Buitenspel/Topper van toen: Evert Spitters

Deelacties:

Toppers in het amateurvoetbal zijn er voldoende, met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw, toen het amateurvoetbal meer centraal stond dan in de huidige tijd. Met de nieuwe ontwikkelingen is er voor de huidige amateurvoetballer meer dan alleen voetbal.
Vaak hoor je van oud-amateurvoetballers niet zo veel meer. Sommigen zijn trainer geworden en sommigen vervullen een taak binnen een club. Maar het overgrote deel is niet of nauwelijks meer betrokken bij het amateurvoetbal.  

We hebben een speurtocht gemaakt in het verleden en uit de vele namen zijn we in de eerste editie begonnen met Nick van den Heuvel. Daarna zijn Ritchie Schiffer, Mark Sleddens, Martijn van de Rijt, Niels van Woerkum, Paul Purchel, Maikel Kluytmans, Gebr. Van den Dungen, Gebr. Rooyakkers en Hans Waterschoot de revue gepasseerd. In deze editie is het de beurt aan Evert Spitters, die op 38-jarige leeftijd stopte als eerste elftalspeler van VV ACHT.

Evert begon zijn voetballoopbaan bij Nieuw Woensel en kwam vervolgens uit voor Geldrop, het Belgische VV Schooten en VV ACHT. In de beginperiode als eerste elftal speler van Nieuw Woensel heeft Spitters nog een stageperiode doorlopen bij Heereveen.

We stellen Evert een aantal vragen over het leven na het voetbal als 1e elftalspeler
 
Stel je even nader voor aan het Amateurvoetbaleindhoven-publiek
Ik ben Evert Spitters, 47 jaar oud, getrouwd met Linda en samen hebben we 2 kinderen Anouk (16) en Luke (15). Geboren en getogen in Eindhoven en tijdens mijn amateurperiode in het eerste elftal heb ik gevoetbald bij Nieuw Woensel, Geldrop, VV Schooten (België) en vv. Acht.

Wat doe je nu in het dagelijks leven
Ik heb een eigen Bewindvoerderskantoor, waarbij ik door het kantongerecht wordt aangesteld als bewindvoerder voor mensen die door diverse redenen hun eigen financiële huishouding tijdelijk of voor langere tijd niet zelfstandig meer kunnen beheren.

Hoe is het leven vergaan -tot nu toe- zonder actief te zijn als 1e elftal speler
Prima, na het stoppen als eerste elftal speler zijn we met nog enkele oud eerste elftal spelers (Paul Purschel, Dennis Asveld, Jurriën Jacobs, Dennis Klaassen), onder de bezielende leiding van Toine Asveld, lager gaan voetballen bij vv. Acht. Om na één jaar maar weer in het 2e te gaan spelen, omdat ’s ochtends om 09.00 uur te verzamelen, om uit te gaan spelen, voor mij persoonlijk toch wat te vroeg was.

Ben je actief binnen het amateurvoetbal
Op dit moment train ik mijn zoon Luke die bij vv. Acht voetbalt. Verder ga ik als ik de tijd heb nog wel eens een wedstrijdje bij Acht kijken.

Volg je het amateurvoetbal (met name 1e elftallen) nog op de voet
Ik volg het nog steeds, maar minder als voorheen. Dit komt natuurlijk ook omdat de mensen en bekenden, die je nog kende van vroeger, inmiddels ook zijn gestopt. Verder is er natuurlijk wel het een en ander veranderd. Niet dat vroeger alles beter was, maar het valt me op dat met name de belangstelling langs de lijn een stuk minder is geworden. De bezetting in de kantine is ook niet meer wat het geweest is. Dit heeft ook zijn voordelen natuurlijk, daar je niet zo lang meer hoeft wachten om een biertje te bestellen. Verder weet ik niet precies hoe het nu gaat doordeweeks, maar in mijn tijd konden we op dinsdag en donderdag na de training uren slap zeveren over allerlei zaken, hierdoor ontstond er vaak een hecht team wat voor elkaar door het vuur wilde gaan.  

Carrière

Hoogtepunten als 1e elftal speler
Diverse promoties via de nacompetitie bij vv. Acht. Het kampioenschap in de hoofdklasse met Geldrop.
Dieptepunten als 1e elftal speler
Dat is uiteraard het overlijden van Jan Paaymans. De meest markante figuur die ik heb meegemaakt in de voetballerij.

Meest bijgebleven spelers uit je spelersloopbaan
Oef, dat zijn er veel. En dan zal ik er waarschijnlijk een aantal vergeten. Sorry alvast.

