‘Mister zaalvoetbal Anil Badloe ‘Van straatschoffie/pleintjesvoetballer naar directeur futsal’
Als we de naam Anil Badloe voorbij zien komen wordt deze direct gelinkt aan het zaalvoetbal/futsal. De 54-jarige Badloe was vroeger zelf een technisch begaafde speler met specifieke kwaliteiten. Na zijn carrière als speler in de top van het zaalvoetbal bleef Badloe betrokken bij deze veelzijdige sport.
Eigen club
Vanuit zijn horecaonderneming in Sporthal Haagdijk richtte hij samen met vrienden ruim 25-jaar geleden een zaalvoetbalvereniging op met de naam ZVV Cibatax. Na een aantal jaren bereikte de club met ‘beperkte middelen’ de eredivisie. Later ging de club fuseren met ZKDS/VDL Groep wat leidde tot een zaalvoetbalbolwerk met een aantal landskampioenschappen op rij. In 2013 ging de naam op in FC Eindhoven, sindsdien vormt de club een bolwerk met de Betaald Voetbal tak van de blauw-witten. Inmiddels is ook de amateurtak van FC Eindhoven hierin opgenomen. Anno 2022 staat er een goed fundament wat heeft geleid tot een opleidingsinstituut voor jonge talentvolle voetballers die naast een opleiding op het veld ook een opleiding genieten in de zaal.
Ambitie
Zijn jongensdroom is uitgekomen en samen met Pieter van der Leegte, Gerard Baetsen en nog enkele zaalvoetbalfanaten probeert Badloe de sport nog meer te professionaliseren.
We gaan terugblikken op zijn carrière als zaalvoetballer en stellen hem een aantal vragen over zijn directeurschap bij FC Eindhoven.
Je carrière als veld en zaalvoetballer, welke clubs heb je allemaal gediend:
Eerst begonnen bij Woenselse Boys op het veld waar ik warme herinneringen aan heb overgehouden. Dat is mijn roots. Hierna nog gespeeld bij RKSV Woensel, DBS en vriendenteam van Veloc. De periodes wisselden zich af omdat ik tussen de bedrijven door ook in de jeugd en A-selecties van FC Eindhoven en Helmond Sport actief was. In de zaal heb ik gespeeld voor Pejoco Boys, KW Tongelreep, Peter Langhout Reizen, DBS, Hooghuis Sport, Molier/Impac, en ZVV Cibatax.
Bij de NZVB bond voor: ZVV Ali Baba en Café restaurant De Leeuw
Hoogtepunten als zaalvoetballer:
Nederlands kampioen met de Brabantse selectie in de jaren tachtig en diverse regionale en landskampioenschappen met Cibatax, CFE Ciba/VDL Groep en FC Eindhoven
Na je actieve loopbaan als veld en zaalvoetballer heb je je volledig gestort op het zaalvoetbal. Je verhaal ‘in een notendop’ van kantine-eigenaar tot directeur futsal.
Toen ik in 1997 begon als horeca-exploitant in sporthal ‘De Haagdijk’ hebben we met o.a. mijn vriend Ashok Debipersad en Gerard Baetsen de zaalvoetbalclub zvv Cibatax opgericht. Vanaf de 2e klasse kampioen geworden en uiteindelijk gepromoveerd naar de eredivisie. Om de laatste stap te zetten zijn we in 2008 een fusie aangegaan met ZKDS/VDL Groep. Deze fusie leidde in 2010 tot het winnen van de Nationale beker en het Nederlands kampioenschap. Intussen hebben we 14 (inter)nationale prijzen gewonnen (5*landskampioenschap, 5*bekerkampioen, 3*supercup, 1*Benecup) En dan hebben we nog niet benoemd dat we 2x zijn doorgedrongen tot de UEFA Elite Round, tussen de absolute fullprofs van Europa. Daarmee zijn we de meest succesvolle club van Nederland. Daar ben ik erg trots op.
Je dieptepunten in het zaalvoetbalDe uitschakeling in 2012 van FC Eindhoven in de Main round van de Champions League in Hongarije door corrupte Azerbaidjanen en Hongaren. Bij de UEFA was bekend, inclusief bewijzen, dat de wedstrijd was omgekocht. Hierdoor werd voor ons de weg naar de Elite Round afgesneden. De UEFA had zelf bewijzen verzameld en verzekerde ons dat ze het tot de bodem zouden uitzoeken. Ze hebben mensen vanuit Zwitserland gestuurd, ze hadden zelf bewijzen en wij hebben de bewijzen ook aangevoerd, desondanks is de kwestie uiteindelijk in een doofpot terecht gekomen. Ongelooflijk! Als ik er aan terug denk kan ik er nog steeds boos om worden.
