Buitenspel / Topper van toen: Jur Rademakers

Deelacties:

Toppers in het amateurvoetbal zijn er voldoende, met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw, toen het amateurvoetbal meer centraal stond dan in de huidige tijd.
Met de nieuwe ontwikkelingen is er voor de huidige amateurvoetballer meer dan alleen voetbal. Vaak hoor je van oud- amateurvoetballers niet zo veel meer. Sommigen zijn trainer geworden en sommigen vervullen een taak binnen een club. Maar het overgrote deel is niet of nauwelijks meer betrokken bij het amateurvoetbal.  

We hebben een speurtocht gemaakt in het verleden en enkele namen zijn ondertussen al de revue gepasseerd op Amateurvoetbaleindhoven. Deze keer is het de beurt aan Jur Rademakers.

Als we meteen met de deur in huis vallen, kunnen we melden dat Rademakers na zijn voetbalcarrière niet heeft stilgezeten. De 40-jarige ex-middenvelder heeft onlangs een uitzonderlijke prestatie geleverd door de top van de Mount Everest te bereiken. Het beklimmen van deze berg is immers niet zonder gevaar. Maar blijkbaar is Rademakers altijd in voor extremen als het gaat op sportgebied.

Carrière
Rademakers doorliep de jeugd bij FC Eindhoven en kwam één wedstrijd voor het eerste uit. Later speelde hij voor de drie Valkenswaardse clubs: SV Valkenswaard, De Valk en RKVV Dommelen. Als voetballer stond Rademakers bekend als een slimme en gelouterde middenvelder. Elke trainer die Rademakers in zijn gelederen heeft gehad. is vol lof over hem. Geen praatjes, correct en altijd heersend en effectief als speler. Hij wist als geen ander een wedstrijd te lezen en haalde op het juiste moment uit als de wedstrijd daarom vroeg. Kortom, een verlengstuk voor elke trainer op het veld.

We stellen Jur een aantal vragen over het leven na het voetbal als eerste elftalspeler.

Stel je nog even nader voor aan het Amateurvoetbaleindhoven-publiek:
Ik ben Jur Rademakers, geboren in het ziekenhuis in Eindhoven, maar altijd in Valkenswaard gewoond. Samen met mijn vriendin Desiree Das hebben we een 8-jarige dochter Pepper.

Wat doe je nu in het dagelijks leven:
Ik ben ondernemer, al vanaf het moment dat ik mijn opleiding “Hogere Informatica” heb afgerond. Na diverse bedrijven en een aantal succesvolle verkopen, ben ik nu betrokken bij Edubookers, Expivi, We Produce en PB Protection. Totaal verschillende bedrijven, maar ze zijn allemaal gerelateerd aan internet. Van opleidingen en trainingen, e-commerce, bedrijfskleding tot 3D. Maar de afgelopen twee jaar heb ik me vooral beziggehouden met mijn project '7 Summits 1 Year'. Proberen de hoogste berg van ieder continent in één jaar te beklimmen. Na een voortvarend begin eind 2019 met de beklimming van Mount Vinson en Aconcagua, kwam corona op ons pad. Gelukkig heb ik dit jaar de Mount Everest en Denali kunnen beklimmen. Nog drie te gaan dus!

Hoe is het leven vergaan -tot nu toe- zonder actief te zijn als eerste elftal speler: 
Af en toe mis ik het voetbal zeker nog. Maar voor mij was het een bewuste keuze om te gaan trainen voor mijn 7 summits project. Dit gaat vooral om duur trainingen en voetbal is toch meer explosief. Ik was al eens een volledig jaar gestopt, maar heb toen aan het einde van het seizoen nog met Dommelen gevoetbald. Het jaar daarna zou ik ook nog meedoen als ze niet genoeg mensen hadden, maar uiteindelijk speelde ik nog bijna elke week. Ik heb dus genoeg te doen met mijn werk en de andere uitdagingen die ik bedacht heb. Maar stiekem zou ik toch nog wel eens tegen een balletje aan willen trappen. ;-)

Volg je het amateurvoetbal (met name eerste elftallen) nog op de voet: 
Heel eerlijk, ben ik nooit meer op het voetbalveld geweest. Niet omdat ik het niet wil, maar meer omdat er altijd wel wat te doen is. Ook corona heeft natuurlijk veel impact gehad op het voetballen en in die tijd kon ik dus ook niet gaan kijken. Maar ik lees natuurlijk wel nog regelmatig jullie site en soms heb ik nog contact met wat spelers.

Hoogtepunten als eerste elftal speler: 
Ik heb veel mooie momenten mee mogen maken in mijn voetbalcarrière. Bij iedere club waar ik kwam, zijn we het eerste jaar kampioen geworden. Bij Wilhelmina in de eerste klasse, bij Dommelen in de vijfde klasse, bij Valkenswaard in de vierde klasse en bij de Valk weer in de eerste klasse.

