Bladella trekt tegen Margriet aan langste eind na verhitte verlenging

Bladella heeft zondag, na strafschoppen, afgerekend met Margriet. Het was Rob Schilders die namens Bladella de beslissende penalty binnenschoot, nadat een gelijkspel op het bord stond na de reguliere speeltijd en verlenging (0-0, 1-1). Daarmee plaatsen de blauwwitten zich voor de volgende ronde van de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse.

Door Nick Dierckx

Vanaf de eerste minuut golfde het spelbeeld op een neer, met weinig kansen voor de beide doelen. Pas in de elfde minuut werd Bladella voor het eerste gevaarlijk. Niels Krekels gaf een voorzet vanaf de zijkant, die licht werd getoucheerd door spits Joris Hermans. Doelman Mark Ruijtenberg kon de bal simpel oppakken en pas toen besefte Hermans hoeveel tijd hij daadwerkelijk had.

De wedstrijd kabbelde voort, waarbij Bladella tot wat kleine kansen kwam, maar gevaarlijk werd het niet. In het tweede deel van de eerste helft meldde Margriet zich meer in de wedstrijd, wat leidde tot enkele halve mogelijkheden voor het doel van Bladella-goalie Stan van den Berg. Beide teams probeerden te voetballen, maar de staat van het veld liet dit niet echt toe.

In de 24e minuut volgde de grootste kans van de eerste helft, toen Niek Janssen uit een corner werd bereikt bij de tweede paal. Hij hoefde de bal enkel op doel te koppen, want doelman Ruijtenberg was al geklopt, maar Janssen kopte de bal naast het doel. Na deze kans hobbelde de wedstrijd voort richting de theepauze.

Ook de tweede helft begon saai, waarbij pas in de 68e minuut het eerste schot op doel kon worden genoteerd. Een speldenprik van Krekels, die de bal laag in de korte hoek schoof, maar daarmee de doelman van Margriet niet verraste. Het eerste gevaar van Margriet volgde niet veel later, toen Rob van de Ven de bal terugtrok op de zestienmeter. Lars van de Kamp kwam tot een schot, maar door het hobbelende veld raakte hij de bal compleet verkeerd, waardoor deze ver naast ging.

In de 90ste minuut sloeg de vlam in de pan. Na een overtreding op het middenveld werd door scheidsrechter Stroot eerst voordeel gegeven, maar Jeffrey van Vlijmen van Margriet was het hier niet mee eens. Na een korte woordenwisseling tussen speler en scheidsrechter trok Stroot de rode kaart voor de Margriet-speler.

Hierna kreeg Margriet nog één kans via Joey Schuurmans. De scheidsrechter floot voor het einde van de wedstrijd en met de brilstand nog op het scorebord gingen we de verlenging in. Het werd steeds grimmiger op het veld, wat tot uiting kwam in (onnodige) gele kaarten, opstootjes en gepraat over en weer. Ondanks het numerieke voordeel wist Bladella niet op voorsprong te komen, ondanks dat ze de bovenliggende partij waren.

“We kregen wat kleine kansjes. Zeker na de rode kaart creërden we verschillende twee-tegen-één situaties waaruit we gevaarlijk werden", aldus trainer Jurgen Elbers van Bladella. De thuisclub kreeg één grote kans in de eerste helft van de verlenging. De ingevallen Thijn Schoenmakers kapte zichzelf vrij en krulde de bal richting het doel, maar raakte daarbij de lat, waarna de bal over het doel vloog.

In de tweede helft van de verlenging profiteerde Bladella eindelijk van het numerieke. Een voorzet vanaf de zijkant kwam via Joris Hermans bij Niels Krekels terecht, die de bal laag in het lege doel werkte. Voor Krekels is het een bijzonder doelpunt, want na dit seizoen verlaat hij Bladella, om bij EFC aan de slag te gaan. De Bladella-spelers en -supporters waanden zich in de zevende hemel, maar er waren nog zo’n zes minuten te spelen.

Margriet kwam helemaal terug in de wedstrijd, toen in de 114e minuut ook Bladella met tien man verder moest. Na een harde overtreding van Kevin Korsten op Joris Hermans, ontstond er een opstootje tussen beide spelers. Hermans toucheerde Korsten met het hoofd, die wat theatraal naar de grond ging. De scheidsrechter bestrafde dit echter met een rode kaart voor Hermans.

Met tien tegen tien keerde het geloof terug bij de geelzwarten, die de alles-of-niets tactiek toepasten. Een lange bal in de 118e minuut viel over de defensie van Bladella. Spits Rob van de Ven volleyde de bal over doelman Van den Berg heen. De 1-1 stand bleef op het scorebord staan en dus moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Elbers: “We hebben geoefend op strafschoppen. We hebben daarbij geprobeerd om de druk enigszins na te bootsen door er bijvoorbeeld een schaal hapjes op te zetten. Maar voornamelijk hebben we hierop getraind om de vaste nemers vertrouwen te geven en te laten wennen aan het gevoel.”

En dat Bladella had geoefend, was terug te zien in de serie. Alle vijf de strafschoppen werden overtuigend binnengeschoten. Namens Margriet miste enkel Morris Landman, waardoor de blauwwitten de volgende ronde van de nacompetitie ingaan. Daarin wacht Hoogeloon, waarvan Bladella dit seizoen nog niet wist te winnen.

Er scheiden dus nog twee wedstrijden de blauwwitten van de tweede klasse. “We hebben aan het begin van het seizoen duidelijk aangekaart dat we omhoog willen", benadrukt Elbers. "Nu kan het via de nacompetitie. Ik ben van mening dat het moeilijker is om uit de derde klasse te komen, dan om in de tweede klasse te blijven. Ik denk dat wij voetballend namelijk makkelijk met de onderste teams uit de tweede klasse mee kunnen.”