De meest bijgebleven spelers in het zaalvoetbal
Dat zijn er echt heel veel maar om enkele namen in diverse generaties te noemen:
Bobby Mattitahatiwen (Datarex): Mijn eerste kennismaking met het landelijk topzaalvoetbal. Ik kon deze generatie toppers als 16-jarig mannetje aardig bijbenen en werd zelfs beste speler van een toptoernooi in Schagen. In die periode is de liefde voor het zaalvoetbal begonnen.
Edwin Grunholz: Deze meneer staat op eenzame hoogte. Er zijn mensen die andere spelers in één adem noemen met Grunholz. Hier zou een schorsing of boete op moeten staan….haha.
Rob Vermaas: ik heb zelf bijna op alle niveaus met hem samen gespeeld. Een heerlijke teamplayer met schitterende schijnacties. Als persoon is het ook een jongen van goud.
Najib el Allouchi: de meest complete Nederlandse speler van zijn generatie. Wat heb ik van hem genoten zeg! Het is eeuwig zonde, en ergens verwijt ik het mezelf, dat Najib zijn kwaliteiten niet bij een Europese topclub heeft kunnen laten zien.
Karim Bali: Na Edwin Grunholz misschien de beste speler van de laatste 20 (?) jaar. Zijn generatie, met o.a. Mo Allouch, Oualid Saadouni, Adil Zouthane, Jan Vogels, Lukas Erens en Pieter Grimmelius hebben van Eindhoven de zaalvoetbalhoofdstad van Nederland gemaakt.
De meest bijgebleven trainers in het zaalvoetbal
Nico Spreij, hij was in zijn tijd ver vooruit op tactisch gebied.
Jos de Wit, mijn voorbeeld in het sociale leven en een motivator pur sang.
Jos Dijkstra: Een oud-profvoetballer (ex-PSV), gepassioneerde man die volledig op ging in zijn team en het zaalvoetbal. Rechtdoorzee maar wel fair.
Eric van der Palen, een van de personen die de fusie tussen VDL en Cibatax mogelijk heeft gemaakt.
Het mooiste moment uit je zaalvoetbalcarrièreIn 2011 en 2013 hebben we de UEFA Champions League bereikt tot de laatste 16 beste clubs van Europa. Als zaalvoetbalclubje uit Nederland stonden we in 2011 naast het grote FC Barcelona. De wedstrijden werden gespeeld in Palau Blaugrana, op het complex van Nou Camp. Een diner met de toenmalige president Sandro Rosell van het grote FC Barcelona en op uitnodiging van de club een veldwedstrijd tegen Real Zaragoza mogen bijwonen bijna naast de president in de Super VIP van FC Barcelona. Ik denk dat er weinig (veld- of zaalvoetbal)mensen zijn die dat kunnen zeggen.
Twee jaar later, in 2013, presteerden we het weer om tot de laatste 16 in de UEFA Champions League te reiken. Dit keer tegen Sporting Portugal. De beleving van de Portugese supporters was zo intens, dat heeft diepe indruk gemaakt. Gedurende de gehele wedstrijd leek het wel alsof de hal uit zijn voegen zou barsten. We waren in de periode 2010-2016 een tegenstander dat met beperkte middelen respect heeft afgedwongen bij Europese topclubs als Sporting Lissabon, FC Barcelona en Dynamo Moskou, clubs met vele miljoenen euro’s aan budget.
De sport
Het zaalvoetbal blijft nog een beetje een ‘ondergeschoven kindje’. Hoe staat de sport er momenteel voor en wat verwacht je in de toekomstDe KNVB heeft de laatste Europees Kampioenschap mogen organiseren om de sport een push te geven in Nederland. De landelijke media zijn er op gedoken en we waren op TV te zien op alle sportprogramma’s. Waar ik vooraf bang voor was lijkt waarheid te worden. De KNVB heeft haar hoogtepunt gehad, het futsal stond even in de schijnwerpers en de KNVB heeft alle lof gehad. De media en kijkers zijn het er over eens dat het zaalvoetbal als topsport serieus dient te worden genomen. Echter, de KNVB steekt nu minimale financiën en energie in de toekomst van het zaalvoetbal. De bondscoach die door verkeerde besluiten niet tot de kwartfinales reikte (daar is iedereen het over eens, inclusief hijzelf) heeft in plaats van ontslag, een promotie gehad en is geruisloos technisch manager geworden. Er is nu dus alleen nog maar budget voor een part-time bondscoach. Dat is de harde realiteit, eigenlijk een regelrechte aanfluiting en disrespect naar alle mensen die zich jarenlang inzetten om het futsal nationaal naar een hoger plan proberen te tillen. Vanuit de futsalsport is de roep om een nieuwe bondscoach, de Spanjaard Miguel Andres Moreno…. Ik hoop dat ze hem met respect behandelen en misschien is hij wel degene die ogen kan doen laten openen.