Bij Nieuw Woensel:
Hans Brankaert. Henk Magendans, Ronald Dekkers. Erwin Raaijmakers en Marc van Kemmenade. Maar ook Victor Verwijst en Jurriën Jacobs, die wisten precies waar ze goed in waren en lieten anderen beter voetballen. Twan van Tuijl, maar dat is meer omdat hij dezelfde voorliefde heeft voor Ouzo als ondergetekende.

Geldrop:
Twan Notten en Rob Meulendijks. Twee geweldige mensen en voetballers, die eind dertig waren toen ze nog met twee vingers in de neus in de hoofdklasse aan het voetballen waren. Echte klasbakken!

Vv Acht:
Dennis Asveld, ouderwetse rechtsbuiten die nog het krijt aan zijn schoenen had. Dit moest ook wel, want anders wist ie niet waar hij moest lopen. Die zijlijn was er niet voor niets.

Paul Purschel: vriend vanaf de lagere school. Paul had de gave net iets langer in de lucht te blijven hangen bij een kopduel als zijn tegenstander. Dit heeft ons destijds promotie naar de 3e klasse opgeleverd. Dit verhaal moeten we nog elke keer aanhoren, als Paul aan zijn anekdotes begint. Hij was en is nog steeds van mening dat er sprake was van iets bovennatuurlijks.

Dennis Klaassen: Geweldige keeper die nergens warm of koud van werd. Bovendien vond hij een muurtje zetten bij vrije trappen maar onzin. En gelijk had ie.

Frans Jan Teurlings: Man met karakter en bovendien altijd in voor een geintje, alleen was hij daar zelf meestal het slachtoffer van. Zo hebben we voor een uitwedstrijd naar Heeze van Frans zijn mobiele telefoon gekregen om deze in de auto op te laden omdat hij zelf geen oplader had. Frans zat in een andere auto en had net weer verkering met zijn oude liefde. We hebben toen alle vrouwen die in zijn adresboek stonden een sms gestuurd dat hij weer vrijgezel was en weer interesse had in een date. Die sms kwam echter ook aan mijn zijn echte vriendin (die niet blij was). We hebben krom gelegen van al die reacties van die meiden. Bij aankomst in Heeze hebben we Frans zijn telefoon keurig opgeladen teruggegeven maar we moesten lopen voor ons leven. Franske was woedend. Na 10 minuten was ie weer bedaard en kwam zelf niet meer bij. Hij vond het wel een goeie, haha. Typisch Frans.

Bart van de Hurk en Robin Bloks:
Jongens die vanuit de jeugd kwamen en er nu nog zitten en trachten nog een beetje de ouderwetse tradities te behouden.

Erwin Koeman, die nog steeds te porren is voor een wedstrijdje, top kerel!.

Verder Jaimy van de Ven, Bertus Pruijmboom , Michel Klassen, Dominique van den Wildenberg en Eric van Gerven.

Meest bijgebleven trainers uit je spelersloopbaan
Uiteraard Jan Paaymans, daar kan ik een boek over schrijven.

Verder Marti van de Tillaar. Een ouderwetse no-nonsense trainer die het spelletje niet te moeilijk benaderde. Eric van de Palen een sociaal en tactisch goede trainer. Bovendien hield Eric ook wel van de derde helft. Nanko Verrijt, een hele aardige gast, die bij Acht toch aardig wat dingen heeft geregeld.

Tot slot

Jan Paaymans
Tja, daar kan ik ‘zoals gezegd’ een boek over schrijven. Jan was een trainer die voor de wedstrijd op was van de zenuwen en soms geen woord meer uit kon brengen. Na twee borrels was dat overigens alweer over. Jan was denk ik ook de enige trainer die het geld dat hij verdiende bij met name Nieuw Woensel ook daadwerkelijk daar achterliet.

Jan stond echter wel voor zijn spelers, of 'zijn jongens', zoals hij ze noemde. Die gingen ook voor hem door het vuur. Dat was zijn kwaliteit. De 'trainingsweekendjes' begin januari waren legendarisch. Het juichen na een doelpunt was geweldig, stond ie gewoon midden op het veld met een sigaretje, waarbij we soms regelmatig hem verzocht hebben het veld te verlaten omdat de scheidsrechter verder wilde. Zoals gezegd hier valt een boek over te schrijven. Prachtige kerel!

Amateurvoetbal uit het verleden
Ik ben benieuwd naar de verhalen van Tiny van Loon. Oud keeper van o.a. de Valk.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?