Er zijn twee momenten die me het meest bij zijn gebleven. De eerste is bij Wilhelmina, waarbij we na vijf gewonnen wedstrijden de topper speelden tegen Groene Ster. Uiteindelijk wonnen we die wedstrijd met 1-3 en ik had ze alle drie gemaakt. Het tweede moment is in mijn eerste jaar bij Dommelen, dat we periodekampioen konden worden tegen Knegselse Boys. We stonden met 0-1 achter en in de 80ste minuut scoorde ik de 1-1. In de 85ste minuut kregen we een vrije trap op de 16-meter en ik ging hem nemen. Ik riep tegen Freek Swinnen dat hij bij de tweede paal moest gaan staan, maar schoot de bal uiteindelijk snoeihard in de verre kruising.

Dieptepunten als eerste elftal speler:
Degradatie met Valkenswaard en Dommelen. Beide volledig onnodig, maar soms zit alles tegen in een seizoen.

Meest bijgebleven spelers uit je spelersloopbaan:
Natuurlijk Rob van Poppel, die mijn maatje was bij Valkenswaard. We konden elkaar blind vinden en het was een genot om met hem samen te spelen. Verder heb ik veel gelachen en genoten om samen te spelen met Ronnie Dirks en Bart van Limpt. Zij hebben me toch nog wat dingen geleerd op mijn oude dag. Maar heb nog zoveel spelers waar ik veel respect voor had, te veel om hier allemaal te noemen.

Meest bijgebleven trainers uit je spelersloopbaan:
Mario Verlijsdonk denk ik wel het meest, die trainer had alle vertrouwen in mijn bij Eindhoven en liet me als tweede jaars B met het tweede meespelen. Maar natuurlijk ook Chris van de Donk, die voetballen vaak vergeleek met dingen als seks of je vrouw. Verder veel respect en geleerd van Tonnie van den Dungen, Paul Firet en natuurlijk Eric van der Palen. Ik heb eigenlijk altijd gevoetbald voor trainers waar ik het fijn vond om mee te werken. Anders dan was het niet mijn plek om daar te spelen.

Privé

Je hebt onlangs een opmerkelijk prestatie geleverd door de top van de Mount Everest te bereiken en daarnaast heb je nog een aantal bergen beklommen. Vanwaar deze uitdaging:
Een heel aantal jaren geleden verkocht ik mijn bedrijf, je zou verwachten dat ik het dan rustiger aan ging doen, maar dat was niet zo. Ik ben in een heel aantal nieuwe bedrijven gestapt en bij sommige was ik nog dagelijks bezig met uitvoerende werkzaamheden. Het voetballen begon ook op zijn einde te lopen voor mij, niet dat het fysiek niet meer kon, maar de uitdaging was er wel een beetje uit. Ik zocht dus een nieuwe uitdaging om vol voor te gaan en hard voor te trainen. Ik reis graag en kom al van jongs af aan in de bergen met mijn ouders. Dus besloot ik de ultieme uitdaging aan te gaan om de hoogste berg van ieder continent te beklimmen, in één jaar!

Dit jaar was de Everest weer open en stonden we 1 juni op de top, na twee maanden op de berg te zijn geweest. Op 16 juni stonden we alweer op de top van de volgende berg: Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. Die combinatie van bergen is nog nooit in één jaar gedaan door Nederlanders. Dat geeft aan hoe zwaar het is!

Kort

Amateurvoetbal:
Ik heb er heel wat jaren van kunnen genieten, van de vijfde klasse t/m de hoofdklasse. Voor mij was niet altijd het belangrijkste om op het hoogste niveau te spelen. Ik genoot ook van bijvoorbeeld een opa of oma die me in het dorp aanspraken over de wedstrijd van komende zondag. Hoe geweldig is dat!

Corona:
Voor veel mensen een moeilijke tijd. Voor mij betekende het dat ik de zeven bergen niet in een jaar zou kunnen gaan beklimmen. Ik had namelijk Vinson en Aconcagua al gedaan en toen kwam Corona. Even schakelen, want i.p.v. genieten na een jaar trainen, kon ik weer opnieuw een jaar trainen om fit te blijven voor de bergen. Ook ging ik weer gewoon aan het werk. Maar dat heeft me ook weer veel nieuwe kansen gegeven bij de bedrijven, dus ik heb genoeg uitdaging gehad in het afgelopen jaar. Hopelijk kunnen we binnenkort weer reizen, want ik wil graag de overgebleven drie bergen dit jaar nog beklimmen.

Tot slot

Wie zou zie je graag willen zien in deze rubriek:
Jeroen Hakkens, samen speelde we bij het Kempisch Elftal en hebben we een prachtige tijd gehad. Ooit ben ik hem nog wel tegen gekomen, maar ben benieuwd hoe zijn voetbalcarrière is geweest!

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Frank v Oers
05 oktober 13:04
Een topper als speler destijds en als mens!
Joop
05 oktober 0:42
Als de Gemeente Valkenswaard ooit nog eens een prijs uitgeeft voor de persoon, die sportief en zakelijk de Gemeente als inwoner in het daglicht heeft gezet met zijn daden, dan zal Jur daarvoor zeker een nominatie verdienen.