Wat moet er nog gebeuren om de deze sport nog meer te professionaliserenDe KNVB heeft de sleutel tot succes. De KNVB neemt de zaalvoetbalbobo’s binnen de eigen gelederen niet serieus. Vroeger was er een manager zaalvoetbal. Deze functie is een deeltijdbaan geworden. Degene die er zat en nog zit, heeft er 4 portefeuilles bij gekregen. En als je in het achterhoofd weet dat deze manager intern al geen voet aan de grond kreeg, dan zie ik het heel somber in. En deze zelfde poppetjes zijn nog steeds aan het roer. Als de heren Gijs de Jong, Dirk Jan van der Zee en iedereen die daar nog boven staat de zaalvoetbalsport serieus gaan nemen, dan kan het nog iets worden. Het zou verstandig zijn om maar eens met diverse andere ervaringsdeskundigen te gaan praten.
Mening
In de top van het Nederlands zaalvoetbal zien we een ruime meerderheid van spelers met een Marokkaanse achtergrond. Hoe komt dat en is dat goed voor de sport?
Een goede zaalvoetballer dient alle aspecten van het spel te beheersen. Vele Marokkaanse spelers beheersen dat als de besten. Vaak zijn het ook spelers die het betaald voetbal om uiteenlopende redenen, net niet hebben gehaald, terwijl ze vaak de meest creatieve en vaardige spelers zijn. Deze vaardige spelers zijn voetbalgekken, dus hebben ze vaak in hun jeugd al associatie gehad met zaalvoetbal. Als een BVO niet meer mogelijk is, wordt er snel gekozen voor het hoogste in het zaalvoetbal. Via deze weg kan je nog steeds Nederlands kampioen worden en als je goed genoeg bent, in het Nederlands team spelen en dus de wereld rondreizen. Daarnaast is de druk en frequentie minder hoog dan bij een BVO.
Wij als FC Eindhoven kijken niet zozeer naar de afkomst maar meer naar de kwaliteit en type speler. Van de andere kant kan een overtal aan spelers van dezelfde nationaliteit het team- en clubbelang uit balans brengen. Dus we letten er wel op dat we een mix van rassen en nationaliteiten in de groep hebben. Dit communiceren we ook intern binnen de club. Bestuur en spelers begrijpen en ondersteunen deze gedachte en het wordt niet ervaren als discriminatie mede omdat ik zelf ook een kleurtje heb natuurlijk…. hahaha.
Play-offs kampioenschap van Nederland 2022De zaalvoetballers van FC Eindhoven zijn ondertussen gestart met de playoffs voor het kampioenschap van Nederland. Als nummer twee uit de reguliere competitie neemt FC Eindhoven het in de halve finale op tegen nummer drie ASV Lebo. Afgelopen vrijdag gingen de manschappen van Jan Vogels met 3-1 in Amsterdam en op 3 juni volgt in Eindhoven de return.
De halve finale wordt in een ‘best of three’ gespeeld
De winnaars van de halve finale spelen op 10, 17 en eventueel 19 juni de finalewedstrijden. Het team, dat in de eindstand, als laagste is geëindigd, start dan met een thuiswedstrijd.
De winnaars treffen elkaar in de finale op 10, 17 en eventueel 19 juni. De finale gaat eveneens over ‘best of three’.
Klik hier voor het reserveren van tickets.
Uitslagen eerste wedstrijd Halve Finales:
Vrijdag 27 mei
ASV Lebo - FC Eindhoven: 3-1
FC Marlène - Hovocubo: 2-5
Returns Vrijdag 3 juni
FC Eindhoven - ASV Lebo: 2-1
Hovocubo* - FC Marlène: 6-1
Zondag 5 juni (3e wedstrijd)
FC Eindhoven- ASV Lebo: 7-2
Finale:
10, 17 en eventueel 19 juni.
Hovocubo - FC Eindhoven
Jouw reactie?
Bezorgde Eindhovenaar
Haagdijk supporter
Mike Strik
Henk bruel
nick van den heuvel
Roy Vermeulen
Zaalscheids
Van Loen
Ferry de Wit
Pascal Haeren
Gerard van Leerdam
Jeroen Vermaas