Buitenspel / Topper van toen: Jeroen Hakkens

Deelacties:

Toppers in het amateurvoetbal zijn er voldoende, met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw, toen het amateurvoetbal meer centraal stond dan in de huidige tijd.
Met de nieuwe ontwikkelingen is er voor de huidige amateurvoetballer meer dan alleen voetbal. Vaak hoor je van oud-amateurvoetballers niet zo veel meer. Sommigen zijn trainer geworden en sommigen vervullen een taak binnen een club. Maar het overgrote deel is niet of nauwelijks meer betrokken bij het amateurvoetbal. We hebben een speurtocht gemaakt in het verleden en enkele namen zijn ondertussen al de revue gepasseerd op Amateurvoetbaleindhoven. Deze keer is het de beurt aan Jeroen Hakkens.

Jeroen Hakkens sloot in 2019 zijn carrière als veldvoetballer af bij EFC. Hakkens kwam voor diverse clubs uit in Nederland en in België. Naast zijn carrière als veldvoetballer kent Hakkens ook een rijk verleden als zaalvoetballer waar hij jarenlang in de top acteerde. In 2018 sloot de aanvaller uit Eersel zich aan als speler/coach bij de huidige promovendus in de eredivisie BE’79. Dit met groot succes. Waar de club uit Berkel-Enschot al jaren aanhikte tegen promotie naar de eredivisie, klaarde Hakkens als eindverantwoordelijke direct de klus. Nu de competitie weer volop aan de gang is kan BE’79 zich onder Hakkens goed meten op dit niveau.

We stellen Jeroen een aantal vragen over het leven na het voetbal als eerste elftalspeler in het veldvoetbal en over zijn functie als coach bij BE’79.

Stel je even nader voor aan het Amateurvoetbaleindhoven-publiek:
Ik ben Jeroen Hakkens, 40 jaar en ik woon samen met mijn vrouw Carly en onze 3 kinderen, Ryan, Mitch en Norah in het mooiste dorp van de Kempen, Eersel. Voetballen neemt nog steeds een groot deel van mijn dagelijkse leven in beslag. Ik ben naast Trainer/Coach van BE’79, ook begeleider bij mijn voetballende zoontjes. Ze spelen bij EFC in de jeugd en daar ben ik dan ook twee avonden en op zaterdagochtend zoveel mogelijk aanwezig. De zondagen vrij, dat is na jarenlang verplichtingen wel een heerlijk gevoel.

Wat doe je nu in het dagelijks leven:
Naast mijn passie voor voetballen, ben ik docent Sport & Bewegen op Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard. Een fantastische school met een prachtig sportgebouw, waar ik mijn vak al 13 jaar met veel plezier mag uitoefenen. Ik geniet ervan om elke dag met sport bezig te zijn en de daarbij aanwezige interactie met de kinderen en de collega’s.

Hoe is het leven vergaan -tot nu toe- zonder actief te zijn als 1e elftal speler in het veldvoetbal: 
Af en toe ben ik op zaterdag/zondag nog wel eens toeschouwer bij een amateurclub waar ik in het verleden heb gespeeld. Ze nodigen me vaak uit om nog eens te komen. Waar ik ook heb gespeeld, ik heb er altijd een goed contact aan overgehouden. Als ik dan langs de lijn sta, komen de herinneringen weer boven en besef ik me, hoe mooi het is om op de groene mat te staan als voetballer.

Voor welke clubs heb je gespeeld zowel in de zaal als op het veld:
In de zaal bij: DZC/TC&O, FC Eindhoven, KK Malle, Proost Lierse, Gelko Hasselt en BE’79.

Op het veld: DOSKO’32, PSV, FC Eindhoven, Branddonk SK, FC Turnhout, FC Gierle, EFC.

Hoogtepunten als 1e elftal speler (zaal/veld): 
Mijn hoogtepunt binnen het zaalvoetballen is natuurlijk het spelen voor het Nederlands Zaalvoetbalteam. Voor je eigen land uitkomen is het mooiste wat er is. Daarnaast geniet ik van de vele doelpunten die ik heb kunnen maken bij de clubs waarvoor ik heb gespeeld. De prijs van beste zaalvoetballer uit deze regio ontvangen, op het amateurvoetbalgala, was ook een mooie herinnering.  

Als we de hoogtepunten binnen het veldvoetbal gaan benoemen, dan ben trots op het feit dat ik in de jeugd bij twee BVO’S heb gespeeld, PSV en FC Eindhoven. Voordat ik hier terecht kwam ben ik vanaf mijn 3,5 jarige leeftijd begonnen met voetballen bij Dosko’32. Maar het grootste deel van mijn hoogtepunten liggen toch in het Belgische voetbal. Ik ben hier 16 jaar actief geweest en 4 kampioenschappen gevierd. 1x met Branddonk SK uit Retie en 3x met FC Turnhout. Bij Branddonk ben ik 10 jaar actief geweest en bij FC Turnhout 3 jaar. In deze 3 seizoenen bij FC Turnhout, heb ik 96 doelpunten gemaakt. Deze blijven wel hangen op mijn netvlies.

