben we de voorwaarden gesteld en iedereen binnen Nieuw Woensel heeft hiermee ingestemd.”
Naast de verantwoordelijkheid voor het exploiteren van een groter sportpark, is het voor de gemeente Eindhoven ook belangrijk dat de club het allemaal financieel kan dragen. Henk: "Momenteel heeft onze club 450 leden. Wij verwachten dat door de verhuizing er wel een aantal afvallen, maar er komen ook nieuwe leden bij. Nieuw Woensel is financieel een gezonde vereniging en daarnaast zijn wij bezig het bestuur uit te breiden, zodat we met een mooi team de toekomst tegemoet kunnen gaan.”

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Guido Kanters
27 februari 22:11
André Rappa heeft zeker een goed punt. De de leden laten stemmen, terwijl alles al rond was dat Nieuw Woensel naar de velden van Wodan zouden vertrekken. Stemmen om daar naar toe te gaan was dus een wassen neus. Politiek spelletje clubvader Henk.
Andre Rappa
26 februari 20:39
<p>Niet iedereen heeft hier mee ingestemd en volgens mij is het nog niet 100% rond of heb ik dat verkeerd gehoord. Vorige week bij stemming misschien dat financi&euml;le plaatje intussen wel klopt of is daar ook weer iets verzwegen. Je bent hier geen bloemen aan het venten Henk vertel het verhaaltje zo als het is want de club moet het wel langer volhouden als een weekje voordat hij uitgebloeid is.</p>
Leon van der sanden
26 februari 20:18
Bedankt magdendans over 2 jaar zijn wij ook kapot
Leon van der sanden
26 februari 20:15
Over 2 jaar zijn we ook bedankt magendans