Buitenspel/topper van toen: Jeroen Schilders

Deelacties:

Toppers in het amateurvoetbal zijn er voldoende, met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw, toen het amateurvoetbal meer centraal stond dan in de huidige tijd. Met de nieuwe ontwikkelingen is er voor de huidige amateurvoetballer meer dan alleen voetbal.
Vaak hoor je van oud-amateurvoetballers niet zo veel meer. Sommigen zijn trainer geworden en sommigen vervullen een taak binnen een club. Maar het overgrote deel is niet of nauwelijks meer betrokken bij het amateurvoetbal.  

We hebben een speurtocht gemaakt in het verleden en uit de vele namen zijn we in de eerste editie begonnen met Nick van den Heuvel. Daarna zijn Ritchie Schiffer, Mark Sleddens, Martijn van de Rijt, Niels van Woerkum, Paul Purchel, Maikel Kluytmans, Gebr. Van den Dungen, Gebr. Rooyakkers, Hans Waterschoot en Evert Spitters de revue gepasseerd. In deze editie is het de beurt aan Jeroen Schilders, oud speler van vv Bladella die in 2015 stopte als selectiespeler.

Clubicoon
Jeroen Schilders speelde meer dan 600 wedstrijden in het vaandelteam van Bladella en maakte als verdediger bijna 150 doelpunten. Binnen de club wordt hij gezien als een van de beste spelers aller tijden. Met zijn voetbalkwaliteiten als centrale verdediger werd hij ieder seizoen in verband gebracht met andere clubs, maar Schilders bleef, ondanks de aanbiedingen met het grote geld, Bladella trouw. In 2010 werd Jeroen verkozen tot beste amateurvoetballer van het jaar.

Na het afscheid als selectiespeler in 2015 heeft Jeroen nog een aantal jaren gespeeld in het derde en vierde elftal van Bladella. Maar de knieklachten werden dusdanig dat Jeroen heeft moeten besluiten om definitief te stoppen met voetballen. Hij is nog wel actief binnen de club en traint momenteel de JO19-1 en verzorgt extra techniektrainingen voor de jeugd op vrijdagavond.
We stellen Jeroen een aantal vragen over het leven na het voetbal als 1e elftalspeler.

Stel je even nader voor aan het Amateurvoetbaleindhoven-publiek:
Jeroen Schilders dus, 45 jaar, geboren in Eindhoven en opgegroeid en woonachtig in Bladel. Getrouwd met Ellen, samen hebben we een dochter Eef (19) en een zoon Rob (17).

Wat doe je nu in het dagelijks leven:
Ik ben bedrijfsleider bij Schoonmaakbedrijf Roefs uit Bladel.
Mijn vriend Roland Roefs begon rond zijn 18de een glazenwassersbedrijf. Ik ging er als bijbaantje werken op zaterdag. Een paar jaar later waren we op zaterdag met 15 parttime glazenwassers. In 1996 vroeg Roland of ik fulltime bij hem kwam werken. Van klein glazenwassersbedrijfje zijn we inmiddels uitgegroeid naar een allround schoonmaakbedrijf met 200 werknemers.


Hoe is het leven tot nu toe vergaan zonder actief te zijn als 1e elftal speler: 

Het is in het begin wel even wennen, ik heb er altijd van genoten om naar zondag 14.30 toe te leven, maar ik heb 600 wedstrijden in het eerste mogen spelen, dus dan mag je niet klagen vind ik. Tot vorig jaar heb ik met een aantal oud eerste elftalspelers nog in het 4de gespeeld, dat was ook altijd erg gezellig. De kleedlokaalhumor en het voetballen zelf, dat mis ik wel.

Je hebt onlangs moeten besluiten om definitief te stoppen met voetballen. Dat moet een grote teleurstelling voor je zijn geweest:
Dat was wel even schikken ja. Ik doe graag aan actieve sporten zoals tennis, als een orthopeed dan zegt dat het verstandiger is om het wat rustiger aan te gaan doen i.v.m. kraakbeen letsel, en dat daar de komende jaren niks aan te doen is, dan is dat wel even een domper ja. Gelukkig kan ik mijn energie nog een beetje kwijt bij het trainen van Bladella O19-1.