Dieptepunten als 1e elftal speler (zaal/veld):
Het dieptepunt binnen het zaalvoetballen is de stopzetting van de competitie vanwege corona. In dat seizoen stonden we met BE’79 ongeslagen bovenaan, met een straatlengte voorsprong, we hadden nog 1 overwinning nodig om het kampioenschap te vieren. Geen kampioenschap, geen kampioenswedstrijd en daar bovenop behaalde we in dat seizoen ook de landelijke bekerfinale. Ook die is nooit gespeeld. 

Dieptepunt binnen het veldvoetballen is misschien wel dat ik nooit bij een Betaalde Voetbal Organisatie in een eerste team heb gespeeld. Ik heb hiervoor, zowel in Nederland als in België, wel de kans gehad. Maar toen andere keuzes gemaakt.   

Meest bijgebleven spelers uit je spelersloopbaan (zaal/veld):
De Meest bijgebleven speler uit mijn spelersloopbaan komt uit België. Ik heb met Rob Soffers, Belgische speler, jaren bij Branddonk SK gespeeld. Dit was echt een topspeler die elke amateurclub graag binnen eigen gelederen zou willen hebben. 

Meest bijgebleven trainers uit je spelersloopbaan (zaal/veld):
De Meest bijgebleven trainer komt eveneens uit België en is Frank Belmans. Ik speelde onder hem bij KK Malle (zaal) en FC Turnhout (veld). Dit betekende dat ik Frank 6 dagen in de week zag, dat was ‘bijna’ meer dan mijn vriendin destijds.  

Speler/coach

Je bent bij BE’79 begonnen als speler/coach. Speel je nog vaak je wedstrijdjes mee en is/was deze combinatie goed te managen:
Sinds afgelopen seizoen speel ik niet meer mee, na de promotie naar de eredivisie heb ik ervoor gekozen om alleen als Trainer/Coach aan de slag te gaan. Als je de taak als Trainer/Coach goed wil invullen, is de combinatie speler/trainer niet mogelijk. Je kunt binnen de lijnen je ervaring wel delen, maar langs de lijn heb je een veel bredere kijk op het spel en het geheel. Al moet ik zeggen dat de rol van speler/coach me wel goed bevallen is. Je kunt namelijk zelf de trainingen bepalen, de tactiek uitzetten en niet geheel onbelangrijk als voetballer, zelf bepalen hoe lang je speelt en op welke positie, haha. 

Je hebt onlangs je contract verlengt tot medio 2024. Het vertrouwen in Jeroen Hakkens is groot binnen de clubleiding van BE’79:
Ik heb destijds een bewuste keuze gemaakt om naar deze club te verhuizen. De visie die ik voor ogen heb betreffende zaalvoetballen, komt overeen met de visie van de club. We hebben de afgelopen jaren samen de visie en de beoogde doelen bepaald. Het verhaal BE’79 is in dezen nog niet klaar. Ik hoop samen met de mensen binnen de club de doelen te kunnen nastreven. Het vertrouwen in elkaar speelt hierbinnen een belangrijke rol en die is er.      

Waar wil je in de toekomst staan als trainer/coach binnen het zaalvoetbal:
Ik wil Trainer/Coach zijn van een topclub in Nederland of België. Ik moet zeggen dat het me ook wel aanspreekt om ooit bondscoach te worden van het Nederlands Zaalvoetbalteam.

Gaan we je ooit eens zien als hoofdtrainer bij een veldvoetbalclub:
Op dit moment is hier geen ruimte voor. Mijn gezin is het belangrijkste in mijn leven. Dit betekent dat ik het coachen van een zaalvoetbalclub niet kan combineren met een veldvoetbalclub. Ik heb nu gekozen voor een toekomst als coach binnen het zaalvoetballen, maar wie weet in de toekomst.

Kort

Amateurvoetbal:
Vanaf mijn 20e heb ik 18 jaar op amateurniveau gespeeld. Ik heb genoten van de vele supporters lang de lijn die met passie en trots de eigen spelers van hun geliefde amateurclub aanmoedigden. Ik genoot ook van de supporters van de tegenpartij, die het niet eens waren met de doelpunten die ik binnen schoot. Maar vooral de vele vrienden die ik overgehouden heb aan het spelen van dit spelletje. 

Tot slot

Wie zou zie je graag willen zien in deze rubriek?
Laudier Curiël, samen speelden we in de zaal bij CFE/VDL, nu FC Eindhoven. We hebben toen een mooie tijd gehad. We hebben nog contact gehouden, maar de laatste jaren elkaar niet meer gezien. Ik ben benieuwd hoe het met hem gaat.

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Anil Badloe
24 november 9:26
Mooie carrière Jeroen !