Buitenspel/Topper van Toen: Artur Kox (Reusel Sport)

Deel dit bericht via:

Toppers in het amateurvoetbal zijn er voldoende, met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw, toen het amateurvoetbal meer centraal stond dan in de huidige tijd. Met de nieuwe ontwikkelingen is er voor de huidige amateurvoetballer meer dan alleen voetbal.
Vaak hoor je van oud-amateurvoetballers niet zo veel meer. Sommigen zijn trainer geworden en sommigen vervullen een taak binnen een club. Maar het overgrote deel is niet of nauwelijks meer betrokken bij het amateurvoetbal.  

We hebben ondertussen al heel wat ‘toppers van toen’ voorbij zien komen. In de vorige editie hebben we Jeroen Schilders aan het woord gezien en in deze editie is het de beurt aan Artur Kox, oud eerste elftalspeler van Reusel Sport die in 2012 op 36-jarige leeftijd afscheid nam als selectiespeler. 


Clubliefde

Artur Kox kwam in totaal zestien seizoenen uit voor het vaandelteam van Reusel Sport en speelde ruim 500 wedstrijden voor de geelzwarten. Kox was in zijn loopbaan als eerste elftalspeler het gezicht van de club. Als aanvoerder was hij de spil die het elftal iedere wedstrijd op sleeptouw nam. Ook voor Kox gold (zoals bij Jeroen Schilders van Bladella) dat er ieder jaar clubs naar zijn diensten hengelden, maar Artur Kox bleef zijn club in zijn loopbaan trouw.

Afscheid
Reusel Sport kende naast Artur Kox nog een aantal sterkhouders binnen het eerste elftal die ook in 2012 stopten als selectiespeler. Roland Adams, Nick Bel, Harm Bruininx en Rob Dirkx beëindigden eveneens hun loopbaan als eerste elftalspeler. Dat was voor de club een flinke aderlating wat achteraf ook bleek, gezien Reusel Sport in 2013 afzakte naar de 4e klasse.
     
We stellen Artur een aantal vragen over het leven na het voetbal als 1e elftalspeler.

Stel je even nader voor aan het Amateurvoetbaleindhoven-publiek: Ik ben Artur Kox, getrouwd met Inge op die kneiterhete dag in 2010 toen Nederland Brazilië uitschakelde op het WK in Zuid-Afrika. Of het verlenging ging worden of niet was eigenlijk het spannendste moment van de dag omdat we net na de wedstrijd de receptie hadden gepland. Iedereen verscheen dus én 20 minuten te laat én behoorlijk aangeschoten! Inge en ik hebben twee kinderen, Roan van 8 en Yara van 5.

Wat doe je nu in het dagelijks leven: Na een heel leven bij de Rabobank (Hilvarenbeek-Oisterwijk, De Kempen en het meest recent Eindhoven) heb ik dan toch eindelijk de stap durven zetten als ondernemer. Op 1 september 2018 ben ik aangesloten als partner bij multi family office Ritzer en Rouw in Veldhoven. Wij zijn vraagbaak en partner voor een exclusief aantal relaties met generatie overschrijdend vermogen. Samen met financiële partners verzorgen wij het asset management, de directe en indirecte investeringen, de structurering van het vermogen, de estate planning, etc.

Hoe is het leven tot nu toe vergaan zonder actief te zijn als 1e elftal speler: Dat bevalt ook weer heel goed, heb het heel erg naar mijn zin! Ik ben druk met mijn werk en allerlei netwerken daaromheen, de kinderen zijn ook al fanatiek aan het sporten (ik train Roan die in de JO9-1 van Reusel Sport speelt), we gaan zeer regelmatig op vakantie en weekendjes weg, doen vaak leuke dingen met vrienden en ik ben ook nog bestuurslid bij Reusel Sport (o.a. penningmeester). Op sportgebied ben ik nog een aantal jaren in het 3e elftal van Reusel Sport actief geweest met de nodige oud-selectiespelers, maar daar ben ik vorig seizoen mee gestopt. Af en toe doe ik nog een keer mee als ze te weinig spelers hebben. Met name de kleedkamerhumor mis ik wel, dat is altijd lachen, gieren brullen. Wel sport ik nog veel, zo’n 4 – 5 keer per week. Dan doe ik voornamelijk aan hardlopen, racefietsen en fitness. En ik golf regelmatig, maar op mijn niveau mag je dat amper een sport noemen.

Na een aantal jaren in een lager elftal te hebben gespeeld heb je onlangs moeten besluiten om definitief te stoppen met voetballen. Dat moet een teleurstelling voor je zijn geweest: Nou, valt mee hoor, ik heb dat besluit zelf genomen. Dat mijn maat Patrick Vrijsen tegelijkertijd stopte maakte het wel wat makkelijker.
Met het derde speelden we nog op een redelijk niveau en dus alle uitwedstrijden om 12.00 uur. Daar kreeg ik gewoon een hekel aan.


