Campagne oud-profs over het gevaar van koppen

Een aantal oud-profvoetballers in Engeland heeft zich achter een campagne geschaard die wijst op het gevaar van koppen. Met een zeven punten tellend actieplan kan de veiligheid voor spelers al op korte termijn verbeteren.

De kans is voor profvoetballers 3,5 keer groter dat zij een ernstige hersenaandoening krijgen dan voor anderen. Dat heeft recent onderzoek aangetoond.

Het gevaar van koppen
Enkelvoudig international Chris Sutton is een van de voorvechters van de campagne. Zijn vader Mike, die ooit ook profvoetbal was, kampt met zware dementie. “Het gaat mijn vader niet meer redden en ik weet niet wat mij te wachten staat. Maar misschien help ik mijn kinderen hier wel mee”, zegt de oud-spits.

Sutton is columnist van de Daily Mail. De krant publiceerde eerder deze week een lijst van zeven punten op om hersenschade bij voetballers te voorkomen. Ook voormalig topspits Gary Lineker steunt de maatregelen. “Ik heb in mijn jeugd nooit gekopt omdat ik me toen al bewust was van de gevaren”, zegt Lineker.

Eerste club meldde zich al
Een van de onderdelen van de campagne is het aantal kopballen op trainingen te beperken tot maximaal twintig. Amateurclub Wroxham meldde op 18 november als eerste de maatregel voor alle teams in te voeren. Mark Bright is bij de club jeugdtrainer. De oud-spits van Leicester City en Crystal Palace, laat zijn spelers niet meer koppen.

“Die ballen komen met 50 of 60 kilometer per uur op de kinderen af. En dan rennen zij er zelf ook nog eens met 10 of 15 kilometer per uur op af. Dan kun je wel nagaan dat er sprake is van een flinke impact“, zegt Bright.

“Ik heb me verdiept in de studies over dementie en voetballers. Sindsdien voelt het als een plicht om bij te dragen aan een verandering in het voetbal. Het spel heeft mij veel gegeven en zo kan ik iets terugdoen.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?