Volg je het amateurvoetbal (met name 1e elftallen) nog op de voet: 
Nee, niet echt. Ik ga wel regelmatig naar ons eerste kijken, maar daar blijft het wel bij.

Carrière

Hoogtepunten als 1e elftal speler:
Kampioenschap met Bladella bij Rood-Wit in 1997, promotiewedstrijd tegen de Valk in 2005, en het kampioenschap in 2010. Verder de vele derby’s tegen Reusel-Sport.

Dieptepunten als 1e elftal speler:
In 2003 scheurde ik mijn voorste kruisband af bij de Valk. Verder heb ik alles wel een keer verrekt of gescheurd, maar dat hoort schijnbaar bij een lange voetbalcarrière.

Meest bijgebleven spelers uit je spelersloopbaan:
Toen ik bij de selectie kwam als jong manneke, hadden we bij Bladella een linksbuiten, Martin Pleging. Op een training zag je hem niet, hij zat volgens mij ook het liefste op de bank als wissel bij wedstrijden. Maar als hij dan in het veld kwam en begon aan zijn rushes vanaf de middenlijn, ging het publiek erachter staan, en dan scoorde hij vaak snoeihard met zijn linker, hij was niet te stoppen als hij er zin in had.

Meest bijgebleven trainers uit je spelersloopbaan:
In de jeugd kregen we training van Cees van Hintum, die liet ons oefeningen doen van Wiel Coerver. Oefeningen die ik nu nog steeds zelf gebruik bij mijn trainingen. Bij de senioren is John Smetsers me wel bijgebleven, fanatieke trainer die ons eigenlijk voor het eerst leerde om een wedstrijd “te lezen”, veel van geleerd op tactisch gebied. Maar de beste was toch wel Johan van Spreuwel, wedstrijdbesprekingen waren altijd top en tactisch ook zeer sterk.

Waarom ben je Bladella altijd trouw gebleven, gezien je ieder seizoen benaderd werd door grote clubs in Nederland en België:
In een dorp als Bladel groei je op met “clubbinding”, je voetbalt met je vrienden, je wil later in het eerste spelen en je bent dan een voorbeeld voor de jeugdspelers. Er lopen mensen rond die alles voor de club doen en er tig uren in steken (bijv. Peer Hooijen). Ook mijn ouders vonden het ook altijd leuk om naar het eerste te gaan kijken, en kijk maar eens naar onderstaande foto, daar kan toch geen ambitie of geld tegenop.

Tot slot

Hoe kijk je tegen het huidige amateurvoetbal aan:
Je kunt aan de kwaliteit zien, dat de generatie van nu niet veel voetbaluren hebben gemaakt in hun jeugdjaren. Een goede speler word je namelijk niet van twee keer in de week trainen, maar door elke dag op een pleintje te voetballen. Wij speelden vroeger het spel “rattenkeutel”, je moest dan in je eentje iedereen voorbij pingelen en scoren op 1 doel. We hadden het toen niet in de gaten, maar het is de beste trainingsvorm die je maar kunt doen.
Voetbal is voor de meeste ook bijzaak geworden, sommige melden zich al af omdat ze naar de verjaardag van oma moeten. Ik had vroeger een vriendinnetje die haar verjaardag vierde op een trainingsavond, ik zei “ik kan niet komen, want we moeten trainen”. Dat begreep ze niet, het is uiteindelijk ook niks geworden!

Wat zou jij deze sport adviseren:
Pas structureel techniektrainingen toe bij de jeugd. Bekijk de filmpjes van Wiel Coerver of Nelson de Kok en ga ermee aan de gang. Als je geen baas bent over de bal, geen mannetje kunt passeren, dan kun je het verschil niet maken in een wedstrijd en is het voetbal ook vaak niet om aan te zien. Ik kijk voetbal voor Messi, en niet voor Sven van Beek, die bang is als hij de middenlijn over moet dribbelen.

Wie zou zie je graag willen zien in deze rubriek?
Artur Kox van Reusel-Sport, ik wil wel eens weten of hij blijvend letsel heeft opgelopen van de keren dat ik per ongeluk op zijn knie landde, ha ha.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?