Ben je in een bepaalde functie betrokken binnen Reusel Sport:
Uiteraard! Als bestuurslid / penningmeester en daarnaast ben ik samen met Nick Bel en Stan van Gestel trainer bij de JO9-1. Onze zonen spelen daarin, superleuk om die gasten te trainen. Ze zijn lekker fanatiek en vinden voetballen gewoon heel erg leuk.

Volg je het amateurvoetbal (met name 1e elftallen) nog op de voet: Niet op de voet, maar ik volg uiteraard ons eerste elftal wel. Af en toe ga ik nog kijken, ze hebben een jonge talentvolle groep met een enthousiaste trainer die er prima bij past! Daarnaast is het leuk om op maandag de verslagen te lezen op AVE.

Carrière

Hoogtepunten als 1e elftal speler:  Het kampioenschap met Mark Post in 1999 (beste Reusel Sport team waarin ik heb gevoetbald), het kampioenschap met Theo Hageman ergens in 2005 volgens mij, promotie nog een keer met Frans Verbeek, vele memorabele en soms ook knotsgekke derby’s voor veel publiek tegen Bladella, de jaarlijkse weekendjes weg met de  selectie, maar vooral ook de onderlinge sfeer binnen Reusel Sport met een geweldige supportersvereniging en de vele onmisbare vrijwilligers.

Dieptepunten als 1e elftal speler: Als je met eigen jongens een paar keer promoveert weet je dat je ook weer een keer gaat degraderen. Maar er zijn ergere dingen. Het overlijden van Jan van Eekert had een enorme impact binnen onze groep. Het is wel fijn om het binnen een hecht team te kunnen verwerken.

Meest bijgebleven spelers uit je spelersloopbaan: Bij Reusel Sport “munne maat” Patrick (Piet) Vrijsen, de beste spits die Reusel Sport heeft gehad. Die schoot er elk jaar op zijn gemak minstens 20 in. Verder mijn voetbalmaat Rob van Avendonk die momenteel furore maakt bij Bladella 6. Daarnaast heb ik blijvende herinneringen aan de schroefnoppen van Jeroen Schilders, hahaha. Jeroen probeert dat nu goed te maken door een goede vriend van me op sleeptouw te nemen binnen het bedrijf waar hij werkt, dat kan ik dan weer wel waarderen. Maar ff zonder gekheid, Jeroen was natuurlijk buitencategorie op de amateurvelden, die had bij ons denk ik ook wel in de basis gestaan😉. Het waren altijd mooie duels tegen hem.  

Meest bijgebleven trainers uit je spelersloopbaan: Mark Post, Ger Demin en Frans Verbeek waren toptrainers voor Reusel Sport.

Waarom ben je Reusel Sport altijd trouw gebleven, gezien je ieder seizoen benaderd werd door clubs in Nederland en België: Ik heb mijn avontuur en kans gehad bij FC Eindhoven, waar ik 8 jaar heb gevoetbald. Mijn voetbalcarrière in het eerste daar begon en eindigde tegelijkertijd bij Emmen uit, hahaha. Kortom, ik was dus gewoon niet goed genoeg. Toen ik eenmaal terug was bij Reusel Sport, was er geen reden meer voor mij om te verkassen. We hadden een superleuke en goede groep waar we veel succes mee hebben gehad en bovendien was het altijd enorm gezellig. Inge denkt nog altijd met weemoed terug aan de tijd dat er bijna elke donderdag- en zondagavond wel een Reusel Sport feestje was.

Tot slot

Hoe kijk je tegen het huidige amateurvoetbal aan: Oudjes zeggen dat het vroeger allemaal beter was, toch? Iedereen moet gewoon lekker zijn ding doen, maar het niveau wordt er gemiddeld gezien niet beter op denk ik. Hoort ook een beetje bij deze tijd, een goede techniek krijg je niet door veel te oefenen op de Playstation.

Wat wil je het huidige amateurvoetbal adviseren: Veel trainen op techniek dus, vooral bij de jeugd! Ik vind de pannaveldjes op de sportparken wat dat betreft ook wel mooie aanwinsten. Voor de rest niet al te moeilijk doen, vooral niet op 3e klasse niveau: lekker vrij voetballen en tactiek ondergeschikt maken.

Wie zou zie je graag willen zien in deze rubriek? Ik wil Henry Schaefer wel eens zijn verhaal horen doen. Ik heb lang met hem gevoetbald bij FC Eindhoven en kom hem nu nog regelmatig tegen in de Eindhovense zakelijke netwerken. Leuke kerel!

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Supporter bladella
28 januari 9:04
Mooi gesproken artur